ВАКС виправдав ексміністра Володимира Омеляна у справі про зменшення портових зборів (відео)

Вищий антикорупційний суд

У понеділок, 18 жовтня, колегія суддів Вищого антикорупційного суду ухвалила виправдувальний вирок та визнала невинуватим колишнього міністра інфраструктури України у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 211 КК України, у зв’язку з відсутністю в його діях складу злочину.

Вирок може бути оскаржений до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду упродовж 30 днів з дня проголошення.

Із повним текстом вироку та мотивами суду можна буде ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером 991/9129/20.


Володимир Омелян

У червні 2020 представники Офісу Президента України запропонували мені високу посаду з дуже високим для мене щомісячним фінансовим забезпеченням. Єдина вимога – припинити критикувати Зеленського і Єрмака. В протилежному випадку – у мене «будуть проблеми».

Я відмовився, бо спільні з Лещенком у мене лише зріст і поганий зір.

Одразу за тиждень в мене відбувся «випадковий» обшук ДБР, а НАБУ вручило підозру за те, що «у мене виник злочинний намір знизити портові тарифи і збори на 20%, я закрився в кабінеті й підписав відповідний наказ».

Сказати, що ця кримінальна справа викликала шок у мене, державних чиновників і бізнесу – це нічого не сказати.
Вперше в новітній історії України за реформу, зниження податкового тиску на бізнес людину, яка цим займалася, хочуть посадити у в’язницю на 6 років!

Незважаючи на те, що все було зроблено правильно, ми пройшли сім кіл пекла через Кабміни, наради, узгодження, держава в підсумку отримала прибуток у понад 260 млн дол і ріст морської галузі на 20%!

Фактично, якби суд засудив мене за це, то кожен наступний, хто захоче знизити податки чи тарифи, підняти пенсії або зарплати, автоматично йде у в’язницю за «збитки» державі!

Є ще один тонкий момент: українські морські порти в Чорному морі конкурують насамперед з румунськими і російськими. Високі портові збори – вантажопотік йде в сусідні держави, а не в Україну.

Зеленський з Єрмаком вирішили «структурувати» свій бізнес не лише в Росії, але й в Румунії? Однієї державної зради за вагнерівців здається замало?!

Дякую за сьогоднішнє рішення Вищий антикорупційний суд, який спростував всі звинувачення прокуратури, зайняв правову і державницьку позицію та визнав мене невинуватим!

Справді незалежні інституції, які сформовані на засадах прозорого конкурсу, не перетворюються на інструмент політичного тиску влади на опозицію, а стоять на сторожі закону і ефективної держави.

Петро Порошенко все зробив правильно, створюючи цей судовий орган. І постійні атаки Зеленського на НАБУ, САП і ВАКС – ще один доказ узурпації влади «сеньйорами-офшорами».

Вітаю український бізнес, зокрема European Business Association та American Chamber of Commerce in Ukraine – реформи не спинити!

І, на завершення цього посту, маленькі лайф-хаки українським реформаторам:

– Коли за Ваші реформи на Вас відкривають кримінальні справи, візьміть грубу книгу, налийте собі доброго віскі і не нервуйтеся! І це мине…
– Правда завжди переможе, Україні потрібен прогрес і розвиток. Коли завершиться циркова вистава, посадимо клоунів і повернемося до роботи!

Дякую адвокатам з EQUITY Law Firm, які вже стали друзями за цей час! Це наша велика спільна перемога!

Про всяк випадок, нагадаю, що поки дехто бореться з реформами, і я досі єдиний колишній міністр, справа якого була в суді, хтось інший розкрадає Україну на 40 млрд дол щороку. Так каже Блінкен і я йому вірю!

Дякую всім за підтримку і віру!
Переможемо!

Автор