«Я не збираюся зупинятися» – Петро Порошенко (фото, відео)

Петро Порошенко

Наступного тижня у Страсбурзі будуть сесії Європейського Парламенту. Туди виїжджають наші представники для роботи з депутатами. Ми погодили план зустрічей, які мають відбутися наступного тижня.

Зокрема, ми дали одну із ініціатив, щоб з українського питання було проведено спеціальне засідання, надзвичайне засідання Комітету закордонних справ Європарламенту. Для того, щоб обговорити виклики і загрози як внутрішні, так і зовнішні, які стоять на сьогоднішній день перед Україною. І яку сьогодні позицію, яку допомогу можуть надати Європейський Союз і Європейський Парламент. Я подякував Європейській народній партії як одній із ініціаторів Резолюції Європарламенту на підтримку України, що була прийнята в грудні минулого року.

Можу наголосити на тому, що принаймні цей візит, ця наша місія були дуже успішними. І я не збираюся зупинятися. Я маю детальний план подальших візитів, міжнародних зустрічей, бо Україна сьогодні потребує двох речей. Перше – збільшення потужності і здатності України давати відсіч агресії, з урахуванням всіх факторів гібридної війни. І друге – зміцнення міжнародної коаліції на нашу підтримку. В цьому випадку Європейський Союз і конкретно Європейська народна партія тут мають відігравати величезну роль.

* * *

Сьогодні я і моя команда працюємо в Брюсселі, столиці Європейського Союзу. У нас відбуваються дуже важливі зустрічі в рамках так званої «м’якої» дипломатії, присвячені питанням захисту українського інтересу.

Починаючи з кінця жовтня, після того, як ми вийшли з публічною заявою, підтверджуючи інформацію, яку нам надали партнери зі США, НАТО, інших країн-партнерів, поведінка української влади була неадекватною. Вони заперечували концентрацію російських військ на кордоні, а також те, що Путін використовує елементи або інструменти гібридної війни. Застосовує всі наявні в нього можливості, починаючи від енергетичної атаки, економічної атаки, кібербезпеки, розміщення військ і найсучаснішого розвідувального та атакуючого обладнання проти України. Створює реальну загрозу вторгнення.

Я це робив на Безпековому форумі у Галіфаксі. Я це робив на міжнародних форумах наприкінці грудня. І ми продовжуємо зараз цю роботу у Брюсселі.

Щойно завершилася зустріч з Генеральним секретарем найбільшої Європейської народної партії, де було проговорено низку ініціатив. На сьогодні наші партнери з Європарламенту, з Єврокомісії, з Європейського Союзу потребують ініціативи з боку України: а що саме ми від них чекаємо? Я би це розділив на три блоки:

✅ Рішучі санкції, які мають бути застосовані уже зараз для того, щоб ослабити Росію, її військову міць і апетити щодо України та європейської безпеки загалом. Сьогодні ми мали окремі зустрічі з представниками НАТО, де ми вийшли на позицію, яка продемонструвала відсутність будь-яких ультиматумів з цього приводу.
Також має бути другий пакет пекельних санкцій, які включають і ситуацію щодо SWIFT, і ситуацію стосовно найближчого оточення Путіна. Усі мають чітко знати, що навіжені ідеї вторгнення точно не залишаться без реакції всього світу.

✅ Збільшення можливостей України для відсічі агресії. Мова йде і про підтримку України в питаннях «Північного потоку-2», і про військову допомогу, і про План дій щодо членства в НАТО, який обов’язково має бути прийнятий в Мадриді в середині цього року. Безумовно, ми мали б це зробити ще в грудні 2019, але тоді в української влади, на жаль, були інші пріоритети. Ми просто передали документи, як ми це бачимо.

