Росія порушила справу проти України через перекриття Північно-Кримського каналу

Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу за ст. 358 КК РФ (екоцид) “за фактом перекриття Північно-Кримського каналу з боку України”.

Про це повідомила пресслужба СКР.

Уточнюється, що справа заведена Головним слідчим управлінням СКР. За даними російського слідства, після анексії Криму Росією “невстановлені особи, які перебувають на території України <…> вирішили завдати шкоди економічній, соціальній та екологічній обстановці Кримського півострова шляхом перекриття Північно-Кримського каналу”.

Російська сторона стверджує, що в результаті будівництва дамби на території Херсонської області з 26 квітня 2014 року подача дніпровської води по каналу припинилася, “відсутність належного водопостачання регіону викликає виснаження сільськогосподарських земель, призводить до зміни екосистем затоки Сиваш і його мілководних заток, а також стану популяцій тваринного світу”.

“За останні шість років солоність Сиваша зросла втричі. Популяції практично всіх розглянутих видів тваринного світу, в тому числі занесених у Червону книгу Росії та Червону книгу Міжнародного союзу охорони природи і природних ресурсів, скоротилися, частину з них можна вважати такими, що взагалі зникли. Водно-болотні угіддя міжнародного значення “Центральний Сиваш” і “Східний Сиваш” втрачають своє природоохоронне значення”, – йдеться в повідомленні.

Також є пояснення СКР, що “перекриття Північно-Кримського каналу вплинуло на якість води, що використовується для пиття і господарських потреб, оскільки перевищення гранично допустимих норм солоності і жорсткості негативно позначається на здоров’ї людей”.

Нагадаємо, у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих території України переконані, що руйнівні наслідки негоди на території тимчасово окупованого Криму є наслідком російської окупації півострова.

Водночас окупанти заявили, що знайдена під Азовським морем вода виявилася непридатною для подачі в водопровідні мережі Криму через високу мінералізацію.

Джерело