СЗР України: Огляд терористичної активності та зон нестабільності у світі станом на 26.08.2021

Ісламська Республіка Афганістан 

Заступник керівника політичного управління руху «Талібан» Шер Мохаммад Аббас Станекзай вимагає припинити процес евакуації з аеропорту Кабула та вивести всі іноземні війська з Афганістану до встановленого терміну – 31 серпня.

За наявною інформацією до складу ради для управління Афганістаном, яку має намір створити керівництво руху «Талібан», увійдуть Глава Вищої ради з національного примирення А. Абдулла, екс-президент Афганістану Х. Карзай і лідер Ісламської партії Г. Хекматіар.

Таліби звернулися до уряду Туреччини з проханням допомоги в технічному управлінні кабульським аеропортом після того, як іноземні війська залишать країну.

За оцінкою директора Всесвітньої продовольчої програми ООН Д. Бізлі, голод загрожує майже 14 млн громадян Афганістану.

З 14 серпня США евакуювали з Афганістану 88 тисяч людей. ЗС і ЦРУ США проводять приховані операції з вивезення з країни американців, які перебувають за межами території кабульського аеропорту. Також Пентагон розробляє план дій на випадок продовження терміну військової операції з евакуації людей з Афганістану. Після захоплення влади талібами жоден військовослужбовець США не загинув в Афганістані, лише один був поранений.

Єменська Республіка

ППО Арабської коаліції знищила замінований безпілотний літальний апарат, запущений єменськими повстанцями з руху «Ансаруллах» у бік Королівства Саудівська Аравія в районі міста Хаміс-Мушайт.

Сирійська Арабська Республіка  

Збройні сили Туреччини ліквідували дев’ятьох терористів YPG: вісім – у зоні проведення операції «Джерело світу», одного – в зоні операції «Щит Євфрату».

Федеративна Республіка Нігерія

Бойовики вчинили збройний напад на три села у штаті Плато і вбили понад 30 мирних жителів, багато помешкань було підпалено. Сили безпеки затримали 10 нападників.

Об’єднана Республіка Танзанія

Озброєний чоловік скоїв напад на дипломатичну місію Франції у місті Дар-ес-Саламі, загинули троє поліцейських і охоронець, шість людей зазнали поранення. Нападника було ліквідовано.

Республіка Ірак

На півдні Іраку бойовики тричі обстрілювали автомобільні конвої з матеріально-технічними засобами для іракської армії та очолюваних США сил Міжнародної коаліції. Втрат серед людей немає.

Грузія

У Панкіській ущелині співробітники служби державної безпеки затримали п’ятьох осіб, які вступили до терористичної організації «Ісламська держава» і планували потрапити до їхнього табору в Сирії.

Ісламська Республіка Пакистан

У районі Лоралай провінції Белуджистан військові спільно з поліцією провели операцію з ліквідації терористичного угруповання та ліквідували сім осіб. Трьом терористам вдалося втекти, вживаються заходи щодо їхнього затримання.

Республіка Кенія

Поліція ліквідувала двох озброєних бойовиків, яких підозрюють у  причетності до ісламського руху «Аш-Шабаб».

Джерело

Автор