Що там по газу, хлопці та дівчата?

Антон Швець

“Кажется мы на пороге большого шухера” ©

Денис Шмигаль нарешті побачив, що в нас в країні енергетична криза і провів нараду, щоб її вирішити.

Нарада вийшла цікава. В результаті наради наш Кабмін та його голова нарешті дізналися, що надворі січень, та сезон закачування газу давно скінчився, і почався сезон викачування газу. І тому газу ні в кого немає. І в нас немає, бо сезон закачування Вітренко витратив на війну з Наглядовою Радою Нафтогазу та на написання постів у фб.

Так як в нашій країні нічого засекретити неможливо, і про це прем’єр знає, то довелося писати протокол наради езоповою мовою.

Тому в пункті першому не вказано, що в нас не вистачає газу, І ЩО КУПИТИ ЙОГО ВЖЕ НЕМАЄ ДЕ. Сказано просто – інформацію про “можливі джерела” взяти до відома. А те, що тих джерел немає, то і пофіг.

Але ж газу немає, тому пунктом другим сказали нарізати план постачання по всім категоріям споживачів. Скільки можна поставити населенню, скільки генерації, скільки промисловості, скільки тепловикам і т.д. Це анонс, бо саме з цього плану будуть вирішувати, кого різати першим та на скільки.

Але вже зрозуміло, що першою будуть різати промисловість. Хімпром та металургію, скоріше за все, тому пункт третій відправляє Галущенко, Вітренка та Макогона до Фірташа, Коломойського та Ахмєтова, щоб всі вони вирішили “Задачу трьох тіл”. Тобто кого краще втратити на переправі. Цікаві будуть перемовини.

Пункт четвертий це продовження давнього срачу на тему, хто віддасть халявний газ Фірташу, за який Фірташ зарішав з Офісом. Так як всі бабки взяли в Офісі, а запишуть всі борги на населення та крайнього, то Макогон вважає, що нехай газ Фірташу дає Вітренко, а Вітренко вважає, що нехай дає Макогон. Четвертим скрином дам цікавий пункт з іншого документу, де Вітренко каже, що він газ з підземних сховищ не віддасть, бо пролюбив купити, і тепер газу у сховищах нема. Тому Вітренко каже Макогону – закупайте де хочте, імпортуйте звідки зможете, а я в домікє. Це для тих, хто не повірив, що у нас газу немає. Вітренко прямо каже – “не питання підземних сховищ, а питання імпорту”, ось нехай Макогон і імпортує.

Пункт пʼятий – це Шмигаль нарешті узнав, що росіяни з осені заблокували або забронювали всі маршрути, за якими газ можна поставити в Україну з Європи. А поляків Вітренко дої*ав ще літом.

Пункт шостий веселий. Так як після першого пункту пройшло вже цілих п’ять пунктів, то Денис Анатолійович встиг забути, що сезон ЗАКАЧУВАННЯ ГАЗУ вже завершено. Тому знову каже, що потрібно закачати, причому з деталізованим планом, хоча в першому пункті сказав, що вже прийняв інформацію до відома.

В пункті сьомому Вітренку кажуть шукати крайніх, бо інакше крайнім буде він. Тому поясніть, як так сталося, пан Юрій, і що завадило Нафтогазу купити газ. Але поясняти чомусь будуть звітом ЗА ТРИ РОКИ. Чому за три роки, якщо купувати потрібно було літом, та літом були два мільярди баксів на це? Тому що папіредники повинні стати крайніми, звісно, а не найкращий менеджер всіх часів.

Пункт восьмий не цікавий.

Короче, газу немає. Когось доведеться відключати, якщо вдарять морози навесні. Або навіть в лютому. Точніше, скоріше за все, в лютому. Тобто через місяць вже. Звідки імпортувати газ невідомо. І немає в кого і невідомо як. Хто дасть газ Фірташу невідомо. Як дати так, щоб його заводи нарешті перестали працювати за рахунок вкраденого газу, невідомо.

Хто винний? Ну, звісно, не Шмигаль та не Вітренко.

* * *

Скільки нам не вистачить газу, за яких умов та коли?

Попрохали розписати, що таке «в нас немає газу», та що станеться, коли почнуть когось відключати. Тут буде розрахунок (плюс мінус кілометр, бо це погода) та роздуми.

Коли енергетики кажуть, що газу вистачить або не вистачає, це не значить, що газу немає прямо зараз. І не значить, що його не вистачає в загальних цифрах. Загальні цифри нічого не значать.

Дивіться. Поясню дуже і дуже спрощено.

Наші підземні газові сховища це не цистерни та не резервуари якісь. Це колишні родовища. Ми туди закачуємо газ, коли він дешевий і його багато, і викачуємо, коли газу мало та він дорогий. Але так як закачуємо газ ми в родовища, то його підйом це не «відкрили краник та газ пішов». Це не газовий балон, це фактично повторний видобуток цього газу.

