Офіс президента Зеленського відверто крениться в бік Москви

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Все цікавіше і цікавіше. Виявляється, Вселенського патріарха Варфоломія не пустили на спільний молебень за Україну у Софії Київській, бо Офіс президента піддався на шантаж попів Московської церкви. Зеленський спершу Варфоломія запросив, а потім скасував запрошення. Замість молебню патріарху Варфоломію влаштували урочистий сніданок із прем’єром Шмигалем.

Шанувальник Москви, митрополит Антоній (Паканич) навіть похвалився, що “влада їх почула”.

Сталося це на вимогу УПЦ-МП та її лобістів в ЗЕкоманді, а їх там чимало. Трофімова в ОПУ вже нема, але справа його живе. На чому зловили Зеленського? Думаю, УПЦ-МП погрозила йому, що проти нього почне агітувати вся їхня поп-братва, від архиєпископа до сільського попа. А враховуючи, що ПЦУ створена за Порошенка, і Варфоломій не приховував свого дружнього ставлення до п’ятого президента, в ОПУ сприймають ПЦУ як противників.

Тобто Офіс президента Зеленського відверто крениться в бік Москви. Власне, призначити лояльного до Московської церкви і олігарха Новинського Юрія Решетнікова на посаду заступника Голови Державної служби з етнополітики та свободи совісті (явно з перспективою аби він очолив службу) ОПУ намагається вже давно.

Вселенського патріарха Варфоломія до Києва запросили явно з метою перехопити у Порошенка тему помісної української церкви. Але зараз, коли Варфоломій чітко дав зрозуміти, що в ігри ОПУ він грати не буде, ОПУ почала загравати з Москвою.