Світ жене московію до технологічної резервації

Костянтин Корсун

Світові ІТ-гіганти продовжують штовхати мокшанську сволоту у бік технологічної резервації “лапті-щі-балалайка”.

Короткий огляд найпомітніших подій.

Фейсбук свідомо пішов на пряме порушення власних же правил та дозволив заклики вбивати рузько-загарбників:

“У результаті російського вторгнення в Україну ми тимчасово дозволили такі форми політичного вираження, які зазвичай порушують наші правила, як-от насильницькі висловлювання, на кшталт «смерть російським окупантам». Однак ми не дозволимо реальних закликів до насильства проти російських цивільних” © Reuters.

Крок дійсно безпрецедентний та здавався абсолютно неймовірним ще два тижні тому.

Подейкують, що Meta Platforms Inc. нарешті позбавилася від впливу на її внутрішню політику та “стандарти спільноти” російського “бізнесмена” Мільнера, якому формально належать 10% акцій компанії, а неформально його вплив був значно потужніший.

Сталося це, начебто, внаслідок тиску американських держструктур на компанію.
Так це чи не так, у будь-якому разі добре, що тепер за заклик “Вбий рашистського окупанта!” у Мордокнижці не будуть банити. Поки що.

Ще гарні новини про SSL-сертифікатіи.

Хто не в курсі: наявність у сайту дійсного SSL-Сертифіката майже гарантує його безпечність для відвідувачів. Побачити його теж просто: якщо навести курсор лівіше від адреси сайту у адресному рядку браузера, то можна побачити замочок (якщо замочку нема – краще не відвідувати такі сайти). Натиснувши на замочок, випадає віконце, де є кнопка “показати сертифікат”. І там написано, хто видав сертифікат і кому, та коли закінчується термін його дії.

Так от.

“Компанія DigiCert призупинила видачу та перевипуск усіх типів сертифікатів, пов’язаних із Росією та Білоруссю. Серед іншого це стосується призупинення видачі та переоформлення сертифікатів для доменів верхнього рівня, пов’язаних із країною-окупантом та її поплічником, зокрема .ru, .su, .by, .рф та інших, а також організаціям з адресами в Росії чи Білорусі. Крім того, DigiCert наразі не приймає платежів у рублях” © Держспецзв’язку.

Як це відобразиться на мокшанському веб-сегменті?

Поки що не сильно, тому що поки невідома позиція інших світових компаній, які випускають SSL-сертифікати.

Але навіть якщо усі вони підуть шляхом DigiCert та відкликають існуючі сертифікати, навряд чи це якось суттєво похитне православні основи чебурнета. Міжнародні сертифікати засновані на протоколах та алгоритмах шифрування переважно американського виробництва. Але за порєбріком є власні саморобні алгоритми шифрування та засвідчувальні центри. І всередині Лаптєстану це якось може працювати, але за межами “суверенного чебурнету” – ніт.

Заява DigiCert скоріше виражає ставлення компанії до кривавої федерації та її схибленого фюрера. Як то кажуть, дрібничка, а приємно.

“Розробники антивірусів Norton, Avast та Eset призупинили продаж у Росії й Білорусі”.

Avast також надав можливість користувачам з України безкоштовно отримати продукти преміум-класу:

”Наш бізнес, який приносить близько 2,5 мільйонів доларів США податку з продажу щороку лише російському уряду, жодним чином не буде брати участь у діях Росії” © LB.

Це також приємна українському серцю позиція, але у світі існують більше 60 антивірусів, причому два з них – росіянського виробництва. Їхня якість досить посередня, що б про це не кричали різні касперські. І звісно, розробники тамтешніх антивірусів знаходяться під повним контролем місцевих спецслужб. Тому навіть якщо усі світові розробники антивірусів наслідують прикладу Norton, Avast та Eset, русобидло цілком задовільниться відчуттям удаваної безпеки зі встановленим “віддаленим таваріщем майором” у їхніх комп’ютерах.

Один зі Світових лідерів кібербезпекових рішень компанія Cisco припинило бізнес на територіях Хуйлостану та Лукашенківщини.

Також припиняється підтримка усього, що було продано туди раніше.

І це доволі потужний удар, адже технології, обладнання та софт Cisco використовується для побудови та у системах захисту великих мереж і у деяких випадках просто не мають рівноцінної альтернативи.

Але при цьому Cisco також різко збільшило підтримку Україні, причому безкоштовно: автоматично та безкоштовно поновлюють ліцензії, надають можливість безкоштовно протягом року користуватися Cisco Webex (продукт типу Zoom) та рядом безпекових продуктів. А ще в інтересах кіберзахисту України працює одна з найкрутіших світових команд Cisco Talos. Це та сама команда, яка розслідувала кібератаку NotPetya/M.E.Doc та видала звіт протягом двох діб.

Тобто Cisco – це дуже потужний союзник у нашій визвольній війні.

І наостанок чисто поржать.

Обергрупенфюрер Роскомосу такий собі Рогозін поділився своїми вологими мріями про “незалежний суверенний космічний Інтернет” для тамтешнього мордорського царства. Ідея традиційно вкрадена (тепер у Ілона Маска) та полягає у “запуску до 2025 року нових космічних апаратів”, щоб “створити у країні «невбиваємий» Інтернет”.

Заява ця не тільки фантастична, але також і палить приховані мрії руськомирців. Фантастична вона зрозуміло чому – в у мовах повної світової ізоляції від сучасних технологій вони скоро навіть не зможуть користуватися не те що серверами та комп’ютерами, а навіть жигулями.

А приховані мрії паляться на солодкому слові “Інтернет”. Адже це поняття передбачає саме глобальну мережу обміну інформацією між усіма країнами, а значить, перспектива самоізоляції в межах величезної локальної мережі рабам кремля не дуже подобається, і потайки вони все ж розраховують на доступ до Інтернет.

* * *

Але нам своє робити: триматися та продовжувати лупашити окупанта. Хто як може, всіма силами наближаючи нашу військову перемогу, відновлення країни та потужне зростання економіки.

Адже за нами правда, справедливість та весь цивілізований Світ.

Слава Україні.

 

Фото © Олексій Кириченко

Автор