04.12.2015. За Порошенка було краще

Джейн Доу Джонс

4 грудня 2015 року Міністерство оборони відзвітувало про купівлю 739 квартир для військовослужбовців. Ще 273 квартири були придбані найближчим часом. На житло для захисників України витратили майже 560 мільйонів гривень, не враховуючи квартир, які отримали бійці Нацгвардії. Також 200 родин військових отримали грошові компенсації за неотримані квартири – на це з бюджету було витрачено ще 100 мільйонів.

2014-й показав, що багато тисяч українців готові боронити свою країну добровільно, не вимагаючи, як у пісні, «ні слави, ні заплати». Однак суспільство, більша частина якого навіть уявити не здатна, що на неї б чекало, якби не армія, дуже й дуже заборгувало цим людям. Тим більше що війна ставала дедалі більш затяжною, позиційною, і вимагала не так гарячих звитяжців, як добре навченої, професійної та вмотивованої армії.

Військово-політичне керівництво держави, на чолі з президентом Порошенко, це дуже добре розуміло, тому зробило все від себе залежне, аби військовослужбовці мали гідну винагороду за свою небезпечну роботу. Тому навіть у непростому 2015-му, коли економіку кидало то в жар, то в холод, знаходило кошти і на солдатські квартири, і на грошове забезпечення, яке збільшилося в рази, і на різноманітні виплати й компенсації, і на лікування та реабілітацію поранених, і на реформу харчування, і на нову форму, і на… Хто зна, на що ще? Армія – це напрочуд прожерливий організм, але, якщо її не годувати, обов’язково будеш з’їдений ворогами разом з кістками та черевиками.

Нещодавно голова уряду вже нової влади, яка не раз показувала своє зневажливе ставлення до захисників України, заявив, що ВВП нашої країни цього року виявився рекордним у доларовому еквіваленті. Мільярди бюджетних грошей були спрямовані на «Велике крадівництво» – на ремонті доріг, на прожекти типу «президентського університету», на збільшення зарплат прокурорам, на свята й урочистості… І в той же момент міністр оборони відверто розповів, що на збільшення зарплатні військовим з 10 до 13 тисяч банально не вистачає грошей. І в той же час дві третини тендерів на закупівлю палива та мастила для армії просто зірвані. І в той же час іноземні розвідки просто криком кричать про потенційне військове вторгнення, яке готує РФ. А у нас, в Україні, точно всенародно обрана влада, а не ліквідаційна комісія?