Вісті з фронтів. 30.08.2022

Костянтин Машовець

Думаю, російське командування таки прийняло рішення щодо Півдня… У районі Вовчанське (Запорізька область), а також східніше Мелітополя, почали зосереджуватися БТГр-и 37-ї мсбр та 5-ї отбр 36-ї ЗВА Східного ВО (загалом 3 “порівняно свіжі” БТГр, з яких принаймні 1 – танкова). Отже, на мій погляд, стає зрозуміло, що командування військ противника “до кінця не повірило” в український наступ на Херсон.

Доброго вечора, ми з України!!!

1. Протягом минулої доби противник провів певне перегрупування своїх сил та засобів на Херсонському напрямку. У район південно-західніше Снігурівки ним переміщено 2-і “пожмакані” БТГр зі складу Херсонського заслону (ймовірно, вони належать до 20-їмсд 8-ї ЗВА ПівдВО). Судячи зі всього, командування противника намагається усунути загрозу “розчленування по Інгульцю” свого угрупування на правому березі Дніпра, зважаючи на той факт, що міст у Дар’ївці залишається “малопроїздним”.

Ще одну БТГр (скоріше за все, зі складу 126-ї обр БО 22-го АК чф-у) було перетаскано на лівий берег… через її “обмежену боєздатність”.

Більше того, командування військ противника продовжує “утримуватись” від вводу в бій сил і засобів 106-ї пдд та 5-ї ЗВА (окрім 2-х БТГр 127-ї мсд, переправлених на плацдарм ще минулого тижня для “підсилення контратак” на Миколаївському напрямку). Це явна побічна ознака того, що командування противника не особо переймається діями ЗСУ на Херсонському плацдармі і вважає, що воно здатне упоратись із ситуацією силами свого “мобільного резерву” – БТГр-ами 76-ї та 7-ї дшд, підсилених окремими танковими ротами.

2. Командування військ противника активно шукає місце для обладнання ще одного аеродрому “підскоку” для своєї АА у смугах відповідальності своїх угрупувань “Юг” та “Запорожье” через те, що використання відповідних майданчиків на території п-ва Крим значно ускладнює потребу у збільшенні інтенсивності її використання (в першу чергу, в плані обмеження часу, яке АА противника може використати безпосередньо для ураження цілей на полі бою).

Таким шляхом, командування військ противника прагне наростити інтенсивність використання вертольотів вогневої підтримки військ без збільшення докорінним чином їхньої кількості на даному напрямку. Адже за допомоги ближчих до лінії фронту аеродромів “підскоку” та передислокації на них визначеної кількості ударних груп тактичної авіації це зробити набагато простіше за рахунок скорочення “підльотного часу”, ніж механічно нарощувати її кількість на стаціонарних кримських АБ, з яких треба достатньо далеченько літати у Миколаївську та Херсонську область на лінію фронту.

3. З’явилась інформація про те, що “частину 3-го АК” противник перекидає у зону боїв на північно-західних та західних околицях Донецька. Звісно, її треба ще перевірити, однак факт перекидання, принаймні, 2-х саме російських БТГр через Чистякове та Макіївку на Донецьк є, і його треба усвідомити.

На сьогоднішній момент командування військ противника майже у повному складі, окрім 5-ї мсбр, ввело у бій весь 1-й АК (у нього в резерві залишається лише 2 “недокомплектованих” батальйони “мобіків”). Зокрема:

– 1-а та 100-а мсбр майже у повному складі, підсилені принаймні 1 батальйоном пвк “вагнер”, у режимі “нон-стоп” атакують позиції ЗСУ по напрямку Піски – Первомайське, а також за будь-яку ціну прагнуть обійти Авдіївку з півдня, атакуючи позиції ЗСУ через Опитне та Водяне. Крім того, саме їх підрозділи протягом минулого тижня також намагалися прорватися на Невельске. Частина їх сил також входить до складу тої тактичної групи, яка наступає в районі Мар’їнки (з півночі).
– 7-а мсбр, також діючи усіма своїми 3-а батальйонами, намагається від Стряпівки та Бахмутського прорватися через Соледар у північно-західному напрямку на північ від Бахмуту.
– 3-а мсбр атакує позиції Сил оборони України зразу на декількох ділянках південніше Бахмуту по загальній дирекції на Кодему та Зайцеве, найближча задача – вийти на рубіж Опитне – Одрадівка.
– 5-а мсбр + тбн “Дизель” розгорнуті за 3-ю мсбр й готуються бути введеними у бій безпосередньо на Бахмут (скоріш за все, після того, як “вагнери” (до 2-х б-н) прорвуться з боку Покровського на його східні околиці).

4. Вище військове керівництво противника, судячи зі всього, вирішило провести докорінну “реформу” структури свого командування військами безпосередньо на війні. В першу чергу, у сенсі “видалення зайвих командних ланок”, мабуть, таки дослухавшись до неодноразових та красномовних заяв різноманітних експертів з числа наших західних партнерів.

Так, для дій у Донецькому, Таврійському та Південнобузькому операційних районах противник розгортає так зване “Об’єднане угруповання військ (сил) на Південно-Західному ТВД” у складі:

– угруповання військ на Лугансько-Донецькому напрямку, що зараз діє на Бахмутському та Авдієвському напрямках;
– угруповання військ на Південно-Донецькому напрямку, що нині діє на Новопавлівському напрямку;
– угруповання військ на Запорізькому напрямку, що зараз діє на Оріхівському напрямку;
– а також угруповання військ на Миколаївсько-Криворізькому напрямку, що діє на Миколаївському та Криворізькому напрямках.

Відповідно, найближчим часом варто очікувати на розгортання “Об’єднаного угрупування військ (сил) на Північно-Західному ТВД (можливо, буде називатися “Центр”), до складу якого увійде усе те, що зараз діє північніше Сіверського Донця до Харькова включно.

Для кращого розуміння, це такі собі командні структури “фронтового рівня” або “стратегічні командування”.

Вони, сцукО, невиправні – всьо по радянських підручниках, війна змінилася, технологія її ведення помінялася суттєво, а вони продовжують “укрупнятися” до “фронтовых структур”. Най буде…


Шановні читачі!

Якщо вам подобаються мої тексти, то маєте можливість висловити власну прихильність до них у скрутний для автора момент не тільки “лайком”, але й фінансово… За що, буду щиро вдячний.

Ще раз підкреслюю, ЦЕ ВИКЛЮЧНО НА ДОБРОВІЛЬНІЙ ОСНОВІ, я до того нікого не примушую.

Реквізити:

4731 2196 1439 9123 карта ПриватБанку

PayPal: oksanam83@gmail.com

 

Фото: Генштаб ЗСУ

Автор