Петро Порошенко дав інтерв’ю у прямому ефірі італійського телеканалу Sky TG24 (відео)

 

Петро Порошенко

Не довіряти жодному слову Путіна та тримати солідарність з Україною — про це я закликав західних партнерів у прямому ефірі італійського телеканалу Sky TG24.

Всі 5 років мого президентства ми з союзниками вели переговори з Путіним. Ми підписали Мінські домовленості. І це була наша єдина солідарна позиція разом з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, з Президентами Франції паном Франсуа Олландом та Еммануелем Макроном, з усім Європейським Союзом і всім НАТО. Тоді Путін побачив, що таке переговори з сильними партнерами.

Із слабкими Путін завжди йде так далеко, як йому це дозволяють. Безперечно, ми повинні продовжувати переговори, але передумовою для будь-яких безпекових домовленостей з Росією має бути припинення дестабілізації європейської стабільності, звільнення української території від російських окупаційних військ на Сході нашої країни та в Криму.

Досвід переговорів з Путіним за період мого президентства дає підстави наголошувати: будь ласка, не довіряйте Путіну; будь ласка, будьте єдині. І моє особисте прохання: будь ласка, зберігайте солідарність із Україною, оскільки це життєво необхідно для кожної європейської нації.

Підтримка незалежності України — це ваша інвестиція у власну безпеку, свободу та демократію. Тому що Путін безперечно проти будь-якої демократії західного зразка. Він диктатор. У цій ситуації ми маємо захищати європейські цінності.

* * *

Зброя і «пекельні» санкції: в ефірі італійського телеканалу Sky TG24 розповів, що потрібно Україні для стримування російської агресії.

 

Путін має розуміти, що у разі посилення військової агресії проти України він отримає солідарну відсіч всього світу. Україні потрібне летальне оборонне озброєння, а для Кремля – список «пекельних» санкцій, які будуть запроваджені у разі наступу.

Усі мають розуміти: нам не потрібні солдати НАТО на лінії фронту із Росією. І я пишаюся тим, що за п’ять років мого президентства ми створили одну з найефективніших і найсильніших армій на континенті. Ми здатні захистити свою землю самі, але нам безумовно потрібна оборонна зброя та «пекельні» санкції проти Росії сьогодні, якщо агресія продовжуватиметься.

Нам точно потрібна підтримка України з боку ЄС та США на шляху реформ, які зміцнюють стійкість нашої країни. Нам безумовно необхідна єдність усього Вільного світу. У цій ситуації нам потрібен сильний та єдиний голос для дипломатичного тиску на Росію. І в такому разі не має сумнівів, що ми досягнемо успіху.

Якщо ви запитаєте мене, чи можна очікувати, що Путін піде на нову загострення війни, я відповім так: ніхто не знає, тому що Путін і сам не знає, чи піде він далі чи ні. Це залежатиме від того, наскільки ефективним, наскільки сильним та наскільки об’єднаним буде Вільний світ.

Думаю, що саміт між Путіним та Байденом – це було абсолютно правильним рішенням. Єдиний голос України і НАТО – теж абсолютно правильне рішення. І збільшення підтримки України оборонною зброєю – абсолютно правильне рішення також. Думаю, що всередині України, незважаючи на те, що як лідер опозиції ми нині маємо певні внутрішні дискусії з чинним президентом Зеленським, я не маю сумнівів, що нам треба бути обʼднаними для захисту наших цінностей, нашої європейської інтеграції та суверенітету. Ніяких сумнівів.

* * *

Гарантії Путіну щодо нерозширення НАТО означатимуть кінець НАТО і об’єднаної Європи. Про це заявив у прямому ефірі італійського телеканалу Sky TG24.

Росії не можна надавати жодних гарантій щодо нерозширення НАТО, бо це буде кінцем НАТО і вільної Європи. Надання згоди на таку пропозицію було б кінцем і для НАТО, і для Вільного світу, і Європи. У цій ситуації ми повинні розуміти, що Путін завжди піде настільки далеко, наскільки йому дозволяє Західний вільний світ. Це небезпека не лише для України, це небезпека не лише для нашого суверенітету, територіальної цілісності та незалежності. Це небезпека для демократії і свободи, це загроза для Європи і світової глобальної безпеки.

Стратегічною метою Путіна є захоплення України. Ми не повинні дозволити йому використовувати всі ці інструменти впливу на Європу. Адже це не тільки війна щодо України, яка відбувається з 2014 року з прямою агресією Росії проти України та спробою анексії Криму. Це також криза на кордоні Литви, Латвії, Естонії. Це також небезпечна ситуація в Польщі, Боснії та Герцеговині.

Це спроба Путіна дестабілізувати Європу та весь світ, зламати єдність Європейського Союзу та Трансатлантичної спільноти. Наш спільний інтерес – не дозволити йому цього зробити. І в цій ситуації надзвичайно важливо для всього світу, зокрема для Європейського Союзу та НАТО, бути разом з Україною.

Автор