Обсерваторію на горі Піп Іван буде відновлено

Відновлення обсерваторії на горі Піп Іван сприятиме розвитку української науки та покращенню міжнародних відносин. На цьому наголосила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час візиту до обсерваторії у межах 4-го карпатського форуму народовладдя, що тривав 4-5 серпня.

Зокрема, цього року заплановано встановлення метеорологічного обладнання, а надалі й астрономічного телескопу, який працюватиме на об’єкті.

Окрім астрономічно-метеорологічних спостережень, планується створити науковий центр, де досліджуватимуть флору і фауну Карпатського національного природного парку, екологію регіону тощо.

Реалізацією проекту займається ПНУ імені Василя Стефаника спільно з Варшавським університетом. Після відновлення обсерваторії студенти обох вишів зможуть там проходити практику та проводити наукові дослідження.

Також на базі обсерваторії вдосконалять цілодобовий рятувальний пост, який відтепер стане й цілорічним. Там ще з середини 2016 року рятувальники проводять пошукові, профілактичні роботи та дають поради мандрівникам.

Джерело

Автор