Україна отримає нову партію Javelin

В рамках безпекової допомоги США передадуть Україні додаткові протитанкові ракети Javelin. Про це повідомив Міністр оборони США Ллойд Остін.

Президент України Володимир Зеленський і Міністр оборони США Ллойд Остін на спільній зустрічі обговорили військову допомогу США Україні.

«Президент Байден схвалив виділення додаткового пакета безпекової допомоги для надання бронебійних систем Javelin та іншого озброєння», – розповів на зустрічі Міністр оборони США.

Ллойд Остін також зазначив, що від 2014 року США виділили понад 2,5 млрд доларів для підтримки Збройних сил України, саме для збереження територіальної цілісності, безпеки кордонів та підвищення рівня взаємодії з НАТО.

Нагадаємо, 27 серпня Президент США Джо Байден розпорядився надати Україні до 60 млн доларів на безпекові потреби.

Адміністрація Байдена заявила, що пакет допомоги Україні необхідний через “значне збільшення військової активності Росії вздовж її кордону”, а також через мінометні обстріли, порушення режиму припинення вогню та інші провокації.

«Значні прогалини в потенціалі України повинні бути терміново усунені для посилення стримування у світлі нинішньої російської загрози», – йдеться в повідомленні адміністрації Байдена Конгресу.

Завантаження контейнерів з протитанковими керованими ракетами Javelin на авіабазі Довер у США. Фото: Транспортне командування США

Наприкінці 2017 року адміністрація президента США ухвалила рішення про продаж Україні летальної зброї, у тому числі протитанкових ракетних комплексів Javelin.

1 березня 2018 р. Держдепартамент США схвалив продаж Україні 210 протитанкових комплексів Javelin і 37 пускових установок до них на загальну суму близько 47 мільйонів доларів.

У травні 2018 року Сполучені Штати Америки підтвердили доставку американських протитанкових ракетних комплексів до України

У грудні 2019 року Міністерство оборони України уклало контракт зі США на поставку другої партії протитанкового ракетного комплексу.

У лютому 2020 року Міністерство оборони США уклало угоду на виробництво протитанкових ракетних комплексів Javelin для України та інших країн-партнерів.

Вже у червні 2020 року до України прибуває партія протитанкових ракетних комплексів від США.

Також американські інструктори проводять курси для українських інструкторів з підготовки бойових розрахунків протитанкових ракетних комплексів FGM-148 Javelin.

Наприкінці навчання українські інструктори отримують відповідні сертифікати від американських колег та сертифікати Школи протитанкової артилерії НАСВ.

Джерело

На заставці: