Поліція викрила схеми “гуманітарних” вантажів, що використовувались для ухиляння від сплати митних зборів

Співробітники Департаменту супроводжують 25 кримінальних проваджень, відкритих за фактами махінацій з гуманітарною допомогою. Викрито декілька схем, які використовували зловмисники для уникнення обов’язкових митних платежів до держбюджету.

Працівники Департаменту захисту економіки Нацполіції встановили, що даний вид вантажу імпортується на територію держави за кількома схемами. Найбільш поширеною є ввезення гуманітарної допомоги для комерційних цілей. Наступна – ввезення нової продукції під виглядом гуманітарної допомоги. Таким чином зловмисники ухиляються від сплати обов’язкових митних платежів до держбюджету.

Для реалізації злочинного умислу зловмисники створювали благодійні фонди на підставних осіб, до документів вносили фіктивну інформацію щодо кінцевих одержувачів вантажу та самого вантажу. Таким чином, ввозили не тільки речі колишнього вживання, товари відомих світових брендів, предмети меблів, тканину, але і військову форму, які в подальшому реалізовували суб’єктам господарювання.

Так, наприклад, у Миколаївській області, зловмисник зареєстрував на особу, без її згоди, благодійним фонд, ввіз на території 90 тонн військової форми як гуманітарну допомогу, яку в подальшому реалізував, а отримані гроші присвоював. На Черкащині, за такою ж схемою, упродовж 2016 року благодійний фонд ввіз гуманітарного вантажу майже на 20 мільйонів гривень. Значна частина також була реалізована.

Крім того, правопорушники використовують для «прикриття» релігійні організації. Працівники Департаменту захисту економіки Нацполіції завадили шахраям імпортувати понад 440 тонн вантажу, які начебто повинна була одержати релігійна організація. Насправді «гуманітарна допомога» прямувала до Одеської та Харківської області, а також міста Києва, для її подальшого продажу через торговельні точки. У Волинській області представники благодійного фонду організували ввезення на територію України одяг та взуття під виглядом гуманітарної допомоги від іноземних спонсорів.

Згідно із статистичними даними обсяг ввезених вантажів, визнаних гуманітарною допомогою склав: 2015 – понад 68 тисяч тонн, 2016 – 29,5 тисячі тонн, 2017 – 12 тисяч тонн. При цьому у попередніх роках більша частина вантажів була використана у комерційних цілях.

На даний час оперативники виробили алгоритм превентивних дій, що дозволило протидіяти правопорушенням у цій сфері ще на стадії їх зародження. Працівники Департаменту не тільки проводять моніторинг операцій щодо ввезення на територію України вантажів гуманітарної допомоги, але і беруть участь в діяльності міжвідомчої робочої групи з гуманітарної допомоги при Мінсоцполітики. Тобто, зібрана правоохоронцями інформація використовується на засіданнях робочої групи по гумдопомозі.

«Такий підхід дозволяє завчасно попередити правопорушення і вже можна говорити про позитивні зміні у цьому напрямку», – підкреслив Валентин Шаповал, керівник відділу протидії у бюджетній сфері.

Джерело

Автор