Вісті з фронтів. 27.08.2022 (відео)

Костянтин Машовець

Останній довод довбо*ба, або “Поехал Емеля за славой…”

Отже, судячи з тематики питань, які мені сьогодні задавали під час включень на ТБ, всіх дуже цікавить саме 3-й АК. Тож сьогодні про нього більш детально.

Добрий вечір, ми з України!!!

1. Спочатку, трохи предісторії…

Формування 3-го армійського корпусу Західного воєнного округу зс рф, звісно, не було випадковим. В армії, взагалі, нічого випадкового не буває. У цьому сенсі російске військо – не виключення.

Була Директива нгш зс рф (номера зараз не пригадаю), але її головний зміст полягав у тому, що кожний з 4-х воєних округів (ВО) зс рф повинен був, починаючи з визначеного моменту, приступити до формування так званого “резервного корпусу” у своєму складі. Схема буда проста та очевидна, 4 округи – 4 нових “резервних” корпуси.

З’явилась ця Директива тоді, коли найбільш розумні російські офіцери з гш зс рф усвідомили собі те, що відбулося в Україні у лютому-березні 2022 року, і прийшли до висновку, що війна затягнеться, а резервно-ресурсна база зс рф, яка була у них на той час в наявності, на такий сценарій, м’яко кажучи, не зовсім розрахована. Причому за багатьма параметрами. В тому числі й у сенсі наявності більш-менш боєздатних резервів оперативного та стратегічного масштабу, які можливо було би задіяти у війні негайно.

Тому, у відповідності до цієї Директиви, підпорядковані гш органи військового управління зс рф в округах і приступили до формування цих корпусів якомога скоріше. Десь приблизно наприкінці квітня.

Однак дуже швидко вище військове, а слідом за ним й військово-політичне керівництво рф, усвідомило собі одну просту закономірність – рівномірно, “планово”, а головне, ОДНОЧАСНО формувати зразу всі 4 корпуси воно просто не спроможне. Той ресурс та зусилля, які вони спрямовували на цю справу, просто “розмазуються” зразу по всім 4-м корпусам без якоїсь швидкої та ефективної віддачі. Рівень укомплектованості і, відповідно, боєздатності частин та з’єднань росте дуже повільно.

Тому у середині травня було прийнято рішення сконцентруватися на одному з них. Так, ним став саме 3-й АК Західного воєного округу. При цьому слід підкреслити, що формування 3-х інших “резервних” корпусів зс рф в округах зовсім не припинилося і триває дотепер.

Тож 3-му АК було надано статусу “стратегічного резерву гш зс рф”, й основні зусилля російського військового керівництва, а равно й військово-політичного, сконцентрувалися на тому, щоб “довести до ладу” саме це формування.

Ми зараз не будемо зупинятися на самому процесі формування 3-го АК та доведенні рівня його боєздатності до оперативної готовності (на деяких нюансах цього, ми зупинимось нижче), а подивимось на те, що вийшло.

2. Тож основними з’єднаннями, частинами та підрозділами, які російському командуванню вдалося сформувати у складі 3-го АК цього є:

– 6-а мотострілецька дивізія (мсд) у складі (10-го тп, 54-го, 55-го та 57-го мсп – усі 3-х батальйоного складу),
– 72-а окрема мотострілецька бригада (омсбр),
– 17-а артилерійська бригада великої потужності (2 садн – 21 одиниця 203-мм СГ 2С7 “Пион” та 14 одиниць 204-мм СМ 2С4 “Тюльпан”),
– 27-й артилерійський полк (ап) – (2 гадн – по 18 одиниць 152-мм гармат 2А65 “Мста-Б” та 152-мм гармат 2А36 “Гиацинт-Б” відповідно),
– 44-й командний пункт ППО,
– 52-й окремий зенітний ракетний дивізіон (озрдн),
– 148-й командно-розвідувальний центр (крц),
– 38-й окремий інженерно-саперний батальон (оісбн),
– 8-й окремий батальон управління (обу),
– 154-й окремий ремонтно-відновлювальний батальон (орвбн),
– 9-а окрема рота спеціального призначення (ор СпП),
– 8-а окрема рота радіоційного, хімічного та біологічного захисту (ор РХБЗ).

