Вісті з фронтів. 08.10.2022

Костянтин Машовець

Поточні новини.

1. Дві доби тому командування військ противника на Сватівсько – Старобільському напрямку прийняло рішення покращити тактичне становище своїх військ в районі Кремінна – Рубіжне задля створення сприятливих умов оборони вказаного району. З цією метою противник сформував ударну тактичну групу північно-західніше Кремінної та атакував позиції передових підрозділів ЗСУ, які просунулись до цього моменту в р-н н.п. Терни.

Силами 6-го “штурмового загону” (шз) пвк вагнер (загалом до 110-120 осіб), який складається із ув’язнених виправних установ Ленінградської обл. (рф), що виявили бажання взяти участь у російсько-українській війні, атакували позиції ЗСУ по загальній дирекції Кремінна – Терни, маючи найближчу задачу – зайняти с. Терни та утримати над ним контроль з метою дезорганізації оперативної побудови угрупування СОУ, розгорнутого для наступу на Кремінну.

В подальшому, противник намагався наростити зусилля по цьому напрямку й ввів у бій наступні сили та засоби:

– до “посиленої роти” зі складу БТГр 752-го мсп 3-ї мсд 20-ї ЗВА.
– 13-й загін БАРС “Кубань” (до двох взводів).
– рота 119-го стрілецького полка мобілізаційного резерва 2-го АК.

Атаки\штурмові дії противника здійснювались переважно без застосування бронетехніки, але під прикриттям та з використанням посиленого мінометно-артилерійського вогню. Внаслідок боїв противник поніс втрати та був вимушений відійти на вихідні рубежі. Наразі противник здійснює перегрупування своїх сил та засобів в районі Червонопопівка – Житлівка та, ймовірно, готується до відновлення контратакуючих дій у напрямку на с. Терни або у напрямку на с. Ямполівка, с. Зарічне.

В результаті цих боїв у полон до підрозділів ЗСУ потрапили такі цікаві персонажи, як…

ПЕРХІН Дмитро Ігорович, 1977 р.н., громадянин рф, засуджений, виправна колонія №5 (рос.) “Металострой” м. САНКТ-ПЕТЕРБУРГ, взятий у полон 07.10.2022 східніше н.п. ТЕРНИ. Після прибуття до виправного закладу представників ПВК “Вагнер” дав згоду на участь у бойових діях та в складі групи з 47 осіб (загалом у колонії перебуває 880 осіб) був зарахований до 6-го шз ПВК “Вагнер” (110 осіб, всі з Ленінградської обл.).

У район виконання завдання (напрямок КРЕМІННА – с.ТЕРНИ) прибули групою у 96 осіб, озброєння АК, РПК, ПК та РПГ (відповідно до штату мсвідд.). Завдання – взяття під контроль с. ТЕРНИ для подальшої передачі іншому підрозділу зі складу сформованого угруповання.

Наступальні дії здійснювали двома групами по 40-45 осіб з розвідувальними групами попереду. Внаслідок передчасного виявлення українськими спостережними постами в ході висування на рубіж переходу в атаку та послідуючого вогневого ураження з позицій ЗСУ понесли втрати у особовому складі й до 30% підрозділу втратили боєздатність.

За словами полоненого, у цей же район командування військ противника перекидає ще один шз, сформований пвк вагнер зі складу “наших людей” (осіб, що відбували покарання у виправних установах Ленінградської області), загальною кількістю до 100 осіб. Приблизно третина особового складу загону “цілком вмотивована та має дійсне бажання приймати участь у бойових діях”.

2. За самими обережними оцінками, командування військ противника сформувало на Сватівському напрямку (“північне” тактичне угрупування) та Рубіжансько – Сєвєродонецькому (“південне” тактичне угрупування, р-н с. Кремінна) достатньо потужне угрупування сил та засобів зі складу 2-ї , 41-ї, 20-ї ЗВА та 1-ї гв. ТА, підрозділів 18-ї мсд 11-го АК, а також окремих сил, принаймні, однієї бригади СпП.

Окрім них, до складу угрупування увійшли:

– до 2-х батальйонів 4-ї омсбр 2-го АК.
– до 4-х “стрілецьких батальонів” зі складу 2-х сп “мобілізаційного резерву”.
– 6 загонів “регіональних добровольців рф” за системою БАРС\фснгрф – насправді, загальна чисельність цих “підрозділів” не перевищує 1-1.5 батальйону.
– до 7-и омсб ТрО так званої лнр\осб мобрезерву.

Всього у “першій лінії” противником розгорнуту до 10-11 БТГр, з яких лише половина відповідає рівню “батальйонна”, переважно це скоріше “посилені роти” або, у кращому випадку, 2 роти, зведених із 3-х.

У найближчому тактичному резерві знаходиться ще 6-7 БТГр, третина з яких скоріше “стрілецькі”, ніж “мотострілецькі” чи “танкові”. Й ще 4-5 БТГр перебувають “на відновленні” (а значить, мають кількість о\с та основних типів ОВТ максимум до 40-60% від штатної кількості).

Загалом, разом із “тиловими районами” у Бєлгородській області, це:

– до 220-225 танків (приблизно до 2\3 знаходяться у працездатному стані), але є “альтернативні” данні, що їх кількість не перевищує 120-124 одиниць (наприклад, у більшості підрозділів 1-ї гв. ТА втрати танків становлять більше половини від штатної чисельності).
– до 340-345 ББМ (близько 65-70% у працездатному стані).
– до 148-и одиниць ствольної арти.
– до 110-112 одиниць реактивної арти.

Це приблизно 26-27 тисяч осіб, здатних до участі у бойових діях високої інтенсивності зразу, й ще приблизно до 2500 – 3000 осіб “умовно” у резерві.

3. На Волинському та Поліському операційних напрямках ознак формування наступальних угруповань військ противника не виявлено. Визначені підрозділи зс білорусі виконують завдання щодо “охорони та оборони державного кордону білорусі” у прикордонних з Україною районах. Станом на 08.10.2022 р. вздовж ДКУ розгорнуто 6 БТГр зс рб, зокрема:

– 1-а БТГр зі складу 11-ї омбр /СЛОНІМ/,
– 1-а БТГр зі складу 103-ї опдбр /ВІТЕБСЬК/,
– 4-и БТГр (одна з яких, ймовірно, танкова) 6-ї омбр /ГРОДНО/.

Окрім цього в прикордонні з Україною розгорнута принаймні 1 “зведена тактична група” (загін) 5-ї обр СпП (МАР’ЇНА ГОРКА), а також ППУ цієї бригади.

Розгорнутий артилерійський компонент представлений наступними силами та засобами:

– до 2-х сабатр (ІВАНОВА СЛОБОДА, Гомельська обл.),
– до 2-х сабатр (ТОНЕЖ, Гомельська обл.),
– до 1-ї габатр “Мста-Б” (ВІДІБОР, Брестська обл.).


Шановні читачі!

Якщо вам подобаються мої тексти, то маєте можливість висловити власну прихильність до них у скрутний для автора момент не тільки “лайком”, але й фінансово… За що, буду щиро вдячний.

Ще раз підкреслюю, ЦЕ ВИКЛЮЧНО НА ДОБРОВІЛЬНІЙ ОСНОВІ, я до того нікого не примушую.

Реквізити:

4731 2196 1439 9123 карта ПриватБанку

PayPal: kastet771@gmail.com

 

Фото: Генштаб ЗСУ

Автор