Ексклюзивне інтерв’ю Петра Порошенка Віталію Портникову 14.06.2022 (відео)

 

Порошенко: До кінця року Україні треба отримати статус кандидата в ЄС, ПДЧ в НАТО і перемогти путіна

Петро Порошенко в інтерв´ю журналісту Віталію Портникову для спільного проекту Радіо Свобода, телеканалів «Еспресо» та «Настоящее Время» «Дороги до свободи» сказав, що цей рік для України є визначальним – треба отримати статус кандидата у члени ЄС, План дій щодо членства в НАТО і перемогти путіна.

«Хтось сьогодні вважає, що ми вже перемогли, «давайте будемо говорити, як ми будемо ділити гроші, які прийдуть по «плану Маршала». Я у своїх виступах і на Конгресі ЄНП, і в Сопоті (на Європейському фінансовому конгресі) закликав – сконцентруйтесь сьогодні, щоб законодавство по ленд-лізу було ухвалено в кожній з країн членів НАТО. Сконцентруйтесь сьогодні, щоб Україна отримала в повному обсязі весь перелік озброєння. Тому що сьогодні у нас не стоїть задача щось будувати, відновлювати. Ми це точно зробимо. Сьогодні стоїть задача зламати хребет агресору, озброїти наші Збройні Сили і зупинити війну», – пояснює Порошенко.

«Причому це треба зробити до кінця цього року, так само як ми маємо отримати статус країни кандидата в цьому році, і так само як ми маємо забезпечити План дій щодо членства в НАТО. Я на це розраховую», – говорить Петро Порошенко.

Джерело

 

Порошенко про Мінські домовленості: Ми отримали вісім років, щоб створити ЗСУ і відновити економіку

Петро Порошенко в інтерв´ю журналісту Віталію Портникову для спільного проекту Радіо Свобода, телеканалів «Еспресо» та «Настоящее Время» сказав, що Мінські домовленості дали змогу Україні отримати час для розбудови і зміцнення Збройних сил, відновлення економічного зростання. Порошенко наголосив, що це була головна задача, і вона була досягнута.

«Ми домоглися реалізації того, чого хотіли. Ми не вірили путіну, як не віримо зараз. Наша задача була по-перше відвести загрозу або принаймні відтермінувати війну. Вибити собі вісім років, щоб ми відновили економічне зростання і побудували міць Збройних Сил. Це була перша задача – і вона була досягнута», – сказав Порошенко.

«Як каже Сунь-Цзи, найголовніше перемога у війні означає не військову перемогу, а мистецтво уникнути війни.

Незважаючи на те, що війна була вісім років – відносно повномасштабної воєнної операції я вважаю, що Мінські угоди свою задачу виконали», – констатує п’ятий Президент.

«Питання чи можна взагалі з путіним уникнути війни? Я хочу підкреслити, що протягом років мого президентства ескалації до повномасштабного конфлікту нам вдавалося уникнути. Я це не відношу тільки до своїх переваг, але для України це була дуже важлива задача», – говорить Порошенко.

«Можливо, я можу припустити, що путін став менш адекватним у 2022-му, перестав сприймати українські реалії і глобальні світові реалії. Можливо, це зіграло і з ним, і з росією дуже злий жарт. В цій ситуації я можу наполягати – Україна точно переможе, з Україною зараз весь світ. І чим швидше росія визнає суверенітет України в рамках міжнародно визнаних кордонів, тим менше це буде мати руйнівні наслідки для росії», – резюмує Петро Порошенко.

Джерело

 

Порошенко: Україна визначила, які гарантії безпеки нас влаштовують – це членство в НАТО

На переговори з путіним треба виходити із сильних позицій – про це сказав Петро Порошенко в інтерв’ю Віталію Портникову для спільного проекту Радіо Свобода, телеканалів «Еспресо» та «Настоящее Время».

«Якщо ти виходиш зі слабких позицій, один, то путін піде так далеко, як йому дозволять зайти. Друга позиція для переговорів з путіним, це мої рекомендації – не вірте путіну. Не вірте ні у великому, ні в малому. І ще одне – не бійтеся путіна. Як тільки ти путіна боїшся, ти програв на цих переговорах. Реально оцінюй сили, шанси та займай тверду позицію, і тоді можна перемогти», – зазначає Порошенко.

«Наступна рекомендація – це предмет сьогоднішніх переговорів. У жодному разі не можна вплутуватися в якісь складні структури, гарантії безпеки України, росії, моделі країн-гарантів. Зупиніться поки що на порядку денному із трьох пунктів, що одночасно реалізуються. Пункт перший – це припинення вогню. Саме цьому пункту було присвячено 90% часу на моїх переговорах разом із Нормандським форматом у Мінську. Другий пункт – виведення російських військ із зайнятих територій. Третій пункт – гуманітарні питання. Це звільнення заручників, гуманітарні коридори, вирішення проблем цивільного населення», – пояснює п’ятий Президент.

«І лише наступним етапом має бути організація системи безпеки. Причому щодо України її не треба обговорювати. Україна визначила, які гарантії безпеки нас влаштовують. Після того, як росія знищила всю післявоєнну модель системи безпеки, яка заснована на рішеннях Ради Безпеки ООН, для України єдиний варіант – не «Будапештський меморандум». Цей формат – членство в НАТО, Організації Північноатлантичного договору, яка виявилася не лише найефективнішим, але й, по суті, єдиним форматом», – констатує Петро Порошенко.

«При цьому ми готові брати участь у гарантіях безпеки росії. Ми ніколи не збиралися на неї нападати, не збираємося і не будемо збиратися. Єдиний спосіб для забезпечення глобальної безпеки, як я вже казав, це процес депутінізації. Депутінізації Європи, депутінізації України і врешті решт депутінізації росії, що буде в інтересах самого російського народу», – резюмує Петро Порошенко.

Джерело