Попри тиск з боку влади «Кузня на Рибальському» спустила на воду новий броньований катер (відео)

 

Підприємство “Кузня на Рибальському” спустило на воду восьмий броньований артилерійський катер “Гюрза-М”. На честь цього відбулася урочиста церемонія.

Учасники заходу зауважили, що завод продовжує випускати кораблі для Військово-Морських сил України попри тиск силовиків, спроби збанкрутувати завод та переслідування його керівника Валерія Шандри.

Начальник управління кораблебудування ВМС України Василь Радчук подякував колективу “Кузні” і наголосив, що українська армія потребує нових бойових суден.

“Від імені командування Військово-Морських сил щиро вітаю колектив заводу та нас, Міністерство оборони і Військово-морські сили із поповненням, з новим катером. Із задоволенням будемо чекати його в Одесі на проведення державних випробувань, а також якнайшвидшого входження до складу Військово-Морських сил. Дякуємо всім за спільну роботу і дуже хочемо, щоб це був не крайній корабель, щоб ми ще мали далі кораблі від “Кузні на Рибальському”, – сказав Василь Радчук.

“Хочу привітати присутній тут колектив славетного суднобудівного підприємства. І тих, хто не зміг долучитися до нашого свята. Це дійсно свято. Кому як не нам, тут присутнім, розуміти з якими труднощами пов’язане суднобудування взагалі і спуск на воду цього проєкту зокрема. Тут є все – і недофінансування, і політична заангажованість, і кримінальні переслідування, і складності постачання. Але це – гідна відповідь всім тих, хто сумнівався, хто намагається постановою слідчих припинити будівництво бойових одиниць для наших Військово-Морських сил. Це доводить, що колектив навіть в таких складних умовах працював, працює і буде продовжувати працювати”, – наголосив бойовий генерал, Герой України, народний депутат Михайло Забродський.

Він подякував директору заводу Валерію Шандрі та генерал-лейтенанту Ігорю Павловському, яких влада кинула за ґрати.

“Для них – це справа всього життя. Пропоную привітати їх з великою перемогою, до якої вони мають пряме відношення. Поки держава будує кораблі, вона вважається морською. Сьогодні лише черговий етап і черговий крок. Щиро сподіваюсь, що найближчим часом ми зможемо привітати Військово-Морські сили України з прийняттям до бойового складу чергової одиниці”, – наголошує Забродський.

“У нас сьогодні дуже важлива подія, наші славетні ВМС отримують новий броньований артилерійський катер. Я пригадую, коли ми разом з вами спускали на воду перший катер. Це були часи, коли наша Україна могла розраховувати виключно на себе, без жодної допомоги навіть від наших стратегічних партнерів, під час заборони поставляти в Україну будь-яку зброю, будь-яку техніку. Тільки розрахунок на власні сили. І саме тоді ваш дружній трудовий колектив взяв на себе зобов’язання відновлювати наші ВМС. Це вже восьмий броньований артилерійський катер. Були випущені десантні штурмові катери, катер-розвідник, і все це в достатньо складних умовах. І що важливо для українського бюджету, вартість цих виробів на порядок нижча, ніж закордонних аналогів”, – зазначив Секретар РНБО у 2014-2019 роках Олександр Турчинов.

“А як “зелена” влада підтримує трудовий колектив і це підприємство? Відкриваються кримінальні справи за надуманими політичними звинуваченнями. За ґрати кинутий директор Валерій Шандра, бойовий генерал Ігор Павловський також за гратами. За що? За те, що вони ставили на озброєння ВМС катери, які пройшли не просто випробування, а бойові випробування. Всі ми пам’ятаємо, як катери, вироблені на “Рибальському” під вогнем російської армади проривалися до Керченської протоки”, – нагадав Турчинов.

“З одного боку кримінальні справи, а з іншого боку на останньому параді, присвяченому 30-ти річчю Незалежності України, ваші катери йшли гідно в строю, демонструючи силу нашої армії”, – зауважив екссекретар РНБО.