Як бачимо, хоча трохи й не звичний, але цілком очікуваний корпусний комплект військ (сил та засобів). Хоча, звісно, було би більш логічним очікувати у складі цього корпусу принаймні 2 дивізії, а не “півтори”. Але, як казав колись наш “політичний класик”, мають те, що мають.

Тепер стосовно основних видів та типів озброєння та військової техніки цього “останнього доводу довбо*ба”.

По стану “на зараз” корпус знаходиться у стані передислокації комбінованим засобом (залізничним – основний та частково – автомобільним транспортами). За нашою (групи ІС) інформацією, загалом до переміщення заплановано 3954 одиниці озброєння, віськової та спеціальної техніки (ОВСТ) зі складу 3-го АК:

– з них 697 одиниць бронетанкового озброєння,
– 1780 одиниць автомобільної техніки,
– 537 одиниць техніки служби РАО,
– 309 одиниць техники зв’язку та АСУ,
– 10 одиниць техники служби РХБЗ,
– 309 одиниць інженерної техніки,
– 434 одиниці техники служби тилу.

Основними типами ОВТ є:

– танк типу Т-80БМВ,
– танк типу Т-90М,
– БМПТ “Терминатор”,
– БМП-2,
– БМП-1А “Басурманин”,
– БТР-82А,
– БТР-80А(М),
– БТР-70\60,
– 122-мм САУ 2С1 “Гвоздика”,
– 152-мм САУ 2С3 “Акация”,
– 120-мм міномети типу “Сани”, “Василёк”, “Нона-К”.

Штатна чисельність особового складу до 15 678 осіб ( в реальності десь приблизно до 11.5-12 тисяч тушок везуть на фронт).

Командує цим збіговиськом генерал-майор В.А. Белявський, який до цього “отлично себя зарекомендовал” на посаді першого заступника – начальника штабу 68-го АК Східного ВО.

3. І, нарешті, дещо про те, як його “готували”, і що нам з цим стадом робити.

Комплектування з’єднань, частин та підрозділів корпусу відбувалося декількома методами:

– БАРС (так, той самий “боевой армейский резерв страны”, слабенька подоба до нашего оперативного резерву першої черги),
– “добровольці-територіали” (це ті, хто зголосився у регіонах та національно-етнічних утвореннях Мордору “ризикнути за 200 тисяч”),
– кадрові росіянські в\сл, в тому числі свіжеспечені випускники ВНЗ, строковики, які зголосилися, або кого “вмовили” підписати контракт з зс рф, в тому числі короткотерміновий, а також “лінійні запасники”,
– “переведені з пвк” (так, це ті, кого “добровільно-примусово” перевели з приватних військових компаній по тим чи іншим причинам у лави зс рф).

За нашими (групи ІС) відомостями, середній “некомплект” в підрозділах корпусу складає 15-20% від штатної чисельності (визнаються боєздатними), але є й випадки, де він сягає 30% і навіть 40% (визнаються обмежено боєздатними).

Згідно звітних документів органів управління корпусу, основні з’єднання, частини та підрозділи, що складають “бойове ядро” корпусу, пройшли повний цикл бойової підготовки та бойового злагодження, тому “готові до застосування згідно бойового призначення”. Органи управління корпусу пройшли необхідний курс оперативної підготовки та здатні здійснювати ефективне управління підпорядкованими з’єднаннями, частинами і підрозділами у всіх видах бою та операціях.

Детально, про те, як усю цю “новозлагоджену” шоблу збирається використовувати командування військ противника, поговоримо завтра…


Шановні читачі!

Якщо вам подобаються мої тексти, то маєте можливість висловити власну прихильність до них у скрутний для автора момент не тільки “лайком”, але й фінансово… За що, буду щиро вдячний.

Ще раз підкреслюю, ЦЕ ВИКЛЮЧНО НА ДОБРОВІЛЬНІЙ ОСНОВІ, я до того нікого не примушую.

Реквізити:

4731 2196 1439 9123 карта ПриватБанку

PayPal: oksanam83@gmail.com

 

Фото: Генштаб ЗСУ