Кожне родовище дає тим менше газу, чим менше його в родовищі залишилось. Тому коли газу в підземці багато – ми можемо і відбирати багато. Чим менше газу – тим менше ми можемо підіймати. Тобто ближче до весни, навіть попри те, що газу ДОСТАТНЬО загальною цифрою, кількість, яку ми можемо отримати кожен день, падає з кожним днем відбору.

А та кількість газу, яка нам потрібна КОЖЕН ДЕНЬ, залежить від погоди. Якщо холодно – то газу потрібно більше. Якщо вся зима була тепла, то ми менше відбирали газу, і в нас його більше залишилось, і, значить, весною ми зможемо підіймати більше. Коли холодно зимою – ми відбираємо більше, і на весну залишається менше газу. І ми менше зможемо підняти навесні. А якщо весна холодна – то нам потрібно газу більше.

Виникає небезпека дефіциту, якщо весна буде холодна, та газу не запасли достатньо. Середня температура лютого за прогнозами в деякі тижні – мінус вісім. Середня температура березня за прогнозами – мінус два. Це не аномальні заморозки у лютому на мінус двадцять, але це також викликає загрозу дефіциту. А якщо будуть аномальні заморозки у лютому чи березні – це гарантія дефіциту.

Це все не секретні дані. Параметри української системи сховищ відомі всім і давно. І відомі вони і Газпрому, саме тому Газпром зараз сушить ринок Європи. Вони знають, наскільки закрутити, щоб нам було боляче, тому і закручують.

Я бачив табличку, в яку можна вставити дані по температурі та цифру на початок опалювального сезону, та ексель покаже вам орієнтовні цифри дефіциту на кожен день. Бо також відомі дані по обсягах газу, які ми видобуваємо. Такі ж таблички, тільки набагато більш точні, є і у Нафтогазу, і у ОГТСУ, і у Газпромі, звісно. У Газпрому, мабуть, найдетальніші. Газпром ще може у реальному часі враховувати коригування попиту на європейському ринку і маневрувати поставками.

Тепер цифри. Орієнтовні.

Зараз у сховищах 12,7 мільярдів кубів газу. 5 мільярдів – це взагалі буфер, його неможливо чіпати, бо інакше всьому глина. Тому загальні цифри газу у сховищах взагалі не має сенсу порівнювати з обсягами споживання. Тобто по факту в нас є 7,7 мільярдів кубів. На початок лютого у сховищах буде десь 11 мільярдів загалом, якщо буде прогнозна температура.

Якщо в нас 11 мільярдів кубів, то з підземки ми можемо піднімати 50-70 мільйонів кубів на день. Але кожний день все менше. Це в середньому.

Добуваємо ми 50-60 мільйонів кубометрів в день. Аврально підвищити видобуток газу не вийде, бо родовища виснажені. А нарощувати власний видобуток Нафтогаз не міг, бо потрібно виплачувати 95% дивідендів було. Дякуємо Гройсману та виваженій соціальній політиці.

В день в лютому ми зможемо отримувати 100-130 мільйонів кубів. В минулому році в холодні тижні у лютому ми витрачали десь 150-160 мільйонів кубів газу на день. Як бачите, цифри не сходяться. Дефіцит може скласти від 20 до 50 мільйонів кубів НА ДЕНЬ у холодні тижні лютого. Це з 1 по 15 лютого.

Росіяни знали про все це ще осінню. Тому відрубили нам постачання вугілля і почали сушити європейський ринок газу, знижуючи поставки. Вони це робили цілеспрямовано. А щоб ніякий Байден не зміг нам допомогти, відправивши у Європу десятки танкерів з LNG (зріджений або скраплений природний газ – ред.), вони ще законтрактували трубопроводи, по яких ми могли б отримати газ з Європи, також ще восени. Тому в словаків може навіть бути якийсь вільний газ, але поставити нам його вони не зможуть в потрібних обсягах.

Тобто ця ситуація, яка є зараз, була фактично сконструйована Кремлем у щільній взаємодії з Фірташем, Коломойським та Офісом Президента.

Якщо не почати прикручувати прямо зараз, то у лютому при таких прогнозах доведеться когось відключати у напіваварійному режимі. Або всім давати менше газу, а це електростанції, теплова генерація та опалення, плюс побутове споживання газу. Так робити буде НЕ МОЖНА. Бо якщо батареї напів холодні, а світло постійно вирубають, то населення починає грітися від конфорок. Якщо в такому разі знизити тиск побутовим споживачам, то конфорка може згаснути через слабий тиск. І тоді газ почне заповнювати квартиру. Таке вже неодноразово бувало в історії України, коли конфорка обігрівала квартиру без догляду. Тиск падає, полумʼя гасне, газ витікає, потім вибух через іскру в будь-якому електроприладі.

