Гарні новини з санкційного фронту

Ростислав Павленко

Офіційні особи США, Канади, Німеччини, Франції, Чехії та інших країн повідомили чимало гарних новин. Про постачання артилерії, припасів і (запчастин до) літаків та іншого. Про виробництво сучасної техніки для наших потреб. Про ремонт постраждалої в боях нашої техніки.

Героїзм ЗСУ, ТрО, відданість всього суспільства, а з іншого боку, звірства і брехня рашистів, переконали і аналітиків, і суспільства (а отже, і політиків, які приймають рішення), що перемога України можлива. І якщо, як сказав в одному з інтерв’ю Петро Порошенко, “100 танків можуть змінити хід війни” – то їх (і бажано у більших кількостях) варто надати.

І при тому не забувати другий фронт – підрив спроможності орди підтримувати агресію і засилати в Україну нове смертельне залізяччя замість знищеного.

У традиційній рубриці “На дно” – огляд основних заголовків про економічні втрати орди.

1. У Міністерстві фінансів США заявили, що російський воєнно-промисловий комплекс стане наступною метою американських санкцій.

– Певно, про нові санкції ішлося на закритих обговореннях США і союзників.

2. Ці санкції досягнуть мети, бо ординська економіка залежить від технологій західних країн.
Залежність росії від імпорту технологій за останні 20 років зросла у 12,2 разів. У період з 2001 по 2020 роки обсяг імпорту технологічних рішень зріс із $395,4 млн на рік до $4,825 млрд. (41,7% із цієї суми припали на інжинірингові послуги).
Загалом, частка іноземної доданої вартості (частка імпортних комплектуючих) у всій економіці росії становить 21,1%, а в обробній промисловості – 45,9%. У деяких ключових та чутливих для населення галузях вона перевищує 50%. Це, наприклад, товари текстильної промисловості (74,8%), фармацевтики (53%), електроустаткування (57,6%), авто (56,3%), комп’ютери (68,9%).
При цьому, близько половини всієї іноземної доданої вартості припадає на країни Євросоюзу та США з Канадою. Ці ж країни запровадили найжорсткіші санкції. Найбільше росія залежить від США та ЄС у виробництві машин та обладнання (40%), ліках (34,5%) та авто (28,3%).

3. Іноземні товари не надходять, свого виробництва та аналогів немає.
Це починає відчувати сектор, на який уповають пересічні московити, – державний. Він втрачає можливість витягувати економіку, штучно створюючи попит на (непотрібні) товари і послуги:
– за місяць на росії частка зірваних держзакупівель дорожньої техніки зросла більш ніж у 2 рази щодо минулого року;
– кількість закупівель, що не відбулися, перевищила кількість тих, що відбулися (1,2 тис. проти 700);
– кількість зірваних держзакупівель медичної техніки зросла у 2,2 рази (22,3 тис. проти 9,9 тис. роком раніше);
– частка зірваних держзакупівель у будівельній сфері досягла історичного максимуму (на один тендер, що відбувся, припадає 1,18 тих, хто не відбувся).

4. Хоча деякі країни і готові б допомогти московії обійти санкції – невдовзі використання рф їхніх послуг стане неможливим через брак конвертованої валюти. Тож зганьбляться марно.
Російські банки зіткнулися з нестачею валюти після поновлення її продажу.
Валюти не було у відділеннях Сбербанку, ВТБ, «ФК Откритие», Росбанку, Альфа-банку, РСГБ, Совкомбанку, «Зеніту» і Юникредит-банку.
У Сбербанку сказали, що валюту можуть купити лише преміальні клієнти. У відділеннях невеликих банків та окремих обмінних пунктах до продажу була доступна валюта обсягом до 1000 доларів. При цьому курс був на 25% вищий за біржовий.

5. І врешті – номінація “чахликова голка”.
За заявою російського Газпрому, експорт газу за перший квартал 2022 року впав на 26,4% порівняно з аналогічним кварталом 2021 року. За прогнозами до кінця року росія може втратити близько 50% обсягу продажу.
Чим швидше європейські країни дійдуть згоди щодо ембарго на нафту і газ з московії – тим швидше відбудеться депутінізація, дерашизація і деімперіалізація рф.
А тоді в регіоні настане мир.

Далі точно буде.

Україна вистоїть і переможе.

Автор