Примітивна магія Зеленського

У культурно малорозвинених спільнотах поширений забобон: якщо не називати вголос імені злого бога, ворога чи небезпечного природного явища, то можна оминути зустрічі з ним.

Здається, саме так вчинив Зеленський, проводячи засідання РНБОУ 24 січня.

У інформаційних повідомленнях на офіційному сайті Президента України, присвячених цій події (або під час зустрічі зі службовцями СЗР з нагоди Дня зовнішньої розвідки України), немає жодної згадки ні про Росію, ні про російську гібридну агресію, ні про загрозу вторгнення, про що буквально кричать західні партнери. Віртуозно складений текст, з якого годі й зрозуміти від яких «зовнішніх загроз» захищена Україна, і що саме «все під контролем, причин для паніки немає».

Та й сама тема цього засідання РНБО звучить як банальне «За все хороше проти всього поганого» – «питання заходів із забезпечення національної безпеки від внутрішніх та зовнішніх загроз, поточного стану справ в економіці, енергетиці, протидії пандемії коронавірусної хвороби тощо».

Так маленькі діти вважають, що сховалися, міцно заплющивши очі… Однак навряд чи можна подолати російську агресію, закриваючи на неї очі.

Принаймні жодної конкретики чи принаймні системного бачення у протидії оцим самим «зовнішнім загрозам» на засіданні так і не було продемонстровано.

Зате міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко розповів, що до закладів охорони здоров’я України вже доставлено 20 тис. флаконів препарату ремдесивір, – препарату, який все ще експериментально застосовують для лікування COVID-19, але ефективність якого є дискусійною за результатами клінічних досліджень в реальних умовах. Не знаємо, за якою ціною його закуповувала Україна, а за повідомленням компанії-виробника препарату Gilead, вартість однієї ампули становить 390 дол. Середня рекомендована кількість ампул для курсу лікування – 6 штук, що може обійтися пацієнту у 2340 доларів.

На думку міжнародних експертів з British Medical Journal, ремдесивір «ймовірно, не має істотного впливу на потребу в штучній вентиляції легень і може мати незначний вплив або взагалі не впливати на тривалість перебування у лікарні». Автори зазначають, що через високу ціну ремдесивір може відволікати засоби та зусилля від інших методів лікування COVID‑19.

Схоже, що сумний досвід таміфлю – ще одних «диво-ліків» від т. зв. пташиного грипу, нічому не навчив лікарів. Зате досвід їх закупівлі добре вивчений і вже застосований на практиці нечистими на руку чиновниками на кшталт Максима Степанова. Але це тема для окремого дослідження, в т.ч. з боку правоохоронних органів.

Джерело

Автор