План відновлення України від наслідків війни обговорюють в Швейцарії

Ростислав Павленко

На конференції з відродження України в Лугано два дні дуже важливих і предметних дискусій щодо того, як Україна стане частиною вільного світу за підтримки партнерів, і зосереджуючи на демократичному зростанні усі власні сили.

Від «Європейської Солідарності» взяв участь у заході міжпарламентського діалогу «Парламент і відновлення». Говорив про необхідність дотримання пріорититів відбудови України у рамках її європейської інтеграції.

Відродження України має забезпечити три тісно пов’язаних цілі:

– європейська інтеграція – успішні переговори і набуття членства в ЄС і НАТО;
– модернізація і конкурентоздатність у ХХІ столітті;
– забезпечення роботою та можливостями для розвитку понад 40 мільйонів українців як основа для добробуту.

Копенгагенські критерії вступу до ЄС визначають рамку перетворень. На політичному рівні це верховенство права, правосуддя і справедливість, свобода слова і медіа – все, що вкладається у розуміння політичної демократії. Влада і опозиція можуть співпрацювати чи змагатись у конкуренції ідей, але у минуле мають піти упередженість, вибіркове правосуддя та порушення свободи слова.

На економічному рівні – відкрита економіка інвестиційних можливостей, здатна створювати високооплачувані робочі місця і формувати запит на передові освіту і науку.

І в контексті готовності до членства у ЄС – досягнення взаємосумісності правил і процедур, інтенрація усіх ключових секторів до спільних ринків ЄС, насамперед – енергетичного, транспортного, митного, цифрового («диджитального»). Українським політикам варто буде вивчити словосполучення acquis communautaire – договори співдружності, у яких визначаються європейські правила.

З 2014 року Україна зробила багато, аби цей рух став можливим.

Для успішного виконання цих задач, необхідно забезпечити:

1. Ефективність і простота. Визначення ключового відповідального у структурі виконавчої влади. Так само чітка формула взаємодії всіх органів із цим відповідальним. Петро Порошенко закликав з трибуни ВР створити центр для реалізації політики з європейської інтеграції. Такий центр треба створити якнайшвидше.

2. Політична консолідація. Створення парламентської платформи з усіх фракцій і груп для швидкого вирішення законодавчих питань. Використання можливостей і зусиль усіх українських проєвропейських політичних сил.

3. Прозорість. Залучення допомоги і її витрачання на прозорій основі із залученням механізмів Прозорро і публічним звітуванням у режимі реального часу.

4. Децентралізація. Доступ місцевих громад до ресурсів допомоги. Процедура залучення і розподілу допомоги, яка включала би участь мешканців у прийнятті рішень. Дуже цінний досвід Швейцарії, яка приймає конференцію, у дієвому самоврядуванні.

5. Участь громадянського суспільства. Як на етапі цілепокладання та визначення пріоритетів, так і на етапі контролю за розподілом і використанням коштів на всіх рівнях. Використання механізму Громадянської платформи, що діє в рамках виконання Угоди про асоціацію з ЄС і забезпечує ефективну міжсекторальну взаємодію.


Ніна Южаніна

З’явилася інформація про те, що урядовці й депутати їдуть до Лугано (Швейцарія), щоб 4-5 липня 2022 року представити там План відновлення України від наслідків війни.

Яка мета цього візиту?

Якщо заклик до залучення іноземних інвестицій для відбудови України, то захід має більше політичний характер.
Якщо ж це конкретний план відновлення (фінальна версія!), то чому його спочатку не представили тим, хто живе і сплачує податки в Україні? Або хоча б тим, хто голосуватиме за законопроекти під виконання плану?

За останні три роки я не бачила жодних професійних і системних рішень від влади – лише зміни, які або не «злітають», або їх невдовзі скасовують.

Знов закритий клуб і процес заради процесу?!

* * *

Нарешті з’явилося посилання на План відновлення України, який вже сьогодні урядовці й народні депутати презентують у Швейцарії.

Мене як фахівця зацікавили розділи «Поліпшення бізнес-середовища» (оцінюється в 5 млрд дол.) та «Забезпечення фінансової стабільності» (оцінюється в 60-80 млрд дол.).

Жодної конкретики, лише декларативні пункти, зокрема:

– Лібералізація податкової системи з метою створення стимулів для підприємницької діяльності та пришвидшення економічного зростання;
– Посилення управлінських функцій органів місцевого самоврядування в частині адміністрування місцевих податків;
– Розробка узгодженої концепції трансформації податкової системи України у поствоєнний період;
– Трансформація Податкової служби на організацію, що забезечує дотримання норм законодавства та є сервісноорієнтованою;
– Модифікація системи блокування податкових накладних (СМКОР) в Україні;
– Забезпечення джерел фінансування для державного бюджету до отримання Україною джерел фінансування.

Переконайтеся самі.

Дуже, ну дуже нагадує колись давно презентований план дій уряду, тільки з переставленими словами.

І чи правильно я розумію: план відновлення України від наслідків війни вже є і порахований у грошах, а концепція трансформації податкової системи України у поствоєнний період лише буде розроблятися? 😯

Якось не логічно.

Автор