Світ 11 червня. Результати дня

Пустельні бої в Сирії, битва за Сірт у Лівії, бій за військову базу в Сомалі, новий президент у Перу, велика знахідка у Камбоджі, світлове забруднення у світі, заява Франції по Сирії та багато іншого.

Африка:

– У Лівії проурядові війська відбили в бойовиків «Ісламської держави» порт міста Сірт, яке є столицею сил ІД в регіоні. За повідомленням командира урядових сил генерала Мухаммеда Гусрі, частина терористів покинула місто та подалася до південних пустель. Решта – залишаються заблокованими у центрі Сірта.

– Представники розвідувальних служб США заявили, що конкретних даних про логістичну чи збройну підтримку терористів «Боко Харам» у Нігерії з боку «Ісламської держави» немає.

– Сили Африканського Союзу відбили напад на свою військову базу в Сомалі. У бою загинуло 110 бойовиків терористичного угруповання «Аль-Шабаб».

Америка:

– Американська співачка Крістіна Гріммі загинула від рук фаната під час свого концерту в Орландо, штат Флорида. Невідомий чоловік застрелив співачку після її виступу, а потім наклав на себе руки. Гріммі померла від вогнепальних поранень у лікарні.

– Національна виборча рада Венесуели заявила, що всі 1,3 млн. людей ,які підписалися за проведення референдуму про відставку президента Ніколаса Мадуро, мають прийти до виборчих дільниць, щоб підтвердити особу. На це їм виділили п’ять днів. Опозиція звинуватила раду в «захисті інтересів президента».

– За результатами президентських виборів у Перу перемогу отримав колишній прем’єр-міністр, 77-річний Педро Пабло Кучинські, випередивши свою суперницю Кейко Фухіморі лише на 1%. Остання офіційно визнала свою поразку.

Азія:

– Група археологів виявила цілу мережу стародавніх міст у джунглях Камбоджі. Відповідний звіт представила австралійська дослідницька група на чолі із Деміаном Евансом. Міста були вияви лені навколо стародавнього храмового комплексу Ангкор-Ват, присвяченого богу Вішну. Цей храм є однією з найбільших культових споруд у світі. Міста, які знайшли археологи, датуються від 900 до 1,4 тисяч років.

– 11 співробітників початкової школи загинули в результаті ДТП у Таїланді. У автобуса лопнула шина і він перекинувся на трасі біля Бангкоку.

– Австралія заявила, що надасть підтримку владі Папуа Новій-Гвінеї, щоб завадити подальшому насиллю та масовим заворушенням.

– На сході провінції Пактіка в Афганістані ударом американського БПЛА був знищений один з лідерів терористичної мережі «Хаккані» Сіраджуддін Хадемі.

– У Непалі поліція заарештувала сотню членів підпільної маоїстської антиурядової групи, які планували масові заворушення в країні.

Європа:

– У Франції розпочався чемпіонат Європи з футболу «Євро-2016». У першому матчі Франція перемогла Румунію із рахунком 2:1.

– Група міжнародних вчених заявила, що понад 80% населення планети страждають від світлового забруднення. Вони сьогодні не можуть чітко бачити «Молочний шлях» та зорі. Епіцентрами забруднення назвали Сінгапур, Південну Корею, Катар та Кувейт. Враховувалося освітлення ділових центрів, світло від фар автомобілів та на вулицях.

– Європейська венеціанська комісія розкритикувала закон України про «партійну диктатуру» та закликала його переглянути.

– У Києві ГПУ затримала колишнього заступника міністра економіки України часів Януковича – Олександра Сухомлина.

Близький Схід:

– Щонайменше 12 мирних жителів загинули в результаті подвійного вибуху у передмісті Дамаска в Сирії. Відповідальність за теракт взяла на себе «Ісламська держава». Теракт відбувся у шиїтському районі Саїда Зейнаб, який часто стає мішенню терористів.

– Франція визнала, що розгорнула загін спецпризначення на північному сході Сирії біля стратегічного міста Манбідж, які «виконують функції військових радників» для курдських сил самооборони та загонів СДС.

– Загони СДС та курдські сили звільнили від терористів «Ісламської держави» Університет Аль-Іттіхад на північному сході провінції Алеппо біля стратегічного міста Манбідж. Кілька бойовиків були вбиті у боях.

– Сирійські війська розпочали операцію проти бойовиків «Армії Ісламу», «Файлак Аль-Рахман» та «Джебхат Аль-Нусра» у містечку Джисрін у східній Гуті в провінції Дамаск. 11 ісламістів були знищені за перші години операції.

– На сході провінції Хомс в Сирії армійські підрозділи 11-ї танкової дивізії та 67-ї військової бригади прорвали оборону терористів «Ісламської держави» та звільнили нафтове містечко Арак біля однойменних нафтогазових родовищ.

Автор