Санкції на часі. 26.04.2022

Ростислав Павленко

Вчора з московії надходили повідомлення про знищення:

– Нафтобази в Брянську,
– Військової бази в Брянську,
– М’ясокомбінату в Брянську,
– «Агропромкомплекту» в Брянську,
– Будинку у Санкт-Петербурзі,
– Авіабази в Уссурійську,
– Відділень поліції в Москві, Іркутську та Новосибірську.

Раніше горіли нафтобази, склади, дослідні інститути…

Розуміючи прагнення московитів до руйнування (зокрема й на своїй території), пам’ятаючи, як путін приходив до влади, підриваючи житлові будинки на москві та інших містах, очевидно, що список поповнюватиметься.

Ураження ж нафтопроводу “Дружба” суттєво зменшить постачання до Європи рашистської нафти і прискорить запровадження ембарго.

Власне, Європа до нього вже готується:

– Французька TotalEnergies зафрахтувала танкер для відвантаження нафти з Об’єднаних Арабських Еміратів на початку травня до Європи. Це перше постачання за два роки. Пишуть, що танкер називається “Moscow Spirit”. Гарна назва на почин.
– Тим часом «роснефть» не змогла продати 6,5 млн тонн нафти під час тендеру, оскільки вимагала повну передоплату в рублях.
– Нафтогазова компанія Shell йде зі свого найбільшого СПГ-проєкту в росії “Сахалін-2”. Корпорація веде переговори про продаж своєї частки компаніям з Китаю.
– У Норвегії Greenpeace заблокував російський танкер з нафтою через війну в Україні.
– Баку не розплачуватиметься за російський газ рублями, заявила азербайджанська нафтова компанія SOCAR.

Поки між країнами ЄС ідуть переговори про застосування ембарго, європейські країни налагоджують альтернативні шляхи забезпечення.

А злочини рашистів в Україні прискорюють ці рішення.

Тим більше, рашистська економіка зазнає і інших ударів, які наближують її до мети – на дно:

1. На думку Центробанку росії, країні загрожує глибока та затяжна рецесія, що призведе до значного скорочення потенціалу економіки.
Сильно скоротиться виробництво, насамперед через падіння ВВП.
Майже половина компаній малого та середнього бізнесу в Росії використовує для виробництва або надання послуг іноземні комплектуючі, обладнання та ПЗ.

2. Уже зараз росія змушена продавати зерно на експорт з дисконтом до $70 на тонні через ризики, зумовлені санкціями, запровадженими через вторгнення в Україну.

3. Московський аеропорт “Внуково” перевів співробітників у простій, а 30% штату отримали розпорядження про подальше скорочення. Внуково став другим аеропортом після Шереметьєво, що перейшов у режим простою.
– Компанія «Аерофлот» у березні скоротила перевезення пасажирів на 20,4%.
– На росії через санкції вже вимушено скасували мільйон авіаквитків як на внутрішніх, так і на міжнародних авіарейсах. Більше 19,5 млрд рублів – таку суму коштуватиме компенсація за скасовані польоти в південні регіони Росії, а також за кордон.

4. Одна з найбільших бірж Nasdaq припинить роботу з інвесторами з росії з 29 квітня. Брокер Saxo Bank попередив клієнтів із росії про припинення роботи з ними біржі NASDAQ.
Ізоляція московії від світу поглиблюється.

5. Військові витрати країн світу вперше в історії перевищили два трильйони доларів. Точна сума за минулий рік – $2 трлн 113 млрд доларів. Найбільше у озброєння вклали США, Китай, Індія, Велика Британія та росія.

Вже накладені санкції спрямовані перш за все на те, щоб росія втратила можливість відновлювати свою машину агресії.

Далі точно буде!

Автор