Держкомтелерадіо: З початку року 374 видавці надали заяви для внесення до Державного реєстру

Протягом 2017 року до Держкомтелерадіо надійшло 374 заяви суб’єктів господарювання для внесення до Державного реєстру видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції.

Тільки за липень Держкомтелерадіо отримав майже 167 заяв. З них опрацьовано і відправлено повідомлення заявникам про позитивне рішення – 72; відправлено повідомлень про відмову – 16. Решта знаходиться на опрацюванні працівниками відомства.

Кількість заяв суттєво збільшилася після ухвалення Кабінетом Міністрів України постанови № 135 «Про затвердження Порядку ведення Державного реєстру видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції», яка набрала чинність 17 березня 2017 року. Держкомтелерадіо розмістив на офіційному веб-сайті роз’яснення, що рішення Уряду не містить винятків щодо певних суб’єктів видавничої справи, а також наголосив на необхідності звертатися до Держкомтелерадіо для внесення суб’єктів видавничої справи до Державного реєстру усіх видавців та розповсюджувачів – як книжкової продукції, так і друкованих ЗМІ.

Водночас ПАТ «Укрпошта» для укладання договору на розповсюдження періодичних видань та включення видань до «Каталогу видань України «Преса поштою» поставило вимогу надавати Свідоцтва про внесення суб’єкта видавничої справи до Державного реєстру.

Враховуючи те, що на сьогодні в Україні регулярно здійснюють випуск близько 5-ти тисяч періодичних видань, а внести їх протягом короткого періоду до реєстру неможливо через організаційні та технічні причини, за ініціативою Держкомтелерадіо досягнуто домовленості з ПАТ «Укрпошта», що при укладанні договорів на розповсюдження друкованих ЗМІ видавці, які звернулись до Держкомтелерадіо із заявою про внесення до Державного реєстру, але на момент укладання таких договорів ще не отримали відповідного свідоцтва, підтвердять Укрпошті факт свого звернення гарантійним листом. Саме цей гарантійний лист стане підставою для укладання Укрпоштою договорів на розповсюдження видання. Це компромісне рішення сприятиме успішному проведенню передплатної кампанії періодичних друкованих видань на 2018 рік.

Інформацію про порядок внесення суб’єктів видавничої справи до Державного реєстру, зразки відповідних заяв розміщено на офіційному веб-сайті Держкомтелерадіо.

Джерело

Автор