✅ Позиції щодо об’єднання, єдності, якої сьогодні потребує Україна.
Стала своєчасною заява заступника Державного секретаря США з політичних питань, великого друга України, людини, яка дуже добре розуміє ситуацію в Україні – Вікторії Нуланд. Вона сказала, що на сьогодні першим пріоритетом для України є єднання політичних сил, не роздмухування конфліктів і неможливість для Путіна підірвати Україну зсередини. Бо так виявляється, що у нас сьогодні, крім Путіна, загрозою для України є українська влада, яка робить ті чи інші неадекватні дії, які дуже важко пояснювати нашим закордонним партнерам. І ми сподіваємось, що хоч так вони почують, що сьогодні радять нам наші партнери по НАТО та Європейському Союзу. Ми не повинні дати Путіну сценарії, реалізовані з Вірменією, Білоруссю, Казахстаном, повторити в Україні.

* * *

 

Головна мета моєї поїздки і головна мета моїх зустрічей у Брюсселі — це захист України в цих дуже непростих умовах.

Перше — це оцінка поточної ситуації. На всіх зустрічах зі мною були присутні представники всіх впливових фракцій, які формують порядок денний, формують рішення Європарламенту, і їх єдиним голосом була безпекова ситуація в Україні, безпекова ситуація в світі. Вони оцінюють її як найгіршу з 2014 року і, можливо, одну з найскладніших за останні 30 років. Дії Росії вони оцінюють як повністю неадекватні. І в цих умовах Україна потребує унікального формату співпраці з НАТО, Європейським Союзом, зі Сполученими Штатами Америки.

І тому я надзвичайно вдячний євродепутатам за підтримку нашої минулої ініціативи: прийняття унікальної резолюції парламенту минулого року, де були фактично вперше презентовані, в тому числі і наші пропозиції щодо виду і характеру тих санкцій, які мають бути застосовані зараз, і які мають бути застосовані у випадку продовження Росією агресії.

Також була підтримана наша пропозиція про надзвичайне засідання Комітету міжнародних справ Європейського Парламенту з принциповим українським питанням. Воно відбудеться 17 січня в понеділок увечері. Тут будуть працювати і наші представники, і наші депутати. Якщо розвиток подій набуде небажаного напрямку, терміново буде скликана сесія Європарламенту, дебати по Україні. Терміново буде підготовлена нова, ще більш жорсткіша резолюція і її зміст був детально обговорений під час зустрічі з євродепутатами.

Ви бачите, що ця робота є ефективною. Нашими зусиллями Україна повертається в порядок денний.

Також зацікавленість депутатів викликала внутрішньополітична ситуація в нашій державі. Я ще раз наголосив, що наша політична сила і я як її лідер, як лідер опозиції, сьогодні закликаю країну до єдності. Закликаю створити сильну Україну, бо лише об’єднана Україна здатна дати відсіч Росії в цих умовах. І лише об’єднана Україна здатна ефективно рухатися в ЄС і НАТО. Здатна продовжити реформи, які були розпочаті під час мого президентства і отримали величезну підтримку з боку наших європейських партнерів.

Ці думки також знайшли величезну підтримку. Ми домовилися жорстко координуватися. Це зараз необхідно для того, щоб говорити одним голосом. Для того, щоби приймати спільні, узгоджені рішення як на користь України, так і на користь Європейського Союзу.

17 січня виповнюється рівно рік з повернення Навального в Росію. Я не бачив цих аналогій, але було дуже цікаво, що наші європейські партнери дуже чітко слідкують за тим, щоб Україна не перетворилась в диктатуру. Щоб Україна не перетворилася в країну, де можливі політичні переслідування, не повернулась і не перетворювалась в Малоросію часів Януковича.

Серед євродепутатів величезна кількість тих, хто брали активну участь в перешкоджанні політичним переслідуванням часів Януковича, які стосувалися і Луценка, і Тимошенко. Значну частину зусиль доводилося витрачати для того, щоб зупинити ці політичні переслідування.

