«Зброї для України багато не буває» – виступ Петра Порошенка на «Форумі Седона 2022» (фото, відео)

 

Шановний пане Кінзінгер,

Шановні члени Конгресу США!

Пані та панове,

Вдячний Інституту Маккейна за запрошення приєднатися сьогодні вранці до дискусії під час форуму у Седоні.

Для мене це справді велика честь.

Цей обмін думками повертає мені у спогадах до наших довгих відвертих та дуже корисних розмов з моїм хорошим другом сенатором Джоном Маккейном, який, дозвольте це сказати, був для мене свого роду наставником.

Джон завжди в моєму серці, і завжлди в моїй пам’яті.

До останнього подиху сенатор Маккейн був пліч-о-пліч з Україною в нашій спільній боротьбі за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність проти російської агресії.

Як п’ятий Президент України, який очолював український опір протягом перших 5 років війни, я хотів би щиро подякувати, зокрема, сенатору Маккейну, Конгресу США та Сполученим Штатам за потужне лідерство та непохитну підтримку нашої держави.

Попри те, що бойові дії сьоголні точаться саме на території України, ця війна є нашим спільним викликом з величезними геополітичними наслідками.

Її результати визначать майбутнє України, Європи та демократичного світу.

А тому ми маємо і далі бути єдиними, боротися, щоб перемогти в цій війні.

Дорогі друзі,

Триває третій місяць відкритої широкомасштабної кровопролитної війни. Путін думав взяти Україну за 2-3 дні, однак ми боремося вже 66 днів.

Вже третій місяць Україна протистоїть російському вторгненню.

Своєю силою і відвагою наша держава здивувала весь світ.

З урахуванням подій на полі бою та навколо нашої держави, хотів би поділитися з вами своїми 5 ключовими висновками щодо ситуації.

Перше – ця війна не стосується ані Донбасу, ані захисту російського народу, російської мови, російської церкви, ані протидії розширенню НАТО.

Саме навпаки. Путін використовує мову в якості зброї з тим, щоб виправдати свої територіальні претензії та імперіалістичні фантазії про так звані російські історичні землі.

А тому жодна сусідня з Росією країна з російськомовним населенням не може зараз почуватися у безпеці.

Путінський режим розпочав це вторгнення, щоб знищити українську державність і стерти українську націю з мапи світу та історії людства.

Для Путіна Україна – це фейкова держава, а ідея української ідентичності – це тотальна єресь, яку треба очистити раз і назавжди.

Десятки тисяч наших громадян на тимчасово окупованих територіях, які посміли вважати себе українцями, проєвропейцями, знайшли свою смерть від рук російських мʼясників.

Братські могили в Бучі, Бородянці, Ірпіні, Маріуполі та десятках інших міст і сіл сповнені українськими патріотами та представкникаи інтелігенції.

На окупованих територіях вдень і вночі працюють великі мобільні крематорії, щоб спалювати вбитих українців.

Це і є символ зла, що прагне лише одного – не залишити ані жодного сліду української ідентичності майбутнім поколінням.

Якщо ми не зможемо протистояти російському вторгненню, подібна доля чекає кожного українця, десятки мільйонів українців.

Кажуть, що «якщо Росія перестане стріляти, війна закінчиться, якщо Україна перестане стріляти, Україна зникне». Від себе хотів би додати – якщо Україна зазнає невдачі, закінчиться і порядок, заснований на правилах.

Тому будьте певні, що ми готові битися до кінця, щоб врятувати Україну.

Друге – Путін одержимий ідеєю відновлення імперської величі Росії, заснованій на агресії, завоюваннях і масових етнічних чистках.

Росія прагне захоплювати нові території. І не тільки в Україні.

Російські провокації в Придністров’ї підвищують ризики небезпеки тепер і для Молдови.

Бачимо також гнів Путіна щодо Фінляндії і Швеції за їх потенційне приєднання до Альянсу.

Зростає пропаганда ненависті до країн Балтії, Польщі, Словаччини, інших країн Центральної та Східної Європи.

Тож будьте впевнені, що на Україні режим Путіна у своїй агресії не зупиниться. Росія готується до війни з усім демократичним світом.

Вільний світ має об’єднатися і дати відсіч режиму Путіна, максимально послабити його агресивні апетити і в кінцевому підсумку депутінізувати Росію та світову політику.

По-третє – стратегічні плани Путіна щодо бліцкригу в Україні провалилися, і тепер його війна пробуксовує. Він не був готовий до такої тривалої боротьби.

Міф про другу за потужністю армію світу зник. Російська армія виявилася радянською армією взірця 20 століття.

