У Зеленського й надалі планують «кошмарити» бізнес. Частина 1

Ніна Южаніна

Нервовий ранок.

Ще з вихідних таблиця до другого читання проекту закону №5600 не відкривається.

Розіслана спеціальна процедура розгляду комітетом цього законопроекту, яка абсолютно не передбачена Законом «Про комітети Верховної Ради України». Ініційована головою комітету процедура позбавляє права висловлення членами комітету думок щодо великої кількості норм, які не враховані ним у 21 темі для обговорення.

Зі спілкування з іншими членами комітету зрозуміла, що майже ніхто не встиг ознайомитися з новою редакцією таблиці, запропонованою до розгляду сьогодні. Уточнена таблиця надійшла в 11:20 – у той час, коли вже тривало засідання комітету. Тим не менше, за скорочену процедуру проголосували 20 членів комітету.

Отже, по черзі.

🔹 Вдалося відбити норму, якою пропонувалося, щоб рішення органів місцевого самоврядування про встановлення ставок податків і зборів, зміну нормативної грошової оцінки землі приймалися без суспільного обговорення та аналізу їх впливу на діяльність платників податків.
Це створило б ризик прийняття місцевою владою необґрунтованих, кулуарних і потенційно корупційних рішень, щодо яких платники будуть поставлені перед фактом.

🔹 Залишилася заборона за рішенням суду на виїзд керівника юридичної особи-боржника за кордон за наявності податкового боргу.
Це не стимулює підприємства до покращення показників фінансово-господарської діяльності (за логікою Міністерства фінансів), а обмежує права і свободи громадян. Тобто виявляється, що фірми-оптимізатори зможуть звільняти керівників і призначати за паспортами будь-кого, навіть безхатьків, а висококваліфіковані менеджери-директори, які не впливають на можливість погашення заборгованості підприємством, будуть позбавлені права виїжджати за кордон.
І для бюджету це нічого не дасть!

🔹 Податкову наділять додатковим правом під час проведення перевірок здійснювати звуко-, фото-, відеозапис, а потім використовувати ці матеріали.
Це надає ДПС повноваження податкової міліції, й замість перетворення її на сервісну службу остаточно закріплює за нею фіскально-каральний статус.
За моїм наполяганням передбачили, щоб таке ж саме право мали і платники податків і могли ним користуватися хоча б при оскарженні.

🔹 Громадяни, які володіють та/або користуються земельними ділянками за межами населених пунктів площею від 1 сотки, змушені будуть сплачувати мінімальне податкове зобов’язання.
Це означає сплату додатково до 2400 грн на рік, навіть пенсіонерами, які мають 100% пільгу. А люди, які протягом 5 років садили саджанці, купували добрива, дбали про родючість землі, працювали всією сім’єю — від малого до великого — і тільки-но почали отримувати дохід, стануть платниками податку. З доходу, отриманого від продажу вирощеної продукції на своїй землі, якщо він становить більш ніж 72 тис. грн на рік, потрібно буде сплатити 18% ПДФО. Наприклад, при продажу яблук, середня врожайність яких становить 50 тон з 1 га.
Не зрозуміло, чи можливо буде цю норму адмініструвати, а от у тінь потенційних платників вона точно зажене.

🔹 Залишається в законопроекті ще одне нововведення, яке дає ДПС інструменти для пресування бізнесу, — право податкового органу надсилати запити, якщо виявлено факти, які МОЖУТЬ свідчити (а не свідчать, як тепер) про порушення у господарській діяльності платника.
Це взагалі неприпустима норма, яка стане додатковою підставою для проведення позапланових перевірок.
Пропонувала прибрати хоча б можливість проведення позапланових перевірок у разі отримання неповних (на думку податкової) відповідей на такі запити. Але залишилася непочутою.

Завтра продовження.

* * *

День другий.

🔹 Чи будуть списуватися кошти з рахунків платників без рішення суду на 91-й день несплати податкового боргу?
Будуть, причому з першої гривні. На сьогодні загальна сума податкового боргу становить 17,8 млрд грн. І те, що податківці говорять, що ця норма не стосуватиметься ФОПів, — брехня.
Найгірше, що від цієї норми найбільше постраждає середній бізнес, який має незначні суми заборгованості.

🔹 Залишається обмеження перенесення збитків минулих років (не більше 50%) великими платниками податків.
Це відкат на багато років назад і порушення міжнародних стандартів обліку. Адже ще у складному 2015 році ми відійшли від норми щодо невключення збитків минулих періодів до фінансового результату.

🔹 Буде збільшуватися фінансовий результат до оподаткування в разі, якщо платник надає безповоротну фінансову допомогу пов’язаному з ним збитковому платнику.
Таким чином прибирається єдиний інструмент підтримки одних підприємств іншими, оскільки в їх діяльності Міністерство фінансів вбачає схеми.

🔹 Третій та наступні продажі об’єкту нерухомості фізичною особою протягом року оподатковуватиметься за ставкою 18% з доходу, зменшеного на суму витрат. А це 7800 операцій на рік на суму 3,5 млрд грн.
Це означає, що фізичні особи-забудовники на ринку нерухомості будуть у нерівному становищі порівняно з юридичними особами-забудовниками.

🔹 Ще з’явилася поправка щодо продовження періоду застосування касового методу з ПДВ для електроенергетики та ЖКГ, який мав закінчитися 1 січня 2022 року.
Звісно, поправка важлива. Але ж її додають до законопроекту, дуже шкідливого для економіки.
Чим більше таких змін буде включено до законопроекту №5600, тим більше у «слуг народу» буде підстав говорити, що вони роблять щось цінне, неповторне і дуже потрібне.

🔹 Строки включення платниками ПДВ до складу податкового кредиту податкових накладних зменшили з 1095 до 365 днів (редакція першого — 180 днів).
Це втричі зменшує можливості для платників, ніж зараз. За словами в.о. голови ДПС, йдеться всього 0,3% таких випадків.
Навіщо тоді змінювати цю норму?

🔹 Обмеження права на відшкодування ПДВ залежно від ступеня переробки (не менше 8%) із законопроекту прибрали.
Норми щодо переведення відшкодування ПДВ в ручний режим відмінені.
Законопроект №5600 нічого не змінює в порядку відшкодування ПДВ.

🔹 І з’явилася нова величезна норма щодо ведення діяльності на певних територіях – нібито там, де є шахти, які класифікуються як шахтарські містечка.
Хоча перелік назв населених пунктів неповний, але з повним пакетом пільг на 15 років.
Моє питання щодо підтримки інших депресивних регіонів залишилося поза увагою. Відчуття — звідки така вибірковість?

Чекаємо наступного засідання.

P.S. Цікаво, чому змінюється порядок розгляду тем? Ще не всі добігли куди треба?

 

Автор