У Гаазі розпочались слухання проти Росії стосовно захоплення українських кораблів

В Гаазі Міжнародний арбітражний суд розпочав слухання у справі Україна проти Росії щодо захоплення у 2018 Російською Федерацією українських катерів та моряків у Керченській протоці

Сьогодні, 11 жовтня в Гаазі, Королівство Нідерланди, Міжнародний арбітражний суд (ITLOS) розпочав слухання у справі Україна проти Росії щодо захоплення у 2018 році Російською Федерацією українських катерів та буксира разом з екіпажами у Керченській протоці.

У першому раунді, який триватиме два дні, 11 жовтня, представляє свої усні аргументи російська сторона, а завтра, 12 жовтня, матиме слово Україна. До делегації визначеної Указом Президента України №525/2021 включено представників від Військово-Морських Сил ЗС України на чолі з начальником штабу-заступником командувача Військово-Морських Сил ЗС України віце-адміралом Андрієм Тарасовим.

Україна має тверду впевнену позицію, бо на нашому боці міжнародне право та правда. Українська делегація зробить все, від неї залежне, щоб захистити права та інтереси України під час вирішення міжнародного спору за участю України.

Джерело

 

«Морська» справа: суд у Гаазі заслухав позицію Росії

У Гаазі закінчився перший день слухання у справі Україна проти Росії щодо затримання в листопаді 2018 року українських військових кораблів і моряків. Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, Міжнародний арбітраж сьогодні заслухав позицію РФ.

Вже завтра, 12 жовтня, слово матиме українська делегація.

Другий раунд дебатів сторін відбудеться 14 та 15 жовтня. Також зарезервовано дату 16 жовтня на випадок необхідності.

Як повідомляв Укрінформ, РФ заперечує юрисдикцію арбітражу в Гаазі за позовом України і вважає, що Міжнародний арбітраж не має права розглядати справу за позовом України проти Росії щодо обстрілу і затримання в листопаді 2018 року українських військових кораблів і моряків.

Про це під час свого виступу заявив посол із особливих доручень МЗС Росії Дмитро Лобач, який представляє в арбітражі позицію РФ.

“Вимоги української сторони виходять за рамки юрисдикції цього міжнародного арбітражу”, – сказав він.

Через коронавірус слухання в будівлі Палацу миру проходять в гібридному форматі. Не усі члени російської делегації були присутні у залі засідання. Тож слідкували за процесом через відеозв’язок.

Варто зазначити, що відкритим є лише вступне слово кожної із сторін.

Слухання стосуються попередніх заперечень, поданих російською стороною.

25 листопада 2018 року біля берегів окупованого Криму російські прикордонники обстріляли і захопили три українські військові кораблі, а також затримали 24 моряків. Військовослужбовців звинуватили в незаконному перетині кордону Росії (покарання за цією статтею передбачає до шести років ув’язнення). Україна вважає те, що трапилося, порушенням імунітету військових кораблів.

Міжнародний трибунал з морського права 25 травня 2019 року зобов’язав Росію негайно звільнити всіх моряків і дати їм змогу повернутися в Україну, а також повернути кораблі.

7 вересня між Україною і Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35, під час якого, зокрема, були звільнені 24 полонені моряки.

18 листопада 2019 року в акваторії Чорного моря РФ передала Україні катери “Бердянськ”, “Нікополь” та буксир “Яни Капу”. 20 листопада вони прибули в порт Очаків.

Джерело

Автор