“Влади змінюються, президенти змінюються, уряди змінюються, але я переконаний, що ваш потужний трудовий колектив, ваше підприємство, яке незабаром буде святкувати 100-річчя, і далі буде випускати потрібну армії продукцію і далі буде зміцнювати обороноздатність нашої країни”, – резюмував Турчинов.

Джерело

 

Цей катер почали будувати у 2019 році

Тоді повідомлялось, що виробництво катерів на замовлення Міністерства оборони України триватиме чотири місяці.

Попередні малий броньований артилерійський катер проєкту 58155 почали будувати у 2018 році, спуск на воду 7-го МБАКу відбувся 3 квітня 2019-го року а на початку жовтня 2019-го року він прибув до Одеси де розпочались його випробування.

У грудні того ж року він отримав іменування «Костопіль». У вересні 2020 року його включили до складу ВМС ЗС України.

Ситуація з підприємством

У грудні 2020 року приватне акціонерне товариство «Кузня на Рибальському» зупинила будівництво катерів для ВМС України.

Тоді було зупинено будівництво восьмого корпусу малого броньованого артилерійського катера проєкту 58155 та десантно-штурмового катера проєкту 58503 шифр «Кентавр-ЛК».

Командувач Військово-Морськими Силами ЗС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа озвучив інформацію, що національний флот обмежиться придбанням восьми корпусів МБАК.

У липні 2021 року «Кузня на Рибальському» відновила будівництво катерів для ВМС ЗС України.

Також у 2021 році слідчі ДБР повідомили про підозру колишньому заступнику міністра оборони, голові правління ПрАТ «Кузня на Рибальському» і ще двом колишнім начальникам департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння і військової техніки Міноборони.

Посадових осіб підозрюють у змові та організації постачання в армійські підрозділи впродовж 2016—2018 років військової техніки низької якості.

Джерело

 

Чинна влада працює проти національної безпеки

Завод «Кузня на Рибальському» зробив ще один вагомий внесок у формування обороноздатності країни. 30 вересня, попри тиск з боку влади,  на воду був спущений черговий (вже 8-й за рахунком) малий броньований артилерійський катер (МБАК) проекту 58155 («Гюрза-М»).

МБАК «Гюрза-М» виробництва «Кузні на Рибальському» є однією зі складових «москітного флоту» України – концепції розвитку українських ВМС після анексії Криму Росією 2014 року. Основним їхнім призначенням було у стислі терміни та за прийнятну ціну наростити можливості військово-морського флоту після тяжких втрат початку російсько-української війни.

Основним призначенням катерів є захист від морського десанту (найбільш ймовірного варіанту агресивних дій противника, скажімо, у Маріуполі), оскільки катери здатні ефективно діяти у прибережній зоні та на мілині. Наразі це основний артилерійський катер Військово-Морських Сил України.

Під час випробувань, які відбувалися в рамках тактичних флотських навчань, катери показали дуже гарні ходові якості, безперебійну роботу систем і механізмів, а також живучість та надійність матеріальної частини. Особливості форм корпусу та нахил бортів роблять катери малопомітними на радарах, а фарбування — в оптичному діапазоні, що дозволили свого часу спокійно пройти катерам повз російській флот у Керченській протоці.

Недаремно російські ЗМІ виливають жовч з приводу цих МБАК.

Порівняно невеликі габарити катерів стали у нагоді із загостренням ситуації в Азовському морі, оскільки стало можливим швидко перекинути два катера суходолом, без потреби проходити Керченську протоку, яка опинилась під повним контролем російських загарбників. Це змінює  розклад сил в Азовському морі, оскільки  МБАК є одними з найбільш потужних одиниць у цьому морі.

