Санкції на часі. 05.11.2022

Ростислав Павленко

Військова допомога Україні перейшла на черговий рівень. США, Нідерланди, Чехія планують модернізувати до максимуму і поставити нам десятки танків. Ще кілька місяців тому багато західних політків шукали причин цього не робити – тепер знаходять способи таке зробити. Невдовзі так буде і з літаками, і з бронетехнікою сучасних західних зразків.

Війна набуває позиційного характеру – тож під чаном із жабою час роздмухати вогонь.

Тим часом Bloomberg повідомляє, що ЄС може передати частину заморожених активів росії Україні для відновлення країни. Йдеться про активи російського центробанку на 300 млрд євро. До дискусії залучені юристи, які мають вирішити, яким чином оформити де-факто конфіскацію десятків мільярдів євро, які потрапили під санкції в європейських країнах.

Цей механізм дозволить відновити справедливість і тримати переможену росію на дні, проводячи депутінізацію і деімперизацію.

1. Країни G7 та Австралія остаточно домовилися про встановлення фіксованої ціни на російську нафту.

2. Найбільше у світі об’єднання страховиків International Group of P&I Clubs перестане страхувати російську нафту.

3. Банки Узбекистану наразі не готові відновлювати обслуговування карток російської платіжної системи “Мір” через потенційні ризики.

4. На рф стали рідше видавати споживчі кредити – їх видано на 41,3% менше, ніж за той же період минулого року.

5. Російська економіка втратила 600 тисяч працівників лише на початку масової мобілізації, яка обернулася панічною втечею чоловіків за кордон; а тих, хто не сховався – на забій в Україну.

І далі ж буде.

Автор