Санкції на часі. 20.08.2022

Ростислав Павленко

Радіо «Свобода» цитує представника Пентагону, який заявив, що позиції російських військових ослабли, окупанти не мають прогресу на полі бою в Україні.

Здобута дорогою для України ціною, ця ситуація – протилежна тому, на що сподівалися рашисти. Вірогідно, тому вони намагаються розіграти карту, яка завжди допомагала московитам раніше у війнах з українцями: спровокувати внутрішній розлад. Тому вони з таким ентузіазмом вкидають маячню, яка має розсварити дві найбільші спільноти – прихильників Зеленського і Порошенка. Звідси марення про «ботоферми», про «кримінальні справи проти Порошенка» (запущені за кляузами Портнова, Деркача і інших зрадників України), які при тому радо підхоплюються корисними для росії ідіотами у владі і “коментаторами-технологами”, навіть і на “марафоні єдності”.

Просто закликАти офісних мудрагелів до шанування єдності – марна справа, як показують уже півроку повномасштабної війни. Це радше питання до суспільства і журналістської спільноти – вказувати бажаючим підтримати рашистські фейки на неприпустимість цього. І точно не вестись на них самим. Бо рашистів на дно зможемо відправити лише всі разом. Той, хто цьому перешкоджає, і є ворог.

1. Агресори продовжують газовий шантаж.

“газпром” повідомив, що єдину турбіну “північного потоку” буде зупинено 31 серпня на три доби на ремонт. Це знов призупинить постачання газу до Європи.

На росії сподіваються на посилення голосів «розуміючих путіна». Але в результаті посилять розуміння, що єдиний шлях до безпечної Європи – це навчитись обходитись без росії.

2. З росії втікають і люди, і гроші.

Влада намагається протистояти цьому звичними радянськими методами. На рф з 24 лютого на 21% зросли спроби незаконного вивезення грошей. За цей період було порушено майже 5 тис кримінальних та адміністративних справ. Сума незаконно вивезених коштів у кримінальних справах склала 104,2 млн руб. За адміністративними – 610,4 млн руб.

Тим часом лише у червні росіяни вивели на валютні рахунки 4,7 млрд доларів. Це більше ніж утричі, ніж у травні. Попередній пік переказів валюти з рф за кордон був у лютому — тоді вивели 4,3 млрд доларів.

3. Естонія запропонує Єврокомісії запровадити восьмий пакет санкцій проти рф.

Відповідно до пропозиції, восьмий пакет мав би включати розширені санкції проти росії в економічному, енергетичному та торговому секторах, а також щоб під обмеження потрапили додаткові фізичні особи та організації.

Естонія також пропонує, щоб санкції широко поширилися і на поїздки громадян росії до Європи.

4. Влада Польщі скоротила кількість віз, що видаються росіянам більш ніж утричі.

5. Навіть громадське харчування на росії зіштовхнулося з дефіцитом обладнання.

Кавомашини віднесені до предметів розкоші та потрапили під санкції, а до складних печей та холодильного обладнання не доїжджають комплектуючі.

І далі буде.

Автор