Санкції на часі. 27.07.2022

Ростислав Павленко

Міністри енергетики ЄС досягли політичної угоди щодо скорочення попиту на газ, офіційно повідомляють представники Чехії, яка головує на зустрічі. Зима буде складною для всіх, але це не перша зима, коли росія намагається шантажувати Європу. Єдина ефективна відповідь на шантаж – відправити рашистів до дна.

1. Експорт російського газу продовжує знижуватися. У червні експорт газу впав на 40%.

2. Експорт продукції металургійного сектора рф скоротився на третину: з 258 млрд. руб. у травні до 172 млрд. руб. у червні.

3. Китай вирішив замінити рф на західні компанії у проекті спільного літака.

Спроба рф створити разом із Китаєм перший з часів СРСР широкофюзеляжний пасажирський літак виявилася на межі краху. Китай відмовляється використовувати російські технології при створенні лайнера CR929-600, запрошує західних виробників і не хоче ділити з рф прибуток на ключовому китайському ринку.

Запущений у 2017 році проект вартістю $50 млрд має дати на виході літак місткістю 280 пасажирів. Задуманий як конкурент Boeing та Airbus наступного року лайнер мав здійснити перший політ.

4. Казахстан після початку військових дій в Україні подвоїв постачання вугілля до Євросоюзу. З січня до травня країна поставила вугілля до Європи більше, ніж за весь 2021 рік.

З 10 серпня ЄС заборонить купівлю, імпорт та транзитні перевезення вугілля та інших твердих копалин із росії. Євростат стверджує, що це змінить правила гри на європейському ринку вугілля, відкривши дорогу російським конкурентам.

5. За повідомленням відання «Медуза», у російських ресторанах запасів імпортного міцного алкоголю вистачить лише до осені. Зважаючи на зростання попиту, восени на росії може статися екзистенційна криза.

Далі буде.

Автор