Він недооцінив силу та стійкість української армії, яку ми реформували з 2014 року до потужної військової сили за стандартом НАТО 21 століття.

Армія Путіна не отримала жодної стратегічної переваги.

Натомість російські матері вже втратили на волелюбних українських землях близько 23 200 своїх синів і дочок.

Російські військові втратили понад 1000 танків, близько 2500 бойових броньованих машин, 190 літаків і 155 вертольотів. Ці втрати вже набагато вищі, ніж більшість європейських армій.

Однак божевільний Путін не зупиняється. Він продовжує свою криваву загарбницьку війну.

Він готовий і далі жертвувати російськими солдатами в ім’я власної пропаганди, адже Росія наближається до Дня Перемоги – нової релігії, яку встановив Путін в країні.

Крім «вагнерівців», Путін залучає також найманців із Сирії, Лівії, Ефіопії, щоб ті воювали на його боці.

Сьогодні російська армія зосереджена на сході та півдні України.

Я впевнений, що Путін буде дуже розчарований. Перемога буде за нами.

Чим більше світ допомагатиме нам, тим швидше ми переможемо режим Путіна.

По-четверте – коли Путін розпочав свою неспровоковану війну проти України, він зробив помилку, яка дорого йому коштуватиме, якщо не всього.

Він недооцінив опір колективного Заходу, усіх вас.

Він вірив, що Сполучені Штати виявляться слабкими і не здатними об’єднати світ.

Він вірив, що жодна з демократичних держав не наважиться відповісти.

Він думав надати урок вам.

Натомість ми всі повинні надати урок йому.

Урок про правила, на яких базується цей світ. Жодна країна не може змінювати кордони іншої країни силою.

Урок про близькі всім нам цінності. Право сили не здатне придушити право вибору демократичної нації. Ніхто не має права вето на долю іншої нації.

Урок про альянс демократій. Ми – не якась слабка субстанція. Ми не боїмося протистояти агресії. Ми готові дати відсіч тим, хто наважиться на нас напасти. Ми довели, що можемо захистити демократію!

Я впевнений, що сенатор Маккейн був би надзвичайно радий побачити таке сильне та ефективне лідерство США у світі.

Згадую його відданість міцному західному альянсу, відповідальність Вашингтона вести світ за своїм прикладом і діями проти сил зла, до яких, на його думку, і належить Росія.

По-п’яте – режим Путіна сповна заплатить за всі звірства, які він приніс цьому світу.

Годі. Ця країна, побудована Путіним за два десятиліття його влади, розрахована лише на агресію, порушення всіх правил і, зрештою, на війну.

Все розпочалося не проти ночі 24 лютого 2022 року, коли Путін почав обстрілювати крилатими ракетами всю Україну.

Все розпочалося у далекому 2000 році, коли він вперше прийшов до влади в Кремлі.

Він встановив нелюдський режим в Росії, поневолив націю, придушив кожного незгодного в опозиції та всі свободи в Росії.

Він готувався до війни роками, якщо не десятиліттями.

Військові злочини Путіна можна простежити в Чечні та Грузії, Сирії та Україні, а також у вбивствах на вулицях Берліна та Солсбері, Москви та Києва.

Зараз тисячі й тисячі крилатих ракет, бомб та артилерійських снарядів стирають українські міста, вбиваючи тисячі громадян України будь-якої етнічної приналежності, навіть росіян, будь-якого віку.

Він застосовує заборонену у світі зброю. Він здійснює терористичні акти. Він створює гуманітарні катастрофи в містах України. Він викрадає навіть дітей.

Путін настільки зарозумілий, що наказав спрямувати крилаті ракети на Київ у саме той момент, коли генеральний секретар ООН пан Гутерреш зустрічався з президентом Зеленським. Ракети вибухнули за милю від місця їхньої зустрічі.

Ми повинні представити Путіна та його режим до міжнародного трибуналу за злочини проти людства та геноцид проти українців. У тому числі, за допомогою «Списку Бучі», свого роду «списку Магнітського», який у вас уже є.

Однак ми не маємо бути наївними і думати, що єдина проблема – це Путін. Він отруїв російський народ, і цю російську хворобу треба як слід вилікувати.

Російський народ також повинен зазнати відповідальності.

Не лише злочини режиму Путіна, а й, зрештою, злочини минулого радянського режиму мають бути належно оцінені й засуджені самим російським народом.

Інакше через кілька років ми станемо свідками повторення агресії.

Дорогі колеги,

Часто у ЗМІ та під час зустрічей мене запитують про можливі компроміси та поступки, на які Україна могла б погодитися, щоб укласти мир з Росією.

