«ЄвроСолідарність» ініціює зміни до бюджету, щоб спрямувати 70 млрд грн на фінансування ЗСУ (відео)

Ніна Южаніна

Ми всі об’єднані в боротьбі проти російської федерації та підтримці Збройних Сил України. І в цих питаннях ми єдині.

Але хочу сказати наступне.

Вчора був невеличкий брифінг щодо зареєстрованого групою народних депутатів від Європейської Солідарності проекту закону №7340 про перерозподіл бюджетних коштів для потреб Міністерства оборони.

Насправді вважаю, що завданням народних депутатів є, в тому числі, контроль за напрямами використання бюджетних видатків.

Моя країна у війні. І я хочу, щоб у цей період усі відповідально ставилися до виконання своїх обов’язків.

І коли виникло питання “Чи повною мірою уряд, який сьогодні є єдиним органом, що приймає рішення стосовно першочергових витрат бюджету, задовольняє потреби оборони країни?”, вимушена була проаналізувати, яке скорочення видатків за ці місяці здійснив уряд і які витрати визначив як пріоритетні.

Виявилося, що загальний підхід до скорочення видатків, який визначив для себе уряд, зовсім не застосовувався до таких статей витрат, як “соцеконом” (видатки на округи «обраних» народних депутатів за “правильні” голосування), велике будівництво доріг та значне збільшення у 2022 році витрат на утримання прокурорів та ДБР.

Чи повинно суспільство знати про те, що можливий резерв від скорочення перелічених витрат у розмірі 70 млрд грн не спрямовано на першочергові і, як на мене, очевидно необхідні потреби української армії?

Але про це я НЕ можу проінформувати всіх через доступні мені засоби масової інформації. Чи не задля цього, щоб ми мовчали, щоб інформація не доходила до людей, було відключено з ефірного мовлення три канали — «5-ий», «Прямий» та «Еспресо»?

Всю об’єктивну реальність влада не дає донести.

І сьогодні, коли я довідалася про наявність технічних проблем із підписанням петиції на сайті Кабінету Міністрів України, я звертаюся до ВАС, шановні друзі та однодумці: підпишіть, будь ласка, цю петицію, щоб наша велика і велична Україна за рівнем свободи слова не перетворилася на маленьку росію.

Це аж ніяк не розхитування ситуації — народ має і повинен знати правду.

P.S. Краще не авторизуйтеся через додаток «Приват» — система голос не пропустить.

 

 

Фракція «Європейська Солідарність» пропонує провести секвестр Держбюджету-22 і спрямувати 70 млрд грн на Збройні сили України. Як повідомила на брифінгу співголова фракції «ЄС» Ірина Геращенко, відповідний законопроект №7340 про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» щодо забезпечення першочергових видатків на оборону в умовах воєнного стану вже зареєстрований у Верховній Раді.

«Ми переконані, що є резерви для секвестру бюджету для того, щоб направити приховані резерви, які ще залишаються в бюджеті, в тому числі різні лобістські статті, які сьогодні не на часі, для ключового – підтримки української армії», – наголошує Ірина Геращенко.

Народна депутатка Ніна Южаніна говорить, що уряд просить збільшити дефіцит бюджету на 200 млрд грн і вже скоротив навіть деякі захищені статті на 10%. При цьому є статті бюджету, які уряд не чіпає. Саме там і є резерв для перерозподілу, наголошує Южаніна.

«Соцекономрозвиток – це ті видатки, які нібито привозять на інфраструктуру своїх округів депутати. Завжди в народі говорили, що це підкуп народних депутатів, розплата з ними за голосування. Ці статті не зменшили ні на 1%», – зауважує Южаніна.

«Наступна стаття – це витрати на будівництво доріг. Перш ніж будувати дороги, нам треба здобути перемогу. А це означає, що всі статті, пов’язані з дорожнім будівництвом, мають бути спрямовані на обороноздатність нашої країни. Ми пропонуємо, щоб на будівництво, на відновлення доріг залишалися кошти на рівні 2019 року. Ми залишаємо той розмір, який необхідний зараз, враховуючи території, де немає бойових дій», – говорить Ніна Южаніна.

«Коли приймали бюджет на 2022 рік, абсолютно невиправдано було піднято фінансування телеканалів «Рада» і «Дом». Видатки на телеканал «Дом» (327 млн) були скорочені лише на 5 млн. І це абсолютно несправедливо по відношенню до всіх громадян», – наголошує Южаніна.

«Серед інших видатків, наприклад, Президентський університет. Очевидно, що сьогодні, коли стільки шкіл, вищих навчальних закладів розбомблені рашистами, немає можливості будувати окремий університет. Потрібно докласти максимально зусиль, щоб відновити ці школи, садочки, навчальні заклади, які були розбомблені рашистами. Для цього їх треба вигнати з української землі», – переконана Геращенко. Вона наголосила, що «ЄС» відразу критикувала цю статтю видатків бюджету: «і добре, що тут партія влади дослухалася до нашої позиції».

«Тому ми пропонуємо секвестр бюджету і перевести всі можливі видатки на Збройні сили України. Ми переконані, що ВР погодиться з тим, що армія – це пріоритет», – зазначає народна депутатка.

«70 мільярдів гривень з урахуванням того, що необхідно залишити для поточних потреб по кожній зі статей, зараз є можливість у держави спрямувати на обороноздатність нашої країни», – наголошує Южаніна.

«Ми наполягатимемо, щоб на черговому засіданні ВР цей законопроєкт було прийнято. Сподіваємося, колеги з усіх фракцій нас почують. Адже «Європейська Солідарність», яка всі попередні роки виступала за збільшення фінансування ЗСУ, була абсолютно права», – нагадала Ірина Геращенко.

«Наша команда займає абсолютно професійну, державницьку позицію. Ми працюємо разом на дипломатичному фронті, на міжнародному фронті, на економічному фронті для того, щоб підтримати найкращі в світі Збройні сили України. І сподіваємось, тут буде єдність парламенту, щоб цей закон підтримати», – резюмує Геращенко.

Джерело

Автор