Тренди виборів 31 жовтня

Ірина Геращенко

СН намагається використати в публічній площині результати проміжних виборів, які відбулися на двох округах 31 жовтня, як ілюзію всенародної підтримки партії влади.

Звичайно, це не так, і ситуація для влади кардинально інакша, ніж в фанфарному 19-му. Починаючи від явки, яка складала на деяких дільницях від 6% до максимум 30%.

Партія влади не спромоглася висунути власного кандидата на мера міста-мільйонника в Харкові. Хоч ще вчора це був базовий для слуг регіон.

Партія влади була змушена купувати мандат своєму кандидату в Херсоні через відвертий політичний хабар основному конкуренту, за 2 дні до виборів призначивши того главою ОДА.

Партія влади на Черкащині вдалася до банального адмінресурсу, там розгорнули сітки, прямий та непрямий підкуп. Зеленський двічі за 2 місяці приїжджав на 197-й виборчий округ працювати віп-агітатором свого кандидата.

Хоч, буду об’єктивною, перемога опозиційного кандидата там була можлива, якби демократичні сили об’єдналися і не розпорошували голоси. І якщо ти опозиційний кандидат, то не треба боятися демонструвати свою опозиційність не лише до провладного кандидата, а й до влади.

Окрема тема – виборці. 31 жовтня показало кілька важливих трендів, які визначатимуть наступні парламентські (мають відбутися за два роки, восени 23-го) і президентські вибори.

Апатія, розчарування, зневіра суспільства, як результат – вкрай низька явка громадян на дільниці.

Бідність, зубожіння, зростання соціально-економічних проблем населення, як результат – технології підкупу при повній бездіяльності правоохоронних органів будуть і надалі безкарно включатися.

На Банковій, насправді, немає ілюзій, що в неділю перемогла не партія влади (бо її як партії не існує), а технології.

Тому і далі будуть батогами, коврижками, соцекономом, папочками зганяти в СН «крепкіх хозяйственіков», в яких немає ідеології, а є тільки «крепкі хозяства» і «внє політікі», й з цих внєполітіков будуть ліпити нові “нові обличчя”. Не важливо, що хтось з них побував до того в кількох партіях. На Банковій впевнені, що «шлунки» таких деталей не пам’ятають. Але ж виборці й дійсно забудькуваті…

Не виключаю, що проаналізувавши все це, Банкова спробує внести зміни до виборчого законодавства і перейти на приховану чи відкриту мажоритарку. Бо у виборах за пропорційною системою слугам немає що ловити. Соціологія цей тренд теж доводить.


Володимир Ар’єв

Дежавю. У 2012-13 роках на виборах і довиборах у ВР по мажоритарці перемагали регіонали. Неприхований адмінресурс + підкуп виборців, фальсифікації і т.п.

Потім орли Януковича в усіх ефірах розповідали про невпинний ріст підтримки Партії регіонів. Потім вони нахабніли в законотворчості й протискали корупційні закони. Потім перейшли до диктаторських. А потім настав лютий 2014.

В принципі, якщо в цьому тексті замінити «Партія регіонів» на «Слуга народу», то все відбувається майже один в один. І хоча історія дзеркально не повторюється, схожий фінал для влади вже на обрії. Питання лише, у що вони перетворять державу за час перед неминучим кінцем.

Автор