Насправді державний переворот стався сьогодні

Зоя Ярош

Сьогодні Президент на прес-конференції сказав, що на 1-2 грудня планується державний переворот.

Але насправді державний переворот стався сьогодні.

Адже 26 листопада 2021 року Президент підписав Укази про призначення 2 суддів до Конституційного суду України.

До того Указом Президента України від 27.03.2021 № 124/2021 «Про деякі питання забезпечення національної безпеки України» скасовано зокрема Укази Президента України від травня 2013 року Про призначення суддями Конституційного Суду України Тупицького та Косміна.

Стосовно незаконності цього Указу вже є рішення Верховного суду від 14 липня 2021 року, яким визнано протиправним та скасовано цей Указ. Рішення оскаржено та не набрало законної сили.

Проте від цього сам Указ не стає законним, і я повністю погоджуюсь з висновками Верховного суду. Зокрема, зазначено:

42. Реалізація повноважень Президента України стосовно формування складу Конституційного Суду України здійснюється виключно шляхом видання Указів про призначення суддів Конституційного Суду України.

43. Іншого способу реалізації Президентом України конституційних повноважень, пов`язаних з формуванням Конституційного Суду України, в тому числі й шляхом скасування раніше виданих актів з кадрових питань (у даному випадку стосовно призначення судді Конституційного Суду України на цю посаду), Основним Законом України не передбачено.

46. Вчинення ж суб`єктом владних повноважень дій у межах компетенції, але непередбаченим способом, у непередбаченій законом формі або з виходом за межі компетенції є підставою для визнання таких дій та правових актів, прийнятих у процесі їх здійснення, протиправними.

50. … Указ, яким скасовано раніше виданий акт Глави держави про призначення особи суддею Конституційного Суду України, видано Президентом України поза межами повноважень, визначених Конституцією та законами України.

51. Індивідуальним актом, у розумінні пункту 19 частини першої статті 4 Кодексу адміністративного судочинства України, є акт (рішення) суб`єкта владних повноважень, виданий (прийняте) на виконання владних управлінських функцій або в порядку надання адміністративних послуг, який стосується прав або інтересів визначеної в акті особи або осіб, та дія якого вичерпується його виконанням або має визначений строк.

55. … Указ Президента України від 14.05.2013 №256 «Про призначення ОСОБА_1 суддею Конституційного Суду України» фактично реалізований і вичерпав свою дію фактом його виконання у зв’язку з прийняттям ОСОБА_1 присяги судді Конституційного Суду України та вступом на цю посаду з 15.05.2013.

61. Оскаржуваний Указ Президента України є актом індивідуальної дії, не має нормативного характеру, вичерпав свою дію фактом його виконання, і на його підставі виникли правовідносини щодо проходження публічної служби ОСОБА_1 на посаді судді Конституційного Суду України. Скасування цього Указу після його видання та реалізації також порушує гарантії стабільності суспільних відносин.

На мою думку, призначення зараз суддів Конституційного суду України за фактичної відсутності вакансій, фактично підриває діяльність Конституційного суду, може призвести до дестабілізації політичної ситуації в країні, поставити під сумнів законність усіх наступних рішень КС, зруйнувати баланс конституційних органів, який закладено в Конституції України та фактично призвести до неправомірного тиску на конституційний орган та узурпації влади.

 

Автор