Санкції на часі. 18.05.2022

Ростислав Павленко

Запущений на орбіту 30 квітня російський військовий супутник “Космос-2555” не здійснив жодного орбітального маневру і, найпевніше, згорить в атмосфері. На ракеті-носії, що виводила на орбіту супутник, був знак Z, який використовують для підтримки російської війни в Україні.

Тим часом, рух росії на дно триває.

1. Німеччина планує повністю відмовитися від російської нафти до кінця року. Країна збирається відмовитись від російської нафти, навіть якщо Євросоюзу не вдасться домовитися про заборону на весь ЄС у рамках наступного набору санкцій.
Для тих, хто потребує ще часу для відмови від російських енергоносіїв, є тимчасове рішення.
Очікується, що представники Мінфіну США на зустрічі міністрів фінансів країн G7 запропонують ЄС запровадити мита на російську нафту як швидшу альтернативу прямому нафтовому ембарго. Кошти від сплати такого мита можна буде спрямовувати до фонду відновлення та реконструкції України і таким чином змусити росію платити за руйнування, які вона принесла в Україну.
А за час дії мита можна знайти інші шляхи постачання та/або зменшити попит.

2. Ізраїль нарощує видобуток природного газу на шельфі і прагне досягти угоди про його постачання до Європи протягом найближчих місяців.
Азербайджан за перший квартал збільшив експорт газу до Італії майже у 5 разів.

3. У Японії, для зниження залежності від росії, можуть відновити роботу АЕС, які були зупинені після аварії на «Фукусімі». На тлі ситуації, що склалася з енергоносіями, багато хто змінив думку щодо безпеки атомної енергетики. Проведене в березні опитування Nikkei показало, що відновлення роботи атомних реакторів підтримують 53% японців – це найвищий показник з моменту аварії.

4. Сбербанк посилив вимоги до кредитування малого бізнесу. Зараз у відділеннях Сбербанку дуже складно взяти кредит на розвиток бізнесу. Без застави чи поруки тепер не можна взяти кредит навіть у сумі 100 000 рублів. Якщо родичі не хочуть бути поручителями по кредиту, то де-факто кредитування для бізнесу закрите.

5. Падіння видачі іпотеки в росії стало максимальним за всю історію в рф. Кількість виданих іпотечних кредитів у квітні знизилася на 75%.
Продаж житла на вторинному ринку у москві впав у квітні на 37,5% у порівнянні з березнем і на 34% у порівнянні з минулим квітнем.

Далі буде!

Автор