Міжнародні резерви на початок серпня становили 17.8 млрд. дол. США

Міжнародні резерви України на 01 серпня 2017 року становили 17 795.0 млн. дол. США (в еквіваленті) за попередніми даними. За підсумками липня резерви залишилися майже на рівні попереднього місяця (скорочення становило менше 1%). Незначна зміна обсягу резервів відбулася насамперед через витрати на обслуговування державного боргу. Загалом резерви перебувають на рівні на 15% вищому, ніж на початку поточного року.

Протягом липня на зміну обсягів резервів впливали:

  • Надходження на користь Уряду у сумі 157.9 млн. дол. США від розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), деномінованих у валюті.
  • Валютні інтервенції Національного банку на міжбанківському ринку, за підсумками яких чиста купівля валюти Національним банком становила 29.8 млн. дол. США.

Зокрема, протягом місяця Національний банк купив 64.7 млн. дол. США (у тому числі 52.0 млн. дол. США – за інтервенціями у формі запиту найкращого курсу). Водночас у липні було проведено один валютний аукціон, під час якого Національний банк продав 34.9 млн. дол. США. Вихід Національного банку із продажем валюти був пов’язаний з необхідністю згладити надмірні коливання на міжбанківському валютному ринку, що спостерігалися у зв’язку зі збігом 04 липня вихідного дня (на честь Дня незалежності) у США та робочого дня в Україні, і, як наслідок, відсутності надходжень валютної виручки напередодні.

  • Платежі Уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті на суму 579.4 млн. дол. США, з яких 509.9 млн. дол. США – з метою обслуговування і погашення ОВДП, деномінованих у валюті.

Станом на 01 серпня обсяг міжнародних резервів покриває 3.6 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій Уряду і Національного банку.

 

Довідково
Дані про міжнародні резерви та ліквідність в іноземній валюті складаються та поширюються щомісяця:
не пізніше 7-го дня місяця, наступного за звітним – попередні;
не пізніше 21-го дня місяця, наступного за звітним – уточнені.
Уточнені дані можна знайти за посиланням.

Джерело

Автор