Скажу так: Україна не торгує своїми територіями, не торгує своєю історією, не торгує своїм європейським та євроатлантичним майбутнім.

З точки зору сьогоднішнього дня, більш ніж зрозуміло, що Путін розглядає будь-які компроміси як ознаку слабкості і можливість тактичної паузи для підготовки до нового наступу.

І так не може тривати вічно, особливо після того, як Путін відкрито заявив про намір остаточно вирішити українське питання. Хіба ми не чули подібних заяв у найтемніші дні нашої історії?

Тому світ має допомогти Україні перемогти Путінську Росію, знищити режим Путіна.

І цим допомогти нам врятувати вас і врятувати світ.

Якщо у 2007 році Путін визнав, що розпад Радянського Союзу був найбільшою геополітичною катастрофою XX століття. Навіть не перша, і не друга світова війна.

То сьогодні Путін сам створює найбільшу геополітичну катастрофу вже XXI століття. Спочатку він почав війну проти України та Заходу, а тепер дедалі більше погрожує війною всьому людству – ядерною війною, «блискавичною» відповіддю.

Слід зупинити Путіна в Україні, і зупинити ще сьогодні.

Я вважаю, що шлях до перемоги над режимом Путіна проходить крізь пʼять потужних кроків:

1 – більше міжнародної солідарності та політичної підтримки України.

2 – більш руйнівні санкції проти Росії! Кожен день – нові санкції.

Вже зараз нам потрібне нафтове ембарго, а згодом і газове.

Дуже вдячний за сильну позицію США щодо цих питань, але нам потрібно посилити тиск на наших європейських партнерів, щоб вони припинили торгівлю цінностями та безпекою заради дешевого газу.

Путін використовує гроші на енергоносії не для благополуччя російських громадян, а для винаходу нових ракет, щоб вбивати і шантажувати Вільний світ.

Нам потрібна повна блокада російських кораблів.

Нам потрібне ембарго на критичний імпорт для Росії. Є деякі категорії товарів, які Росія не може замістити. Вдарте туди і змусьте Росію зрозуміти і сплатити справжню ціну за своє вторгнення, за порушення міжнародного правопорядку!

3 – нові оборонні та наступальні озброєння для захисту та звільнення українських територій від російських загарбників.

Я дякую Конгресу США за дуже сміливе та знакове рішення щодо відкриття програми ленд-лізу в Україні!

Це переломний момент у цій війні!

Я щасливий, що Україну почули та підтримали в США.

Сьогодні Україна воює за весь світ, а отже, з вашою зброєю ми маємо не лише зрівнятися, а й перевершити росіян на полі бою.

Путіна не зупинити словами та занепокоєнням.

Його можна зупинити лише зброєю і рішучістю!

Чим більше Україна отримає зброї, тим швидше закінчиться війна, а Путін піде з України без загроз для миру, стабільності та безпеки Об’єднаної Європи та Вільного світу.

4 – більше фінансово-економічної допомоги для повоєнної відбудови України (ініціатива створення так званого плану Маршалла 2.0).

Настав час подумати про зміст цього плану – він має допомогти закласти основи нової європейської України – для демократичної, процвітаючої та безпечної України.

На сьогодні економічні втрати України за результатами російської агресії наближаються до позначки в 1 трлн доларів. А війна ще не закінчилася!

5 – швидке надання Україні статусу країни-кандидата на членство в ЄС до кінця 2022 року, а також Плану дій щодо членства в НАТО.

Для України є цілком зрозумілим, що лише членство в НАТО є єдиною дієвою гарантією нашої безпеки.

Якби в 2008 році Україні надали План дій щодо членства, то в 2014 році не було б агресії, а у 2022 році – війни.

Бо де НАТО, там мир!

А де Росія, там війна!

Дорогі друзі,

Україна є вашим братом по зброї, і вашим брат по вірі.

Сьогоднішня війна, яку Росія розпочала в Україні, це також і ваша війна.

Це наша спільна війна за те, щоб демократія вистояла, а автократія нарешті зазнала краху.

Давайте будемо чіткими: багато автократій по всьому світу розглядають Росію в якості маркера.

Якщо програє Росія, це зміцнить і наші демократичні підходи в усьому світі.

Переконаний, і, думаю, що вірив у це і Джон Маккейн, що демократія вистоїть і переможе у цій битві.

Ми просто не маємо права програти.

А тому дуже важливим є зберігати нашу єдність з тим, щоб разом зупинити Путіна і вигнати його з України.

Допоможіть нам врятувати вас!

Дякую і

Слава Україні та слава США!

Джерело

 

Прямий: «Потужні слова» – британська журналістка поділилась враженням від виступу Порошенка на Форумі американського Інституту Маккейна