Що робити?

Те, що анонсував Шмигаль.

Зараз вже потрібно скорочувати обсяги, які споживає хімпром та металургія, а можливо, й інша промисловість. Бо чим менше ми витратимо зараз, тим більше зможемо піднімати у лютому. І буде легше пройти лютий. Бо, якщо сильно прикрутити, та буде тепліше, ніж у прогнозах, то може і дефіциту не буде взагалі. Але в нас немає вугілля, бо Коломойський с3,14див гроші з Центренерго, та ми не змогли вугілля закупити, тому частина електростанцій працює на газі ще з листопаду. Вугілля більше не стає. Газу також.

З промисловістю проблема в тому, що всі хімічні заводи Фірташа працюють так, що гай гуде. Бо Фірташ краде газ в держави на ВТВ (виробничо-технологічні витрати – ред.) та просто у людей і перекидає на свої заводи. Вирішення питання з Фірташем можливе лише у розрізі політичному або кримінально-процесуальному. А цього робити Офіс не хоче.

Приклад. В жовтні Фірташ відібрав зайвого газу на 100 мільйонів баксів, але Марк Савчук зробив про це розслідування, і зараз Фірташ додатковий газ, здається, не відбирає. Проте, здається, Фірташ просто перестав за цей газ платити Нафтогазу, на що Нафтогаз закриває очі. За неофіційною інфою, борг групи РГК в межах балансуючої групи, яку так розхвалював Вітренко, за листопад та грудень чи то 5, чи то 7 мільярдів гривень. Чому мовчить Вітренко  – зрозуміло, тому що Офіс в кентах з Фірташем.

Окей, залишаються металурги. Політично та медійно змусити зупинити чи зменшити обсяги витрат газу металургійними підприємствами можливо у світі того, що йде війна Офісу з Ахметовим. І Офіс навіть все це зможе продати публічно. Тим більше що багато металургійних підприємств використовують власний попутний газ. Але тут є проблема. Ігор Коломойський в нас також металург, і феросплавні підприємства також використовують природний газ, лише частково заміщуючи його феросплавним газом.

Придавити Ахметова і не придавити Коломойського публічно буде дуже складно. А придавити Коломойського Офісу неможливо. Такі справи.

До того ж Ахметов має власне видобування газу у ДТЕКу, а Коломойський формально не має власного видобутку (а по факту в нього ціла Укрнафта є, але вона ж типу державна 😉 ). Тобто це не про те, що не продати Ахметову державний газ. Це видобутий Ахметовим газ потрібно в нього якось забрати. Окей, Зеленський зможе змусити Ахметова зупинити власні підприємства, зможе змусити продати свій власний газ державі за фіксованою ціною, але як змусити щось зробити Коломойського? Це його Укрнафта, це його газ, він робе там що схоче. Тому можна зробити Ахметова крайнім за всьо, але газу від цього більше не стане, бо є Коломойський.

Але навіть якщо зробити металургам “прикрути” просто зараз, потрібно розуміти, що це буде проблемою як соціальною, так і для бюджету весь наступний рік. Менше продукції, менше податків, менше валютних надходжень у країну. Металургія – це значна частина нашого експорту і надходжень валюти. А з курсом в нас вже проблеми.

Тому потрібно загалом прикручувати всю промисловість. Хлібзаводи – це також промисловість. Але це ще більші соціальні проблеми та зростання напруження. І менше надходжень у бюджет потім. Набагато простіше нічого не робити зараз. Але тоді потім потрібно буде відключати вже аварійно всіх. Або сподіватися, що погода буде теплою. На те й розрахунок в Офісу, я так розумію.

Віримо в Зеленського – він фартовий. Може і пронесе.

Тому для Шмигаля зараз, насправді, високі ринкові ціни на газ – це благо. Бо високі ціни автоматично знижують попит, не потрібно нічого навіть прикручувати руками. Але ж Шмигаль у нас відомий регулятор, тому ринкові ціни в нашій країни не розповсюджуються на тепловиків, церкви, населення та Фірташа.

Для всіх цих людей Фірташ отримує газ по 7 з копійками гривень за куб, коли ринкова ціна від 30 до 60 гривень. При цьому чомусь ростуть тарифи, і зараз платіжки за комуналку космічні просто. Як так – не зрозуміло, але, я думаю, десь в середині Фірташ наварює, і тому його заводи працюють і будуть працювати на повну. Можна прикрутити опалення, але люди врублять конфорки, газ же ж, як всі думають, по сім гривень. Можна закрутити металургів, але Фірташ все одно буде красти газ, бо він діє в союзі з Кремлем. З Коломойським взагалі нічого не можна зробити в Офісі, бо це його Офіс.

Хороших рішень немає, тому, я так розумію, Офіс просто сподівається на гарну погоду.

Ось такі справи.