Я твердо заявив: Україна не Росія! І в Україні ми не дозволимо це зробити. Ми дуже цінуємо підтримку євродепутатів, єврочиновників, прихильників України з точки зору демократичних процесів в Україні, з точки зору вибіркового правосуддя, переслідування опозиції і з точки зору відсутності верховенства права.

Вони готові виходити з ініціативами щодо застосування санкцій і проти слідчих, і проти «прокурорських», і проти суддівських працівників, які будуть допускати порушення прав демократії, порушення верховенства права, порушення принципів не переслідування опозиції або застосування вибіркового правосуддя.

Вчора вони сказали, що арешти політичних діячів — це буде дуже поганим символом. Символом завершення Революції Гідності, відкатом від тих принципових цінностей, які були запроваджені в 2013-2014 роках.

Я твердо сказав, що ми будемо захищати Україну, ті принципи Революції Гідності і захищати демократію в Україні. Ми їм точно не дозволимо це зробити!

* * *

Під час робочої поїздки до Брюсселя зустрівся з Генеральним секретарем Європейської народної партії Antonio López-Istúriz.

Ми обговорили питання зміцнення євроатлантичної солідарності з Україною через агресію Росії.

Наголосив на неприпустимості відновлення концепції сфер впливу на європейському континенті та надання Росії права вето на вільний вибір європейських держав геополітичних союзів та інтеграційних утворень. Та закликав до запровадження превентивних, а не реактивних санкцій проти російської влади за відмову від деескалації та загострення ризиків повномасштабного вторгнення на територію України. Ідеться, зокрема, про відключення Росії від фінансової системи SWIFT, заборону на будь-які операції з російськими борговими зобов’язаннями, санкцій проти наближених до Путіна осіб і членів їх сімей та зупинку «Північного потоку-2».

Також із Антоніо Лопес-Істурісом ми обговорили питання внутрішньополітичного розвитку в Україні, зокрема у контексті зростаючої інструменталізації владою правоохоронних органів та правосуддя для боротьби з політичними опонентами.

* * *

У Брюсселі зустрівся з депутатами Європейського Парламенту — учасниками Групи друзів України в Європарламенті. Та привітав схвалення останньої резолюції Європарламенту щодо ситуації на кордонах України та на окупованих Росією територіях України.

Під час зустрічі ми обговорили хід переговорів між Росією та країнами Заходу щодо стратегічної стабільності. Захід має виступати єдиним, міцним та консолідованим фронтом і довести, що умиротворення агресора не буде, а Росія має припинити ескалацію конфлікту, повернутися у русло міжнародного права та відновити територіальну цілісність України, Грузії, Молдови.

Також ми відзначили важливість збереження та посилення санкційного режиму Заходу проти Росії. Я вітаю останні пропозиції демократів у Конгресі США щодо запровадження «пекельних санкцій» проти Путіна, його найближчого оточення, державного боргу, компаній та фінансового сектору. Та закликаю ЄС розробити аналогічний пакет санкцій проти путінського режиму, щоб помножити для Кремля ціну від санкцій за агресію проти України та загрозу принести війну в європейський дім.

У ході розмови ми висловили рішучу налаштованість протистояти «Північному потоку-2», запуск якого є неприпустимим у світлі нинішніх викликів з боку Кремля.

Докладно обговорили ситуацію у справі зміцнення демократії, верховенства права та стійкості державних інститутів в Україні. Було висловлено стурбованість щодо небезпеки повернення України до колишньої практики вибіркового правосуддя та політично-вмотивованого переслідування опозиції, що є неприйнятним для країни, яка прагне інтеграції з ЄС та НАТО.

Домовились, що депутати Європарламенту продовжуватимуть пильно відслідковувати та реагувати на події в Україні, які становитимуть загрозу демократії, верховенству права та незалежності правосуддя.

Дякую євродепутатам за постійну та активну підтримку України у її боротьбі за відновлення територіальної цілісності та інтеграції до Європейського Союзу.