З початку року піротехніки ДСНС України вилучили та знищили понад 40 тисяч вибухонебезпечних предметів

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів, як часів минулих війн, так і сучасних боєприпасів. Лише впродовж минулих трьох діб здійснено 101 виїзд, під час яких виявлено 421 боєприпас.

Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 40 тис. 544 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 185 авіаційних бомб.

Досить часто вибухонебезпечні предмети часів минулих війн знаходять і громадяни. Однак, при цьому, не дотримуються правил безпечного поводження із вибухонебезпечними предметами.

Зокрема, 3 серпня рятувальників Сумщини повідомили про те, що до Конотопського об’єднаного міського військового комісаріату чоловік приніс артснаряд. Фахівці ДСНС одразу виїхали на місце виклику та встановили, що мешканець села Грузьке Конотопського району, на місцевому стихійному сміттєзвалищі натрапив на предмет схожий на боєприпас. Чоловік зрозумів, що знахідка небезпечна, а тому вирішив передати її військовим. Проте, замість того, щоб викликати спеціалістів, він поклав виявлений предмет у пакет і на електропотязі привіз у райцентр в Конотопський військкомат, чим наразив на небезпеку не тільки своє життя, а й життя усіх, хто був у потязі. Знахідкою виявився 76-міліметровий артилерійський снаряд часів Другої світової війни.

Також на Хмельниччині, 7 серпня фахівці піротехнічних робіт, у спеціально відведеному місці знищили ручну гранату М-39 часів Другої світової війни, яку було виявлено місцевим мешканцем під час купання на ставку поблизу с. Кременчуки Красилівського району області.

Водночас на Кіровоградщині проводяться роботи щодо суцільного розмінування на території колишнього Компаніївського полігону. Так, 3 серпня фахівці групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС у Кіровоградській області провели роботи по знищенню авіаційної бомби П50Ш, виявленої на території полігону.

Крім того тривають роботи з гуманітарного розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей.

Зокрема, на Луганщині впродовж 7 серпня, перевірено 0,13 га місцевості у м. Сватове, Новоайдарському Попаснянському та Станично-Луганському районах. Також відділенням підводного розмінування Міжрегіонального центру швидкого реагування ОРС ЦЗ ДСНС України (м. Ромни Сумської області) було обстежено акваторію річки Сіверський Донець на площі 0,3 га. Загалом за минулу добу було виявлено та вилучено 29 одиниць вибухонебезпечних предметів.

У цей же день на Донеччині піротехнічні підрозділи обстежили на наявність вибухонебезпечних предметів 5,5 га території, де виявили 68 одиниць ВНП.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

  • торкатися підозрілого предмету або пересувати його;
  • заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
  • здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив;
  • намагатися самостійно знешкоджувати знахідку;
  • розбирати вибухонебезпечний предмет.

Пам’ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102», а також ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати та знешкоджувати знайдені боєприпаси.

Прес-служба ДСНС України

Джерело