НАТО вивчає можливості для швидкого перекидання військ у регіон Чорного моря

У НАТО наразі продовжують вивчати можливості для швидкого перекидання підкріплень в разі необхідності. Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на пресконференцію генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

За словами Столтенберга, альянс наростив свою присутність в Чорноморському регіоні.

«Ми наростили присутність в Чорноморському регіоні, в морі, повітрі й на суші у відповідь на агресивні дії Росії. Ми також вивчаємо можливості для швидкого перекидання підкріплень в регіон в разі необхідності», – відзначив генсек альянсу.

Нагадаємо, нещодавно два американських стратегічні бомбардувальники B-1B Lancer, що вилетіли з Великої Британії, здійснили польоти в районі Чорного моря.

Зокрема, альянс оцінив загрози від ракетного потенціалу Росії та посилив свої Повітряні сили й протиповітряну оборону.

«Міністри також провели оцінку прогресу, який був досягнутий в питанні реагування на загрозу з боку російських ракетних систем. Ми дзеркально не дамо відповідь на дестабілізаційну поведінку Росії, і у нас немає наміру розміщувати в Європі нові ракети наземного базування з ядерними боєголовками», – додав Столтенберг.

Безпековий фонд

Також 22 жовтня НАТО заснувало інноваційний безпековий фонд на €1 мільярд.

У штаб-квартирі Альянсу, в рамках зустрічі міністрів оборони країн Альянсу, відбулася церемонія підписання установчих документів зі створення першого в історії Інноваційного фонду НАТО обсягом 1 мільярд євро.

«В ході Брюссельського саміту лідери НАТО зобов’язалися зміцнювати наш Альянс, включаючи підтримку та захист трансатлантичних інновацій. Сьогодні ми виконали це зобов’язання. Разом ми забезпечимо безпеку для наших народів у цьому швидкоплинному світі», – сказав під час церемонії генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

Як зазначається у повідомленні, багатонаціональний Інноваційний фонд допоможе підтримувати Альянс на вістрі технологічного розвитку за допомогою спільних інвестицій в обсязі 1 мільярд євро у розвиток технологій подвійного призначення, які потенційно можуть бути застосовані в секторах оборони й безпеки.

Під час Брюссельського саміту Альянсу у червні лідери країн Альянсу погодили програму розвитку «НАТО 2030», яка передбачає адаптацію сил Альянсу до новітніх викликів та загроз, що виникають у світі.

Джерело

Автор