Ексклюзивне інтерв’ю Петра Порошенка для 5 каналу до 30-ї річниці Незалежності України (відео)

 

Добудова газопроводу «Північний потік-2» стала можливою через помилки Зеленського у зовнішній політиці. Про це в інтерв’ю «5 каналу» сказав лідер партії «Європейська Солідарність», п’ятий Президент Петро Порошенко. Він наголосив, що боротьбу проти «Північного потоку-2» не можна припиняти, і ситуація ще не програна.

«Перше, з чого почав Володимир Зеленський – це було те, що він хоче подивитися в очі Путіну, що він хоче зустрічі з ним тет-а-тет, що він хоче запропонувати йому зупинитися десь посередині – і там знайти компроміс. Це була хибна і помилкова стратегія. Зеленського чують лідери інших країн і думають: наші економіки недоотримують прибутки через санкції, якими на прохання Порошенка із солідарності з Україною запровадили проти Росії. Якщо Зеленський хоче їхати до Москви, то чому Макрон, чи Меркель, чи Плєнкович, чи Рютте, чи будь-який інший лідер не може поїхати і сепаратно віч-на-віч говорити з Путіним? Це не поясниш ні власним виборцям, ні світу», – зауважує п’ятий Президент.

«Можливо, Зеленський не хотів такого розвитку подій, але некомпетентність, хаотичність і боротьба з внутрішнім ворогом Порошенком, замість того щоб боротися з Путіним, призвела до руйнівних наслідків», – зауважив лідер «Європейської Солідарності».

«Саме тому з’явилася можливість добудовувати «Північний потік-2», випустити Росію з-під санкцій, забезпечивши їм отримання збільшених доходів від постачання російського газу в Європу. Саме тому не можна зараз провести нові рішення по санкціям проти Російської Федерації. Саме тому зруйнувалася та блокада, яка була нами організована в 2014, 2015, 2016 роках, коли Путіну не подавали руки, його не запрошували на міжнародні зустрічі», – нагадав Порошенко.

«На сьогоднішній день є ризик, що Путін стане партнером світу по виходу із ситуації з Афганістаном, по вирішенню ситуації в Ірані, по координації дій по Китаю, по рішенню по Північній Кореї, по Близькому Сходу, по Лівії, по Венесуелі. Подивіться, скільки інтересів у світі. І Україна може бути легко відкинута по важливості у порядку денному світу на другі або треті ролі», – застерігає Петро Порошенко.

«Скажу із власного досвіду – ніколи ситуація не програна. Якщо ти заходиш з переліком аргументів, з переліком партнерів, з переліком пропозицій, які мотивують і політиків, і народ цих країн для того, щоб приймати не просто вигідні для України, а справедливі рішення, що базуються на європейських цінностях – перемога попереду», – зазначає Порошенко.

«Питання «Північного потоку» – це дуже болюче питання існуючої урядової коаліції в Німеччині. І я хочу нагадати, що нам вдалося свого часу в урядову коаліційну угоду Німеччини вставити позицію по миротворцям з мандатом Ради безпеки ООН, які мали забезпечити безпекову складову для звільнення окупованого Донбасу і Криму. Тоді нам це вдалося вставити. У вересні – нові вибори. Буде нова коаліція в Німеччині. І можливо, що в складі цієї коаліції не буде політичної сили, яка ставила першим пріоритетом «Північний потік-2», – пояснює Петро Порошенко.

«Порада: дотягніть до вересня і потім у зв’язку зі зміною політичної ситуації, маючи дві третини країн-членів Європейського Союзу як своїх союзників по «Північному потоку», поставте це питання. А зараз зробіть все, щоб заблокувати», – наголошує п’ятий Президент.

Порошенко також нагадав, що за його каденції вдалося стримувати будівництво «Північного потоку 2»: «За п’ять років з 2014 по 2019 роки вони збудували трохи більше 30%. І за два роки Зеленського вони збудували майже 70%. Друзі, а що ви робили весь цей час? Як ви це дозволили? Де були позиції Європейського Союзу? Де були позиції вашого впливу у Німеччині? Яким чином формувалися ? А Сполучені Штати?».

«Очевидні інтереси були програні. «Північний потік-2» – це великі гроші. 2 мільярди доларів на рік після запуску «Північного потоку» втратить Україна. Хочу наголосити, що за наших часів ми отримали від РАО «Газпром» 4,5 мільярди виграшу в Стокгольмському арбітражі. Ми – отримали, вони – програли», – нагадав п’ятий Президент.

Джерело