НКЦПФР рекомендує громадянам бути більш обачними при інвестуванні в іноземні цінні папери

Відповідно до постанови правління Національного банку України №54 від 15 червня 2017 року з липня поточного року для громадян України була спрощена процедура отримання електронних індивідуальних ліцензій та інвестування коштів в іноземні активи, в тому числі цінні папери.

Можливість купівлі цінних паперів всесвітньо відомих компаній розширює лінійку інструментів для внутрішніх інвесторів та відкриває нові можливості для зберігання і накопичення капіталу.

Громадяни України можуть інвестувати в іноземні цінні папери за допомогою іноземного брокера, який має акредитацію на відповідній іноземній фондовій біржі.

Для додаткових консультацій або здійснення невеликих за розміром інвестицій (менших, ніж може вимагати іноземний брокер), громадяни України можуть звертатися до ліцензованих учасників українського ринку, які виступатимуть в якості суб-брокера і матимуть договір з іноземним брокером.

У разі здійснення інвестицій в іноземні цінні папери українці повинні бути більш обачними і ретельніше оцінювати свої ризики.

Для того, щоб убезпечити такі інвестиції Комісія рекомендує звертатись до брокерів, які є ліцензованими в країнах Європейського Союзу або в країнах з аналогічним до європейського режимом регулювання. До таких країн відносяться Сполучені Штати Америки, Канада, Австралія, Сінгапур, Гонг Конг, Бразилія, Японія, тощо. Запроваджені на цих ринках стандарти регулювання та нагляду суттєво знижують ризики шахрайства з активами інвесторів, але не усувають їх повністю.

Україна повинна прагнути також наблизити своє законодавче поле до загальноприйнятих у світі стандартів в питаннях регулювання ринку капіталу та нагляду за його учасниками.

Наразі, у випадку порушення прав українських інвесторів у процесі купівлі іноземних цінних паперів, скоєнні шахрайства з їх активами (коштами або цінними паперами), НКЦПФР та інші регулятори фінансового ринку не мають можливості співпрацювати з органами нагляду інших країн з метою притягнення винуватих до відповідальності і ефективної протидії зловживанням.

Важливо зауважити, що Комісія співпрацює з цих питань із Національним банком для спрощення операцій переказу коштів за е-ліцензію у випадку використання послуг українських ліцензованих учасників у таких операціях.
Інформація щодо отримання електронної індивідуальної ліцензії (е-ліцензіі)   на перерахування іноземної валюти за кордон на сайті НБУ.

Довідкова інформація: Механізми міжнародної співпраці регуляторів ринків цінних паперів закладені у Багатосторонному Меморандумі про взаєморозуміння Міжнародної організації регуляторів ринків цінних паперів (IOSCO MMoU). Учасниками цього Меморандуму наразі є 112 країн, які контролюють понад 95% світового ринку капіталу, ще 16 країн змінюють своє законодавство і очікують приєднання. Головна мета IOSCO MMoU – обмін інформацією між регуляторами ринків цінних паперів – членами IOSCO і запобігання недобросовісних практик поведінки на фінансових ринках.

Приєднавшись до IOSCO MMoU, регулятор отримує можливість направляти мотивовані запити регуляторам інших юрисдикцій і отримувати необхідну інформацію для здійснення ретельної перевірки фактів викривлення інформації чи введення в оману інвесторів щодо цінних паперів; шахрайства з цінними паперами та клієнтськими замовленнями; незаконного випуску і продажу інвесторам цінних паперів; незаконного надання послуг Інвестиційними консультантами; інсайдерської торгівлі чи маніпулювання цінами на ринку.

Джерело