Санкції на часі. 11.05.2022

Ростислав Павленко

Президент Франції Емманюель Макрон та Голова Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін провели телефонні переговори, під час яких торкнулися теми війни в Україні; сторони висловили підтримку територіальної цілісності і суверенітету України.

Фраза, яка ще нещодавно виглядала лише дипломатичною формальністю, нині відображає серйозні зміни, які відбуваються у сприйнятті світом російської агресії проти України. Москва залишається одна – і прямує на дно.

На іншому фланзі Фінляндія та Швеція можуть почати процес вступу до НАТО вже після 15 травня цього року. 28 квітня генсек Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що їх вступ пройде швидко.

Тим часом Сейм Литви одноголосно визнав росію терористичною державою. Проект подібного рішення внесено і до Конгресу США. Зашморг затягується.

1. Фінляндія запустила перший товарний поїзд з Китаю в обхід рф. Великий вантажний оператор Фінляндії Nurminen Logistics розповів про запуск першого контейнерного маршруту з Китаю в обхід рф. Його маршрут проходить через Казахстан, Азербайджан, Грузію, Румунію та Центральну Європу.

2. Німеччина заявила про скорочення до нуля залежність від російської енергії.
Естонія та Фінляндія підписали угоду щодо взаємодопомоги у разі перебоїв із постачанням природного газу. Угода, зокрема, визначає умови, на яких сусіди можуть вимагати та надавати допомогу у разі перебоїв у постачанні газу. Допомога може бути запитана, якщо постачання газу недостатнє для задоволення попиту побутових споживачів та регіонів централізованого теплопостачання, які мають критичне значення. З лютого Естонія має аналогічну угоду і з Латвією.

3. Уряд Німеччини внесе до бундестагу проект закону, який дозволить швидше та легше знаходити активи російських олігархів у Німеччині.
Японія запровадила нові санкції проти росії та її посіпак. У новому списку санкцій 70 компаній і більше 130 осіб, серед яких прем’єр-міністр Михайло Мішустін, заступник секретаря Ради безпеки Рашид Нургалієв та родичі близького до Путіна бізнесмена Геннадія Тимченка. У японських списках санкцій загалом – понад 700 громадян рф і білорусі, а також понад 200 організацій.

4. Відвідуваність торгових центрів у рф у середньому впала на 15% після закриття низки іноземних магазинів. При цьому закордонні бренди вже близькі до розриву орендних договорів, повідомив президент російської ради торгових центрів.

5. У росії губернатори масово тікають із посад. У відставку вже подали губернатор Томської області (займав посаду з 2012), губернатор Саратовської області (керував регіоном із 2012), губернатор Кіровської області. Губернатор Рязанської області повідомив, що не переобиратиметься на наступний термін (його повноваження спливають восени), а також глава Марій Ел теж заявив, що залишає свою посаду.

Далі буде…

Карикатура: Lewiston Sun Journal.

Автор