У Зеленського й надалі планують «кошмарити» бізнес. Частина 2

Ніна Южаніна

День третій.

Винесли на обговорення декілька моїх пропозицій.

🔸 Щодо встановлення ставки ПДФО від здачі в оренду нерухомого майна громадянами без реєстрації підприємцями в розмірі 5%, а не 18%. Адже платники єдиного податку сплачують саме 5%. За твердженням Міністерства фінансів, це призведе до втрат місцевих бюджетів 1,44 млрд грн на рік.
Я ж вбачаю в наданні однакових прав платникам на спрощеній і на загальній системі оподаткування великі можливості для детінізації таких доходів (а це 90% ринку та значне збільшення доходів місцевих бюджетів).
Поправку не підтримали.

🔸 Щодо скасування звільнення від ПДФО доходів, отриманих від ліквідації контрольованих іноземних компаній.
За роки незалежності з України було виведено 162 млрд доларів. І якби скасували надане вже «слугами народу» звільнення трошки раніше, країна могла б отримати в бюджет до 10 млрд доларів США.
На жаль, тільки двоє колег підтримали мою пропозицію. Решта утримались.
І досить говорити, що №5600 — це про справедливість або про те, що всі «борються з офшорами». Навпаки, всі дуже лояльні до власників офшорів і, на мій погляд, на жаль, досить піднімати цю тему в суспільстві. Народні депутати цього скликання її «злили».

🔸 Щодо доповнення податкової вимоги та податкових повідомлень-рішень детальними розрахунками суми податкових зобов’язань.
Йдеться передусім про податок на майно. Наприклад, сплачуючи податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, людина повинна чітко розуміти, за що саме і як обрахували суму податку.
Поправку підтримали.

🔸 Обговорювалося питання зниження в чотири рази плати за землю «Укрзалізницею». Зараз це 4 млрд грн на рік, і проти зниження плати за землю категорично виступила Асоціація міст.
Дискусія триває вже досить давно і, схоже, поки що нічим не закінчиться.

🔸 Розглядали пропозиції одного народного депутата, зі слів якого (і податкової служби в тому числі), ФОПів знов запідозрили у схемах при розрахунках за договорами комісії. Нібито при наданні послуг ФОПами з реалізації товарів інших власників ФОПи не перераховують виручку за реалізовані товари, в результаті чого така виручка не оподатковується.
Тема складна. Давайте обговоримо.
У більшості народних депутатів та Мінфіну всі проблеми вирішуються в один спосіб — заборонити спрощену систему оподаткування.

🔸 Також народні депутати пропонували скасувати для першої, другої та третьої груп платників єдиного податку пільги зі сплати земельного податку за земельні ділянки, які використовуються ними для провадження господарської діяльності.
Сьогодні такий земельний податок поряд із податком на прибуток входить до переліку податків, сплату яких заміняє єдиний податок. Однозначно наголошувалося, що єдиний податок — це схема.
Так вважають усі присутні на комітеті. Ніхто не виступив проти такої риторики. Навіть Асоціація міст стала ініціатором змін у спрощеній системі оподаткування.

🔸 Міністерство фінансів, податкова, митна служби і всі правоохоронні органи визнали неспроможність боротися зі скрутками при торгівлі тютюновими виробами і запропонували перенести сплату ПДВ на виробника та імпортера, виходячи з максимальної роздрібної ціни на тютюнові вироби.
Але відразу запропонували й іншу норму — про те, щоб список фірм (з їх торговими домами), на яких буде поширюватися нова система, формувався Міністерством економіки.
Ого!
Обіцяють додаткових 7 млрд грн до бюджету на рік. Перевіримо.

🔸 Перенесли сплату 5% акцизного податку з роздрібної торгівлі тютюновими виробами з роздрібних мереж на виробників та імпортерів.
У місцевих громад цей податок нібито не забирають — кошти будуть їм перераховуватися автоматично. Раніше представники територіальних громад писали численні звернення до народних депутатів про те, що для бюджетів усіх територіальних громад це означало б втрату 2,9 млрд грн доходів.
На сьогодні відомо, що Комітет Верховної Ради України з питань бюджету схвалив зміни до Бюджетного кодексу з прийнятною для місцевих громад системою розподілу сплаченого виробниками акцизного податку виходячи зі щомісячних обсягів продажу тютюнових виробів за даними фіскальних чеків.

🔸 Щодо регулювання обігу підакцизних товарів:

– найбільше обговорюються поправки знову одного з колег, який через дотичність до тютюнової діяльності бореться з іншим українським виробником цієї продукції. Бізнесова боротьба під час обговорення цього питання дуже проглядалася;
– в частині підстав для анулювання ліцензій додався ряд норм. Зокрема, я звернула увагу на такі підстави, як відсутність суб’єкта господарювання за місцезнаходженням, а також анулювання ліцензії за рішенням РНБО. Прибрали (врахували мою поправку) лише відсутність за місцезнаходженням — допотопну норму, якою найчастіше зловживала податкова міліція.

🔸 Серед пропозицій народних депутатів — знизити площу землі для реєстрації сімейного фермерського господарства з 2 га до 50 соток.
Це одна з дуже незначної кількості позитивних норм, спрямована на стимулювання діяльності сімейних фермерських господарств.

Отже, законопроект №5600 крім антинародного стає антипідприємницьким, виходячи з норм проти спрощеної системи оподаткування та складових єдиного податку.

 

Автор