  • Вже у листопаді 2-15 перші два МБАК (U174 «Аккерман» та U175 «Бердянськ») почали своє бойове чергування і вже повністю встигли окупили своє будівництво. У 2016 році було закладено ще чотири таких катери, які були спущені на воду у 2017 році. До того ж, вони були суттєво модернізовані, виходячи з результатів експлуатації МБАК в реальних умовах.
  • 5 років тому український «москітний флот» здобув свою першу перемогу.
  • 9 вересня 2016 року МБАК U174 «Аккерман» та U175 «Бердянськ» виробництва «Кузні на Рибальському» на навчальних стрільбах у супроводі фрегату «Гетьман Сагайдачний» виявили російський протичовновий корабель «Смєтлівий», який провів захоплення цілі й вів українські кораблі своїм бортовим озброєнням. «Гетьман Сагайдачний» поставив димову завісу під покровом якої катери підійшли ближче до російського корабля, розділилися та взяли його в напівобхват. Кораблі були готові до бою, снаряди були вже у люфі. «Смєтлівий» був змушений відступити.
  • 31 грудня 2017 року броньовані ті ж катери U174 «Аккерман» та U175 «Бердянськ» з доглядовою командою на борту підтримали спецоперацію за участі ракетного катера «Прилуки» та катера морської охорони ДПСУ з представниками СБУ на борту із затримання судна-порушника з контрабандним товаром на борту в акваторії Одеської області. Судно-порушник під прапором Танзанії намагалося втекти від українських катерів, в результаті чого ракетний катер «Прилуки» відкрив попереджувальний вогонь з артилерійської установки по курсу судна, яке було зупинено та відконвойовано до порту Одеса.
  • 25 листопада 2018 року, під час планового переходу з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря, в районі Керченської протоки, попри численні провокації із навалами (таранами) прикордонними кораблями ФСБ РФ, МБАКи P175 «Бердянськ» і P176 «Нікополь», маневруючи, уникли небезпеки, ще й змусили два російські кораблі зіштовхнутися між собою. Лише із застосуванням росіянами корабельного та авіаційного озброєння МБАКи (та рейдовий буксир A947 «Яни Капу») були захоплені агресорами. Повернулися кораблі з полону 20 листопада 2019 року, напіврозібрані та розграбовані.

Виходячи з концепції розвитку «москітного флоту», до 2020 року було заплановано побудувати 18 бронекатерів проекту 58155.

Але з приходом до влади «команди ЗЕ» виробництво МБАК було фактично згорнуте. У липні 2020 року командувач ВМСУ Олексій Неїжпапа повідомив, що зупиняться на 8 катерах.

У цей час Державне бюро розслідувань (ДБР) висунуло обвинувачення посадовцям ПрАТ «Кузня на Рибальському» під надуманим приводом. «Маски-шоу», влаштовані новою владою лише тому, що кінцевим бенефіціаром «Кузні» свого часу був П. Порошенко, мало не призвели до зриву постачання катера українському флоту. Внаслідок блокування діяльності підприємства (акції та нерухомість заводу перебували під арештом), виробництво у грудні 2020 р. було призупинене. Лише у липні 2021 р. «Кузня на Рибальському» відновила будівництво катерів для ВМС України

Виграє від цього лише ворог, який руками політично заангажованих слідчих намагається припинити будівництво бойових одиниць для наших Військово-Морських сил. Слід також нагадати, що «Кузня на Рибальському» є виконавцем низки проєктів за державним оборонним замовленням, серед яких найбільш відомі (окрім МБАК):

  • модернізація фрегату «Гетьман Сагайдачний»;
  • будівництво десантно-штурмових катерів;
  • будівництво середнього розвідувального корабля «Сімферополь».

До речі, розуміючи критичну важливість для українського флоту нових кораблів, «Кузня» продовжила добудову РК «Сімферополь» у 2019 р. навіть тоді, коли Міністерство оборони як замовник припинило фінансування проекту всупереч умовам контракту і власним зобов’язанням. У результаті ПрАТ «Завод “Кузня на Рибальському”» вклав в його реалізацію 300 мільйонів кредитних і власних обігових коштів.

Завод не кинув флот навіть тоді, коли у лютому 2020 року оборонне відомство цинічно подало до суду позов про стягнення з ПрАТ «ЗКР» 163 млн гривень штрафних санкцій за «порушення терміну поставки корабля».

