Невиконана обіцянка Зеленського про здешевлення іпотеки

22 лютого 2021 року президент України Володимир Зеленський запевнив, що програма «Доступна іпотека», яка пропонуватиме ставку 7%, спрощуватиметься «з кожним місяцем» – «щоб люди могли долучитись до цієї програми». «7% іпотека буде, будемо з кожним місяцем програму цю спрощувати, щоб люди могли долучитись до цієї програми. В цілому ми розуміємо, що бум в Україні економічний, бум кредитний і іпотечний, я вважаю, може бути, коли відсоток по кредиту буде 5 і іпотека буде 5».

Варто зазначити, що зниження ставок по кредиту за період дії програми так і не відбулося.

  • За даними Міністерства фінансів, станом на 25 жовтня уповноважені банки з виконання держпрограми «Доступна іпотека 7%» підписали 977 кредитних договорів на 845 млн грн (з них на первинному ринку – 24,21%, на вторинному – 75,79%).

Нагадаємо, що в минулому році були аналогічні обіцянки Президента, але з іншими цифрами:

  • 20 травня 2020 року президент України Володимир Зеленський пообіцяв, що найближчим часом в Україні з’явиться іпотека під 10% для «кожного громадянина України». «Вже рік я борюся, щоб у нас іпотека була по 10%, найближчим часом в Україні вперше за багато років у нас буде іпотека для кожного громадянина України під 10%», – заявив Зеленський (відео 18:37).

За даними ЗМІ, середня ефективна ставка за обраними кредитами на купівлю житла на вторинному ринку в банках України на жовтень 2020 року становить 13,87%, на новобудови – 13,96%, за пільговими кредитами – 9,28%. Хоча так, багато банків видають пільгові кредити під 7,09%, але не нижче.

Тобто реальна ситуація не така райдужна, як нам намагався розповісти Володимир Зеленський, і зниження відсоткової ставки не відбувається.

Такий підхід до іпотечного кредитування та державна підтримка є дуже не ефективною. Виходить так, що Україна субсидує певну категорію людей, причому часто не тих, кому потрібне житло, і не тих, у кого немає житла. Замість того, щоб надавати дах над головою для тих, кому взагалі нема де жити, держава субсидує приватну власність для дуже вузької категорії людей, які й без того мають змогу оплатити собі житло. Існує висока ймовірність, що «доступна іпотека» суттєво не змінить ситуацію на ринку нерухомості.

Джерело

Автор