Воно нам NATO

Віталій Гайдукевич

Зеленський і його оточення вирішили, що мають право озвучувати скепсис щодо НАТО. Нібито соціологія не говорить зворотне – українці хочуть до Альянсу. Нібито є якийсь остаточний вердикт, що Україну ніколи до Альянсу не візьмуть (хто сказав?), нібито НАТО щось було винне Україні, але обмануло чи не виправдало (де таке написано?). Весь жмут блогерів і медіамайданчиків Банкової одразу, як брехню по селу, поніс категоричне «нас нікуди не беруть». Панове, жодні лозунги про єдність не прикриють невігластво і глупство – вас може і не візьмуть, а у України шанси є. Правда, потрібно припинити маніпулювати.

В чому маніпуляції?

Ок, давайте по пунктах:

1. Альянс не виправдав сподівань українців.

Це брехня. Просто українцям не розповідають, ЯК ВЖЕ НАТО допомагає в обороні. Натомість українцям транслюють малореалістичні вимоги (о, так, ми хочемо, щоб вони були виконані, але є дуже багато але, щоб виконання було в найпрямолінійнішому значенні) і їх невиконання конвертують в… розчарування в Заході. Кому вигідно розчарування України в Заході? Правильно – Москві.

2. НАТО може, але не хоче – оло-ло, який поганий Альянс.

Це брехня. Суть маніпуляції – українцям не кажуть, що НАТО – це КОЛЕГІАЛЬНЕ товариство (!). Ухвалення всіх (!) рішень в Альянсі відбувається на засадах консенсусу (!). Кожна країна-член НАТО має право вето. Курва, навіть новачок невеличка Албанія має право вето! Тобто не можна сказати «НАТО не хоче», можна сказати – питання підтримують НЕ УСІ ЧЛЕНИ. Відчуваєте механізм маніпуляції? Постачати зброю нам і бачити в Альянсі не хоче, скажімо, Угорщина чи Німеччина\Франція, а винними роблять УСІ країни.

3. Нас в НАТО не чекають, бо вони бояться.

Це брехня. Суть маніпуляції – НАТО, це безпековий союз, який захищає СВОЇХ УЧАСНИКІВ. Тобто їх задача – не привести війну НА ЇХ територію. І якщо є ризик, що дії наблизять ту війну, вони будуть ті дії відтерміновувати до останнього. Для чого? Щоб підготуватися самим, ясна річ. Це не страх, це тверезий розрахунок.

4. НАТО нам не захист, ми будемо позаблоковими.

Це брехня. Україна 30 років була позаблоковою і нейтральною, і це нас не врятувало від агресії країни, котра є одним із гарантів нашої безпеки і цілісності, – Росії. НЕЙТРАЛЬНІСТЬ НЕ ЗАХИЩАЄ. НІКОГО. НІКОЛИ. Дивлячись на наші біди, до НАТО постукалися колись нейтральні Швеція і Фінляндія (!). Яких вам, блд, доказів бракує?!

5. Ми придумаємо новий оборонний союз, і він замінить нам НАТО.

Це брехня. Суть маніпуляції – будь-які інші оборонні ініціативи в форматі двох, трьох, чотирьох країн НЕ Є АЛЬТЕРНАТИВОЮ, бо ВОНИ МОЖУТЬ ІСНУВАТИ НА ДОДАЧУ ДО НАТО! Це цілком нормальна практика в світі. Коли США, Австралія, Британія і Японія вирішили, що треба посилитися в східних морях-океанах, вони утворили локальний оборонний альянс. І це ніяк не вплинуло на те, що США і Британія є членами НАТО. Більше того, таке регіональне союзництво сильно роздратувало іншого члена НАТО – Францію. Але ці окремі історії не ставлять під сумнів участь США, Британії, Франції в НАТО чи цілісність Альянсу. І коли нам намагаються впарити безпекову домовленість Україна-Польща-Британія як альтернативу НАТО, це є маніпуляція.

Що мала б говорити Банкова, замість верзти дурню про непотрібність Альянсу? Правду. Це дуже просто – не знаєш, що сказати, говори правду.

А правда проста як двері:

1. Світобудова знаходиться в глибокій кризі.

ООН в кризі. Один із учасників Радбезу використовує статут ООН, щоб творити зло і ховається за правом вето. Тобто кілер вбиває і прикривається законами – йому можна. І ніхто не може це змінити, бо доведеться міняти СВІТОВІ правила. ООН обросла бюрократами, умовностями, залаштунковостями, формальностями, процедурами. ООН втратила дієвість, гнучкість, авторитетність. Настільки, що не здатна різко відреагувати на агресію проти країни-засновниці ООН. Чи значить це, що слід вийти з ООН? Ні. Слід говорити про зміну правил, повернення до витоків, про докорінне перезавантаження Організації, бо інакше її чекає доля Ліги Націй.

