Президент США підтвердив передачу Україні пускових установок сучасних ракетних систем

Сполучені Штати постачатимуть до України пускові установки ракетних систем M142 HIMARS. Про передачу зброї повідомляє Мілітарний з посиланням на авторську колонку глави Білого дому у New York Times.

Президент Джо Байден повідомив у вівторок, 31 травня, що Сполучені Штати нададуть Україні досконаліші ракетні системи та боєприпаси, щоб українські військові могли «точніше уражати ключові цілі на полі бою».

За словами президента Сполучених Штатів, мета передачі озброєння проста: США хочуть бачити демократичну, незалежну, суверенну і процвітаючу Україну з засобами для стримування і захисту від подальшої агресії.

«Ми надамо українцям більш досконалі ракетні системи і боєприпаси, які дозволять їм більш точно вражати ключові об’єкти на полі бою в Україні», – сказав Байден.

«Голос Америки» пише, що після публікації статті Байдена високопосадовець адміністрації США на умовах анонімності повідомив журналістам, що Україні будуть надані ракетні системи HIMARS.

Він зазначив, що ця зброя дозволить посилити бойові можливості Збройних Сил України для відбиття російського повномасштабного вторгнення.

«Ці системи будуть використовуватися українцями, щоб відбити російські наступи на українській території, проте вони не будуть використовуватися для завдання ударів по території Росії», – заявив він.

Крім того, Вашингтон продовжить постачати Україні сучасне озброєння, в тому числі:

  • протитанкові ракети Javelin;
  • зенітні ракети Stinger;
  • потужні артилерійські та високоточні ракетні комплекси;
  • радари;
  • безпілотні літальні апарати;
  • гелікоптери Мі-17;
  • різні боєприпаси.

Це буде вже 11-й пакет військової допомоги, схвалений на даний момент, і він буде першим, у якому будуть використані кошти із суми у розмірі 40 мільярдів доларів, нещодавно затвердженої Конгресом.

У ЗМІ повідомляють, що HIMARS для України будуть оснащені боєприпасами, які дозволять уражати цілі на відстані близько 80 кілометрів (49 миль).

M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System – з англійської “високомобільна артилерійська ракетна система”), як шасі використовує 6-колісну тактичну вантажівку M1140 FMTV. Пускову установку можна використовувати, як реактивну систему залпового вогню (РСЗВ) і як оперативно-тактичний ракетний комплекс.

Джерело

На фото: Стрільба з ракетного комплексу HIMARS у Польщі. Фото: U.S. Army by Markus Rauchenberger