Вісті з фронтів. 12.08.2022

Костянтин Машовець

Отже:

1. На Слов’янському напрямку, діючи силами, принаймні 3-х БТГр зі складу 3-ї мсд 20-ї ЗВА та 4-ї тд 1-ї гв. ТА, противник намагався відновити свої позиції по рубіжу Долина – Богородичне. Для чого атакував позиції передовіх підрозділів Сил оборони України по двох напрямках Тихоцьке – Долина та Пасіка – Богородичне.

Внаслідок втрат, які противник поніс протягом бою (в основному на західній та північній околицях урочища “Сосна”) через вогневе ураження з боку підрозділів ЗСУ, які обороняються на цій ділянці фронту, він був вимушений відійти на вихідні рубежі та за результатами бою 12.08. припинити атаки.

2. Командування військ противника продовжує свої спроби повністю зупинити дуже повільне просування передових підрозділів ЗСУ у бік Волновахи та забезпечити відновлення своїх позицій в районі південніше Вугледару. Для чого в смугу дії 136-ї мсбр 58-ї ЗВА та принаймні однієї зведеної артилерійської групи зі складу абр “Кальмиус” 1-го АК перекинута ще одна БТГр противника зі складу 40-ї обр МП тоф-у, яка фіксувалася під час маршу з н.п Трудове на Благодатне, в районі Валер’янівки.

Так само південніше Великої Новосілки (Нескучне – Сторожове – Макарівка) противник також зосереджує додаткові сили та засоби. Зокрема, в цьому районі розгортається “нова” ударна тактична група, принаймні, з 2-х БТГр 60-ї мсбр 5-ї ЗВА.

Окрім того, на ділянці оборони 291-го мсп 42-ї мсд 58-ї ЗВА командування противника розгорнуло до 2-х зведених тактичних груп зі складу 22-ї обр СпП для ведення активного пошуку та розвідки в напрямку на Рівнопіль та Новодарівку.

Усі ці заходи командування противника в районі Волновахи та західніше виглядають достатньо логічно, адже мають на меті нівелювати будь-які активні дії ЗСУ на одному з найбільш чутливих для окупантів напрямку – на Маріуполь, та в контексті збереження більш-менш прийнятної ширини “сухопутного коридору” до Криму.

3. На Херсонсько-Бериславському плацдармі командування військ противника провадить чергове перегрупування сил та засобів. Обидві БТГр 34-ї мсбр та зведена тактична група 7-ї військової бази зс рф у Абхазії (с. Гудаута) відтягуються з Криворизького напрямку у другий ешелон на “відновлення” або, як зазначается в оперативних документах російських військ, “у резерв першої черги”.

Замість них протягом останніх 2-х діб командування військ противника ввело на плацдарм принаймні 2 БТГр зі складу 38-ї та 64-ї мсбр 35-ї ЗВА, а також висунуло ще одну БТГр зі складу 76-ї дшд (скоріш за все 234-го дшп), підсилену танками 124-го тбн-у по напрямку Нова Кам’янка – Петропавлівка.

В свою чергу, всі три батальйони 205-ї мсбр тієї самої 49-ї ЗВА, війська якої складають основу угрупування “Юг”, противник висунув на ділянку від Снігурівки до Калинівського, явно намагаючись прикрити лівий фланг свого тактичного угрупування, яке розгортається на Криворізькому напрямку у північно-східній частині плацдарму.

Скоріше за все, протягом найближчого часу командування противника почне перекидання на плацдарм також додаткових сил та засобів зі складу 5-ї та 35-ї ЗВА Східного ВО, зосереджених на лівому березі Дніпра.

Очевидно, що противник зовсім не відмовився від своїх планів перейти до активних дій на Криворізькому та Нікопольскому напрямках, принаймні сенс його останнього перегрупування в районі Херсонсько-Бериславського плацдарму наштовхує саме на таку думку.

4. На Бахмутському напрямку, судячи зі всього, командування військ противника почало вдаватися вже до якихось позамежних форм організації та ведення загальновійськового бою. Протягом позавчорашніх та вчорашніх спроб атакувати передові позиції ЗСУ в напрямку населених пунктів Спірне, Івано-Дарʼївка, Виїмка, Яковлівка, Кодема, Вершина та Зайцев ним були неодноразово введені у бій зразу 3 “стрілецьких батальйони мобілізаційного резерву”.

Звісно, що ці погано навчені та споряджені підрозділи противника, поспіхом озброєні, в ході своїх спроб атакувати зазнали значних втрат. Причому зразу на декільках ділянках лінії фронту, де вводились у бій ці підрозділи, українські військові спостерігали хаотичний та безладний їх відхід на вихідні рубежі внаслідок інтенсивного вогневого ураження їхніх бойових порядків з боку передових підрозділів ЗСУ, які обороняються нині на Бахмутському напрямку.

За неперевіреними даними, принаймні два таких батальйони, які брали участь в атаках на Бахмутському напрямку, втратили по 30-35% особового складу вбитими та пораненими.

Лише завдяки застосуванню БТГр пвк “вагнер” по напрямку Покровське – східна околиця Бахмута противнику вдалось дещо просунутись.

5. Командування військ противника вимушено вивело з району інтенсивних бойових дій “на відновлення” підрозділи 90-ї тд 41-ї ЗВА (так, це та сама, що “прославилися” своєю вкрай незграбною участю у боях в районі м. Бровари весною нинішнього року).

Головною причиною виводу підрозділів дивізії “на відновлення” стали їх значні втрати у бойовій техніці та озброєнні. Так у БТГр 6-го тп дивізії з 26-и танків, якими вона була озброєна на момент свого вводу у бій в Луганській області, нині в неї “на ходу” залишилось лише 9. У 3-х БТГр 228-го мсп цієї дивізії з наявних перед боями у Луганській області 32-х танків у боєздатному стані зараз перебуває лише 4 (ЧОТИРИ), Карл!!! З 82-х одиниць БТР “в строю” лише 18. Тут хочеш чи не хочеш, а виведеш підрозділи “на відновлення”.

6. Після повідомлення представника Пентагону про те, що США не надавали України озброєння, здатного уражати об’єкти противника на території Криму, військово-політичне керівництво рф сформулювало завдання для окупаційної адміністрації п-ва Крим і підрозділів інформаційно-психологічного впливу своїх силових відомств та спеціальних служб щодо утаємничення всіх обставин та фактів стосовно “інциденту” на АБ “Новофедорівка” (м. Саки).

За всіма ознаками, найближчим часом противник задіє з цією метою низьку заходів організаційного характеру та інформаційно-психологічного впливу як безпосередньо на самому п-ві, так і у інформаційному полі власне рф.

Командування чф-у вже отримало наказ прискорити проведення відновлювальних робіт на авіабазі та провести якомога швидше ліквідацію наслідків “нерегламентованого паління та самодетонації авіабоєприпасів”.

Найбільш складним завданням в цьому контексті стане необхідність приховати загибель принаймні 38 в\сл 43-го омшап та ряду інших частин і підрозділів зс рф, які дислокувалися на АБ у момент “самодетонації”.


Шановні читачі!

Якщо вам подобаються мої тексти, то маєте можливість висловити власну прихильність до них у скрутний для автора момент не тільки “лайком”, але й фінансово… За що, буду щиро вдячний.

Ще раз підкреслюю, ЦЕ ВИКЛЮЧНО НА ДОБРОВІЛЬНІЙ ОСНОВІ, я до того нікого не примушую.

Реквізити:

4731 2196 1439 9123 карта ПриватБанку

PayPal: oksanam83@gmail.com

 

Заставка: Генштаб ЗСУ

Автор