2. НАТО також знаходиться в глибокій кризі.

Скільки разів США вимагали від партнерів у Європі, щоб ті виділяли на свою безпеку бодай 2% своєї скарбниці? Та регулярно! І що? І нічого – роками Європа вважала, що їй в западло витрачатися на військове – нехай Дядько Сем охороняє. Загугліть про проблеми Бундесверу щодо боєготовності, із якими Німеччина стикнулася нещодавно – прозрієте. Але чи значить це, що слід відмовитися від НАТО? Ні, не значить. Слід наполягати на перезавантаженні Альянсу, щоб він повернув собі свою першородну суть і роль. Чи в силах це зробити Україна? Ще б пак! Що для цього потрібно робити? Ну, не копилити губу, «нас не хочуть», а навпаки в голос говорити про проблеми Альянсу і пропонувати вирішення цих проблем. Зрештою, до товариства серйозних і дорослих беруть тих, хто робить сильну пропозицію, що є вигідною ТОВАРИСТВУ. Україна може і має таку пропозицію зробити.

3. ЄС в знаходиться в глибокій кризі.

Спільнота Старого Світу призабула, навіщо вона зібралася. Її розбестили російські гроші, корупція, прикуплені політики, журналісти, фонди, великий бізнес, який жив в реальності «просто бізнес». Європа надто вспокоїлася в постялтинському форматі, чогось повіривши, що так буде завжди. І коли проти Старого Світу задіяли технології гібридних воєн, з’ясувалося, що ЄС як огрядний, неповороткий, забюрократизований, лінивий боров, який забув про цінності та принципи заради корита. Але чи слід крутити носом і заявляти, що нам не потрібна європейська спільнота? Ні, навпаки. Ми готові стати тими, хто змінить стан речей, бо нам цінності дорожчі, ми за них воюємо зараз. Україна готова прийти в Старий Світ і стати серед лідерів Східної Європи. Україна готова стати і захистом Старого Світу від одвічно неспокійного сходу, така вже наша доля – нехай.

* * *

Відчуваєте різницю подачі між «усі бякі, ми на усіх образилися» і «ми розуміємо реальність, але ми готові долучатися до ваших спільнот і міняти реальність»?

Тому воно нам НАТО. І ЄС нам потрібен. І ООН потрібно змінювати. В світі після цієї війни багато що доведеться змінювати. Але це не скасовує СУТЬ – ці зміни почнуться з нашим приходом, і ми того прагнемо.


Володимир Омелян

Путін ще може пересувати неіснуючі дивізії на карті уральського бункеру, але реальність невблаганна – він програв і відкинув Росію назад, у 1917 рік.

Якщо ми думаємо, що війна майже завершилася, мушу розчарувати, вона лише починається.

Окрім розгрому московських військ невирішеним залишається питання Китаю. Пекін думав випробувати міць НАТО і ЄС Росією, а виявилося, що зараз випробовують вже сам Китай: чи він, спостерігаючи за падінням РФ, прийме безумовно правила гри Pax Americana, чи ризикне і піде ва-банк силовим шляхом.

Саме тому НАТО не вступає в гру офіційно на українському полі битви, тонко підставляючись Пекіну: допоможи своєму токсичному союзнику-масовому вбивці і станеш таким самим.

Путін, безумовно, дуже хотів би зійтися в двобої з американською армією і живе планами поглинання Балтики, останньої Північної війни. Але забуває про «доблесний» похід відбірних вагнерівців до нафтових вишок у Сирії, коли армія США їх спалила за лічені хвилини. Як зараз горять російські танки, економіка і майбутнє 1/9 суходолу.

Нам не треба скаржитися на НАТО. Ні, безумовно, якщо дуже хочеться, то можна, звісно.

Але якби не НАТО, то:

  • Невідомо, чи не було би зараз те саме на західному кордоні України, що коїться на півночі, півдні, сході. Хто думає, що це неможливо, варто відкрити історію України, саме так ми втрачали державність під ударами з усіх сторін.
  • Запаси зброї і боєприпасів у нас би закінчилися дуже швидко. З голими руками можна вийти проти танків і літаків, але відстояти державу може лише власна Армія. Путін, до речі, знав про наші проблеми і теж на це робив ставку. Чому так сталося – це окрема довга розмова.
  • Економіка України не витримала би шаленого тиску війни. Вищі за Росію кредитні рейтинги, стабільна фінансова система, публічні закупівлі і соціальні виплати – це не лише тому, що ми такі круті, розумні і багаті, але ще й тому, що нам зараз допомагають. Чи, вірніше, насамперед!

Я, до речі, вірю, що за час каденцій Зеленського і Байдена Україна може стати членом НАТО і ЄС. Бо хто ж відмовить найвеличнішому лідеру сучасності? 🙂

А альтернативи цьому немає.

НАТО і ЄС можуть бути недосконалі, цинічні і прагматичні, але все інше ми вже спробували – в альтернативних варіантах ми вмираємо.

