Більшості національних природних парків не вистачає необхідного рівня обслуговування відвідувачів

В Україні нараховується 42 національні природні парки з цікавим ландшафтами та іншими природними об’єктами, які могли б бути цікаві з точки зору розвитку сталого туризму.

Проте більшості не вистачає необхідного рівня обслуговування відвідувачів. Про це під час робочої поїздки до Яворівського національного природного парку сказав заступник Міністра екології та природних ресурсів Василь Полуйко.

Під час робочої поїздки значна увага була приділена розширенню території Яворівського НПП, аналізу показників рекреаційно-туристичного відвідування та спільній рекреаційній діяльності з іншими землекористувачами на територіях ПЗФ.
Заступник міністра ознайомився із роботою відпочинкового осередку Яворівського НПП «Верещиця».

«Питання розвитку туристичної сфери на території національних природних парків є дискусійним у всьому світі. Водночас всі «сірі» пункти надання різноманітних послуг повинні бути виведені з тіні, щоб відвідувачі, які платять гроші за вхід на територію парку, розуміли, на які сервіси були використані кошти. Однозначно підхід до розвитку рекреаційних зон має бути переглянутий», – прокоментував Василь Полуйко.

За його словами, існують різні форми розвитку рекреаційних зон на території НПП, які б дозволили без фінансування з державного бюджету поліпшити умови для відвідувачів парку.

«Це б дозволило не лише покращити умови відпочинку для туристів, але й створити нові робочі місця та змінити в позитивному плані відношення місцевого населення та органів влади до національних природних парків. Туризм на цих територіях має бути регульованим, а не диким. Головне завдання національних природних парків – це створення сприятливих умов для людей, які б хотіли побути на природі, і при цьому не повинні страждати унікальні природні та історико-культурні комплекси і об’єкти парку», – резюмував Василь Полуйко.

Нагадаємо, Конвенцією про охорону біологічного різноманіття, сторонами якої є 193 країни світу, серед яких і Україна, поставлено завдання створити до 2020 року систему природоохоронних територій на площі 17% суходолу та 10% морських акваторій до 2020 року, і для цього розроблена спільна програма дій.

Джерело