Виникає логічний висновок: схоже, перебування за ґратами під надуманими політичними звинуваченнями директора Валерія Шандри та бойового генерала Ігоря Павловського – це помста за те, що вони забезпечили ВМС висококласними катерами, які успішно показали себе в бойових умовах.

Джерело


Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Ще один новий корабель…

Завод “Кузня на Рибальському” спустив на воду броньований артилерійський катер “Гюрза-М” – восьмий за рахунком. Ми дожилися. Бойову техніку підприємства випускають вже не завдяки державі, а всупереч їй.

Я просто нагадаю, що директор заводу “Кузня на Рибальському” – за ґратами. Саме от за ці катери. За них же за ґратами перебуває генерал Павловський, який, власне, замовляв виготовлення катерів для українського флоту. От не замовляв би – не мав би проблем, а якщо намагався посилити обороноздатність держави, значить, злочинець.

До речі, слідчих дій ані з Шандрою, ані з Павловським не проводять. Їх просто маринують за ґратами. Тиснуть морально, мовляв, не хочеш сидіти – оговори себе і Порошенка. А тоді…

А флот потребує кораблів. І новий катер був сьогодні спущений на воду. Попри все. В присутності народних депутатів генерала Забродського та Яни Зінкевич, начальника управління кораблебудування ВМС України Василя Радчука.

Дивовижна ситуація. За 2,5 роки зелені так і не розвернули виробництва вітчизняних кораблів. Вони лише вже існуюче виробництво намагаються розвалити. А те продовжує виробляти кораблі.

Слів нема.


Гліб Бабіч

Кораблі не будуються – кораблі народжуються. Як люди.

Сьогодні на “Кузні на Рибальському” спустили на воду ще один катер “Гюрза”. За всіма традиціями. З хрещеною матір’ю судна Яна Зінкевич і пляшкою шампанського об борта.

Ще один, нехай не такий масштабний, плюс в арсенал флоту України. Який сьогодні приймав його. Від якого звучали слова подяки.

Процес відновлення флоту йде. Хоча паралельно дві людини сидять у слідчому ізоляторі практично за цей самий “плюс”. Сюр. І з ними просто не ведуть ніяких слідчих дій. Взагалі. Жодного разу. Мабуть, тому, що абсурд зрозумілий навіть тим, кому доручили слідство.

Приємно бачити кораблебудівників в природному середовищі. Радісними. На заводі. На святі народження їх корабля. А не під судом. Здивованими і розгубленими. З нерозумінням – що з ними буде далі. І за що?

Всі “зниклі” суднобудівні заводи України вбила росія, планомірно займаючись цим з 90-х, руками своїх “бізнесменів”. Крайній з них, “Чорноморський”, кілька місяців тому “поклав” “неолігарх” Новинський. Частий гість ОПи. Але він теж – росія.

А ось “Кузня” може стати першим заводом, який буде знищений безпосередньо руками “веселої молодої влади”. І за її ж ініціативою. Або все ж таки за тією ж програмою, по якій знищена решта? Тому що вбити останній завод, здатний будувати військові кораблі хоча б такого масштабу, – це більше нагадує виконання диверсійного завдання. Тими ж кротами, які віддавали росії вагнерівців. Бо це все дуже укладається в загальну схему їх політики.

Але катер на воді. Скоро він отримає ім’я і ​​піде на випробування до Одеси. Тому завод живе. І збирається будувати кораблі і далі.

Будь-яка влада є тимчасовою. І ця піде. Залишивши а собою дірку, яку доведеться заповнювати.

Але завод повинен вижити. Щоб була ще жива точка відліку, з якої можна буде починати відновлення флоту. Не купленого. Побудованого. Морською державою Україна. Якою вона завжди була. Якщо хто забув.


Олександр Погребиський
Новий артилерійський катер «Гюрза» спущений на воду!!!

Не дивлячись на брудну компанію проти директора підприємства пана Шандри та генерала Павловського, підприємство завершує виробництво та виходить на етап фінальних випробувань!