ЗеКоманда планомірно знищує місцеве самоврядування в Україні. На черзі – Київ

Комітет ВРУ схвалив редакцію проекту Закону “Про місто Київ – столицю України” №2143-3 від 24.09.2019 до другого читання. Це означає, що остаточно підготовлено документ, яким команда Зеленського – «слуги народу» будуть «топити» Київське міське самоврядування.

Ми вже звикли до того, що мало який тиждень обходиться без «покращень» команди Зеленського у сфері місцевого самоврядування. То тягар підвищення тарифів поклали на місцеві бюджети, то ліквідують бюджети розвитку місцевих громад, то різко скорочують трансферти місцевим бюджетам.

Але особливе місце у «політичних комбінаціях» команди Зеленського є наступ на місцеве самоврядування Києва. На виборах 2020 року всім стало зрозуміло, що СН перемогти на виборах у Києві неможливо, кандидат від СН на посаду міського голови в Києві набрала лише 7,9%. Тому єдиний спосіб – посилити адміністративний тиск і адміністративну виконавчу вертикаль в Києві.

«Артпідготовка» по органах самоврядування у Києві привела до обшуків у кабінетах київських чиновників, затримання 25 посадовців КМДА. Але, як виявилось, лише одному чиновнику суд вибрав запобіжний захід у формі домашнього арешту. Це достатньо добре ілюструє серйозність обвинувачень.

Ще одним механізмом впливу на київську владу є прийняття нового закону про столицю, який по-новому виписує систему влади у Києві.

Серед новел законопроекту до другого читання – запровадження інституту територіальної громади району в місті, хоча поняття територіальної громади району в місті в Конституції України відсутнє. При тому з редакції, прийнятої у першому читанні, зникла фіксована (10) кількість районів – зараз пропонується їх невичерпний перелік.

Систему влади у Києві будуть складати:

1) територіальна громада міста Києва;
2) Київський міський голова;
3) Київська міська рада.

Крім цих органів планується створити Київський магістрат (аналог звичного виконкому ради), районні в місті Києві ради (виходячи з закону, вони обов’язково створюються) та виконавчі офіси районів у місті Києві. Власне, районне самоврядування – це один із способів послаблення місцевого самоврядування в Києві через його атомізацію.

Закон впроваджує інститут «Ратуші» – окремої будівлі (або частини будівлі), що є місцем розміщення органів місцевого самоврядування відповідного району в місті Києві, інших органів, що їм підпорядковані. Ратуша є центром надання соціальних, адміністративних та інших послуг.

Ще одним інструментом послаблення Київського міського голови є розщеплення посад Київського міського голови і голови КМДА. Голова Київської міської державної адміністрації наділяється правом здійснювати перевірку актів органів місцевого самоврядування в місті Києві, винесених із питань делегованих їм повноважень, на предмет їх відповідності Конституції та законам України.

До повноважень КМДА серед іншого відносяться:

1) звертатися до органів місцевого самоврядування з приписами про скасування чи приведення актів органів місцевого самоврядування, винесених з питань делегованих їм повноважень, у відповідність із Конституцією та законами України;
2) звертатися до суду з позовами, заявами, скаргами щодо оскарження актів органів місцевого самоврядування, винесених з питань делегованих їм повноважень, що розглядаються такими судами.

На перший погляд, це стосується лише делегованих (а не власних) повноважень. Але досить глянути в Закон про місцеве самоврядування, щоб побачити, що делегованих повноважень там в кілька разів більше, аніж власних. Таким чином, по більшій частині таких актів КМДА може виносити приписи про їх скасування.

Припис голови КМДА є письмовою вимогою до органів місцевого самоврядування привести у відповідність з Конституцією та законами України їх рішення, і повинен містити строк для його розгляду, що не може бути меншим ніж 20 робочих днів.

Є ще одне дуже важливе повноваження голови КМДА – він координує діяльність територіальних органів ЦОВВ у Києві. Йдеться про податкові органи, органи юстиції, МВС, СБУ тощо, які автоматично стануть ресурсом голови КМДА.

Законопроект є дуже сирим і незбалансованим.

Він не встановлює алгоритму дій у випадку невиконання припису голови КМДА, він не містить змін до Бюджетного кодексу, яким би виписувались повноваження органів влади у Києві у формуванні бюджету міста і бюджетів районів у місті Києві.

Останнє питання – питання формування і розпорядження бюджету – буде одним з ключових у новій моделі влади у Києві. Тому можна спрогнозувати, що у скорому часі буде ще одна серія законодавчих вправ «слуг народу» – обмеження повноважень Київського міського голови через зміни до Бюджетного кодексу.

До речі, у іншому пропонованому «слугами» законопроекті з внесення змін до Бюджетного кодексу №6062 місцеві ради перетворюються в статистів формування місцевих бюджетів, бо Міністерство фінансів і посадовці місцевих державних адміністрацій отримують повноваження зупиняти рішення місцевих рад про бюджет.

Зеленський у своїх спробах наступу на місцеве самоврядування забуває лише одне: до нього вже були ті, хто, не маючи політичної підтримки в Києві, намагались замінити самоврядування адміністративним тиском. Їх імена Янукович і Азаров, і закінчили вони погано.

Джерело

Автор