І окреме дякую владі за анонс грандіозної реформи податків. Це, мабуть, найбільша моя радість останніх 20 днів, після блискучих перемог ЗСУ і творення в вогні модерної української нації.

Ми ще до кінця не усвідомлюємо, що значить спрощена податкова система, 2% з обороту без всіляких інших поборів, добровільна сплата податків для самозайнятих, відсутність перевірок.

Це – запорука стрімкого економічного росту, після перемоги.

Як казав мені покійний Бендукідзе:

«Ви ще просто не досягли дна, тому думаєте, що можете нічого не робити. Зрозумійте, Росія обов’язково нападе, і тоді переможете або Ви, або Вас».

Дна ми досягли. Як оптиміст, я вважаю, що ми від нього відштовхнулися і стрімко йдемо до повітря і світла, залишивши російські гирі під водою. І у нас все точно вийде! Бо ми – переможці і вижили впродовж тисячоліть, а всі окупанти і імперії, що нас поневолювали, зникли.

Єдине, що ми маємо твердо пам’ятати:
Добрий росіянин – мертвий росіянин!
Кремль має бути знищений!
Наші союзники – на Заході!
І вірити, підтримувати і любити ЗСУ!

Україна – це ми! 💙💛

P.S. Про це сьогодні говорили і на CNN. З ведучими про Китай ми зрозуміли один одного з півслова:


Володимир Завгородній

Надо всё-таки что-то делать с глобальной инфантильностью украинской нации. Потому что вот сейчас начинается тема “НАТО не оправдало ожидания украинцев”.

Значит, во-первых, это нормально. Я вот тоже часто не оправдываю ожидания украинцев, пишу вечно то, что мне хочется, а не то, что барин заказывать изволил. Порошенко не оправдывал ожидания, политической воли маловато было, и в целом. Солдаты ВСУ часто не оправдывают, то не так воюют, то не так разговаривают, то немытые какие-то, могли бы и костюмчик надеть при встрече с гражданином с дивана. Господь Бог тоже подкачал, будем откровенны, мог бы и огонь с серой пролить, и вообще какого х*я, бл*дь, что за говно такое сотворил, мог бы и получше.

И тут проблема не во мне и не в Господе Боге, просто ожидания украинцев часто такие, что оправдать их невозможно по определению, что ни делай, всё время чувствуешь, что ты немножко говнецо, конечно, мог бы и постараться как следует.

Вообще, психотерапевты пытаются часто втолковать, что если кто-то не оправдал твои ожидания, то это проблема в основном твоя и твоих ожиданий, можешь себе затолкать их в задницу, и сейчас мы всего за три месяца тебя научим, как это делать безопасно, но если что — проктолог этажом ниже.

Но к психотерапевту мы, конечно, не пойдём. Во-первых, туда ходят только психи, а лучше надо нае*ашиться самогона с кумом на кухне в пьяные сопли, и всё будет тип-топ, все настоящие мужики так делают, вот почему они умирают в пятьдесят от инфаркта, здесь так принято. Во-вторых, психотерапевт тоже, сука, не оправдывает ожиданий всё время, е*ать его коромыслом. А всякие мудаки ему ещё именно за это и платят — ну ты посмотри, что творится.

Надо что-то делать с запредельной инфантильностью и предельным эгоцентризмом. Вы хоть спасибо союзникам за помощь говорите, или только рассказываете, что её недостаточно? Вы вообще помните, кому из двух сторон нужна помощь? А то Украина часто себя ведёт так, как будто это ИМ надо нам помогать, а мы чисто из снисхождения соглашаемся помощь принять.

Не оправдало НАТО ожиданий, *б твою мать, ну надо же. Которую неделю через границу идут деньги, санкции, оружие, боеприпасы, гуманитарка — ТО ДА ТО, А МАЛОВАТО БУДЕТ, не оправдали ожиданий, садись, НАТА, двойка, завтра с родителями к директору.

Спасибо хоть сказали, не? Или спасибо то дох*я, не заработало НАТО и зарубежные партнёры.

Ну я х*й даже знает, что теперь делать по такому поводу. Ну давайте назло НАТЕ будем внеблоковыми и нейтральными, чтобы знала, сучка драная. Заключим какой-нибудь свой особый договор с гарантиями безопасности, в этот раз, сука, всё будет по-другому, инфа соточка, бл*дь, да мы сто раз так делали, всё будет нормально.

А то, понимаешь, ожиданий не оправдало НАТО.
Совсем 3,14данулись, бл*дь.

У меня просьба есть, дедушка Байден, а можно, когда депутинизацию России будут проводить, заодно провести деинфантилизацию Украины? Это в ваших интересах, если что. Ну там я х*й знает, принудительную психотерапию всему населению назначить, некоторым с лоботомией — у меня и список давно готов на шести листах.

Автор