Прес-конференція на тему «Бюрократичні перешкоди, доступ до житла та працевлаштування – спільні проблеми біженців та переселенців в Україні»

Перший заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Юсуф Куркчі взяв участь у прес-конференції на тему «Бюрократичні перешкоди, доступ до житла та працевлаштування – спільні проблеми біженців та переселенців в Україні», яка відбулась 8 серпня в Українському кризовому медіа-центрі.

Заступник Голови Агентства ООН у справах біженців Ноель Калхун представила звіт щодо потреб внутрішньо переміщених осіб (ВПО), біженців та шукачів притулку в Україні за період з лютого по березень 2017 року. Звіт базується на результатах дискусій у фокус-групах, де респондентами були чоловіки та жінки різного віку та походження. Документ засвідчує ризики у сфері захисту прав, з якими стикаються ВПО та біженці, а також причини виникнення таких ризиків.

«Ми спілкуємося з людьми, які розповідають про свої проблеми, і робимо висновки. Ми хочемо знайти спільне рішення, як допомогти ВПО подолати їхні проблеми. Є три основні проблеми внутрішніх переселенців та біженців: перше – житло, друге – отримання соцвиплат, третє – працевлаштування. Але на сьогодні можна сказати, що безробіття серед ВПО повільно зменшується», – зазначила Ноель Калхун.

Перший заступник Міністра Юсуф Куркчі висловив подяку за проведену роботу представникам УВКБ ООН, адже рекомендації звіту будуть корисними для державних органів влади.

«Звісно, вирішити усі проблеми одночасно неможливо. Ми працюємо над максимальним спрощенням процедури оформлення документів для ВПО, крім того, розроблені пілотні проекти в регіонах, які передбачають створення нових робочих місць. Що стосується забезпечення житлом переселенців, необхідно змінювати процеси на законодавчому рівні. Наприклад, щодо пільгових черг в отриманні житла. Зараз розробляється система пільгового кредитування, але це також потребує деяких змін в законодавстві. Сподіваюся, вже наприкінці 2018 року ми зможемо надати статистику, хто з ВПО скористався таким кредитом», – зазначив Юсуф Куркчі.

Зі звітом УВКБ ООН у справах біженців щодо оцінки потреб ВПО, біженців та шукачів притулку в Україні можна ознайомитись тут /завантаження/.

 

Джерело

Автор