Вісті з фронтів. 05.10.2022

Костянтин Машовець

Приблизно дві доби тому командування військ противника на Сватівському напрямку почало масштабне перегрупування сил та засобів з метою створення двох чітко виражених угрупувань – умовно “північного” (для дій безпосередньо в районі Сватового) й “південного” (для дій в районі Кремінна – Рубіжне).

Активні заходи з перегрупування своїх військ противник розпочав після того, як йому не вдалося серією наполегливих контратак в районі східніше Петропавлівки та в районі Борової протягом попередніх 3-х діб зупинити ударне угрупування ЗСУ, яке просувалось з північно-західного та південно-західного напрямків на Сватове.

Ще більше ситуацію погіршив для противника вихід передових підрозділів ЗСУ в район Невського та Красноречінського, а головне на ближні підступи до Кремінної. Стало зрозуміло, що якщо російське командування продовжить безсистемно та неупорядковано “підкидати у багаття” свої й так не зовсім “жирні” резерви “з коліс”, то все закінчиться для нього дуже й дуже погано, наприклад, відходом з району Сватового та залишенням району Кремінна – Рубіжне.

Думаю, саме ці думки, врешті решт, сприяли тому, що в кінечному рахунку російське командування “зупинилось”, перестало як божевільне контратакувати “скрізь і постійно” та нарешті вирішило визначитись із більш-менш упорядкованою оперативною побудовою свого Сватівсько – Рубіжанського угрупування.

Це трапилось, приблизно 4-5 діб тому. А сьогодні в цьому районі відзначаються суттєві переміщиння сил й засобів противника, які явно вибудовують відверто наступальне угрупування в районі Сватового й “оптимізовано” оборонне в районі Кремінної.

Перші ознаки того, що противник скоріш за все збирається нарешті “стабілізувати фронт” по лінії Сватове – Кремінна та в подальшому перейти у контрнаступ у північній частині цього рубежу з’явились зразу після того, як Лиманське угрупування стало частинами відходить на схід. Адже одночасно з цим командування військ противника почало перекидати під Кремінну та Сватове війська 2-ї ЗВА. І якщо 2 БТГр зі складу 21-ї мсбр отримали завдання “не допустити” того, щоб ЗСУ “з ходу” в’їхали у Кремінну зразу “після Лиману” (з ним вони так-сяк впорались), то 2 інші БТГр (30-ї мсбр) одна за одною поїхали північніше цієї ділянки і жодним чином в боях не прийняли участь.

Усе стало зрозуміло вчора, коли передові підрозділи ЗСУ вийшли на рубежі в середньому у 20-30 км від Сватового (на захід, північний та південний захід від містечка) й наштовхнулися на організовану систему оборони противника, а той, в свою чергу, зумів пригальмувати просування ЗСУ у районі Дворічного, Тавільжанки.

Противник сконцентрував тут угрупування приблизно з 6-7 БТГр та не менш як 3-х дивізіонів ствольної та реактивної артилерії. Зокрема:

– 2 БТГр 55-ї мсбр 41-ї ЗВА (приймали участь у контратаках у районі Петропавлівки, понесли значні втрати внаслідок цього).
– 1 БТГр 15-го мсп 2-ї мсд 1-ї гв. ТА.
– “зведена” танкова БТГр 59-го тп 144-ї мсд 20-ї ЗВА (загальна кількість боєздатних танків не перевищує 14-15 одиниць).
– 1 БТГр 252-го мсп 3-ї мсд 20-ї ЗВА.
– залишки 1-ї БТГр 200-ї мсбр 14-го АК пф ( в реальності – “посилена рота”).
– “зведена” ТГр артилерії (вогневий взвод – 3 одиниці 152-мм САУ 2С19 “Мста-С” + 6 ПУ 122-мм РСЗО БМ-21 “Град” – район Н. Тарасівки).
– ще одна ТГр артилерії (2 ПУ 220-мм РСЗО 9К57 “Ураган” + 4 одиниці 152-мм 2С19 “Мста-С”).
– 1 ТГр арти – 4 одиниці 152-мм САУ 2С3 “Акация” + 3 ПУ 122-мм РСЗО БМ-21 “Град” (південніше Сватового).

И десь тут “бродять” ще 2-і БТГр 30-ї мсбр 2-ї ЗВА, за неперевіреною поки інфою, одна з них розвернулася по рубежу Райгородок – Кармазинівка з метою “блокувати” можливе просування ЗСУ з напрямку Борової на Сватове.

Треба зразу сказати, що противник продовжує підсилювати це угрупування додатковими силами та засобами. І мова йде не тільки за окремі одиниці, або виключно за оборону. Лише протягом останніх 2-х діб через Старобільськ у цей район противник перекинув не менш як 73 (?!) одиниці основних типів ОВТ ( в тому числі не менш як 16-18 танків та 22-24 ББМ). Але окрім Старобільська противник перекидає сюди сили та засоби й з півночі – через Троїцьке.

В районі Верхньої Дуванки достатньо активно окопуєтся не менш як 1 мсб (скоріш за все, “зведений” підрозділ зі складу 18-ї мсд 11-го АК), а через Троїцьке на південь противник активно перекатами по ночах тягає арту (повзводно та по батарейно по 3-4-6 одиниць). Думаю, “збродний” мс-батальон тут з’явився явно для прикриття цієї комунікації.

Таким чином, можемо констатувати декілька останніх тенденцій, які з’явились у рішеннях російського командування в зоні проведення українського наступу в північній частині Луганської області, зокрема:

– противник явно впевнений, що в районі Кремінної та Рубіжного з ним “ничего плохого не случится”. Інакше би “північне” угрупування (Сватове) вело себе трохи по-іншому.
– противник намагається випередити ЗСУ у справі “організації оборони района Сватового”, перш ніж передові підрозділи СОУ зможуть вийти безпосередньо к містечку.
– перекидання у смугу наступу ЗСУ на Сватівському напрямку значної кількості артилерії свідчить про намір противника саме за допомогою її зупинити наступ.
– очевидно, що після гіпотетичної “зупинки” українського наступу у північній частині Луганської області противник розраховує цілою низькою контратак відновити оборону “по Осколу”.

І на останок цікава інфа загального характера.

В гш зс рф для вищого військово-політичного керівництва рф підготовили “закриту” доповідь по ситуації з боєприпасами “основних калібрів”. Вже на кінець поточного місяця російське командування прогнозує виникнення “сложной ситуации с артиллерийскими боеприпасами основных калибров”, зокрема мова йде про 122-мм та 152-мм артилерійські снаряди та “ожидаются перебои с миномётными боеприпасами”.

Саме цікаве, що “умники” з російського гш у своїй доповіді напряму ув’язують “характер ВОЗМОЖНЫХ боевых действий (оборона\наступление) с темпами и объёмами расхода БП”.


Шановні читачі!

Якщо вам подобаються мої тексти, то маєте можливість висловити власну прихильність до них у скрутний для автора момент не тільки “лайком”, але й фінансово… За що, буду щиро вдячний.

Ще раз підкреслюю, ЦЕ ВИКЛЮЧНО НА ДОБРОВІЛЬНІЙ ОСНОВІ, я до того нікого не примушую.

Реквізити:

4731 2196 1439 9123 карта ПриватБанку

PayPal: kastet771@gmail.com

 

Фото: Генштаб ЗСУ

Автор