Сквер імені Чкалова в Києві перейменували на честь Богдана Ступки

Комісія Київської міської ради з питань перейменувань ухвалила рішення щодо перейменування скверу імені Чкалова на розі вулиць Гончара та Коцюбинського на честь актора Богдана Ступки.

Про це повідомила депутатка Київради від “Батьківщини” Алла Шлапак:

“Сьогодні прийнято рішення Комісією з перейменувань – змінити назву скверу імені Чкалова на сквер імені Богдана Ступки. Новий творчий простір і вічна пам’ять Генію”, – написала вона у фейсбуці.

Сквер з’явився у 1920-ті роки на місці приватної садиби біля Ветеринарно-зоотехнічного інституту (нині в цій будівлі Державна служба України з надзвичайних ситуацій). У 1981 році у сквері було встановлено бронзовий пам’ятник льотчику-випробувачу Валерію Чкалову на гранітному постаменті (в 1939-1996 роках вул. Гончара носила його ім’я), який у 2014 році реконструювали.

Нагадаємо, останніми роками сквер перебував під загрозою часткового або повного знищення через плани забудови. У столиці було ініційовано громадський рух за його збереження. До Київської міської державної адміністрації в 2021 році надходила петиція з вимогою зберегти сквер, вона набрала необхідну для розгляду кількість підписів.

Український актор Богдан Ступка помер 22 липня 2012 року. У 1961-1978 роках був актором Національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької, зіграв понад 50 ролей на сцені. З 1970 року Ступка знімався в кіно, у його доробку понад 100 фільмів. У 1976 році Богдану Ступці було присвоєно звання заслуженого, а в 1980 році – народного артиста УРСР.

У 1999 році Ступка очолив Міністерство культури та мистецтв і обіймав цю посаду до 2001 року. Того ж року він став художнім керівником Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка в Києві.

27 серпня 2021 року в Києві відкрили меморіальну дошку-барельєф на честь актора Богдана Ступки.

Джерело

Автор