Новини науки

Доброї пори, вельмишановні читачі!

Наукові новини зазвичай привертають увагу своєю незвичністю або сенсаційністю. А ще наукові новини іноді бувають незрозумілі. Ну, наприклад, яка різниця, скільки видів хамелеонів описали в Африці, або чи довели якусь стародавню теорему? Що казати, коли навіть серед людей наукового світу точаться суперечки з приводу того, чия наука краща, чи «науковіша». Я вже не кажу про вічний діалог фізиків і ліриків.

Між тим, наукове знання розвивається і збагачується щоденно. Нові факти, нові закономірності, нові гіпотези вирують у мисленнєвому просторі планети і утворюють те, що наш видатний енциклопедист В.І.Вернадський називав ноосферою.

Пропоную нашим читачам долучитись до наукових новин і цікавинок.

Біологія

Біологічні новини зазвичай поділяються на дві великі групи: досягнення у еволюційно-молекулярній біології та відкриття еколого-систематичного спрямування. Перша група – більш фундаментальна і має значний вплив на розуміння сутності біологічної форми життя. Друга група – більш описова, але її вплив на вивчення стану біосфери та перспектив виживання людства на планеті важко переоцінити. Намагатимемось надавати збалансовані новини як по першій, так і по другій групі. А сьогодні в нашій стрічці представлені більш фундаментальні аспекти біології.

Досліджено залишки унікальної тварини, які мала ознаки і риб, і рептилій. Вважається, що саме ця істота виступає еволюційною ланкою, яка є вихідною формою для сухопутних тварин.

Дослідження ДНК викопної істоти Макраухенії дозволило розібратися з еволюцією парнокопитних і непарнокопитних тварин.

Спостереження за процесом реплікації ДНК наживо дозволило зробити досить таки революційні висновки. Зокрема: 1) реплікація проходить спонтанно, а не за певним порядком і циклом; 2) групи білків не синхронізуються під час подвоєння; 3) процес подвоєння подібних білків йде автономно один від одного.

P.S. Чекаємо, коли ця інформація потрапить до підручників біології.

Цікавинка цього дослідження полягає в тому, що вчені виявили той факт, що на формування статі організму умови середовища інколи впливають дужче, аніж набір генів.


Математика

Математичні новини найдивовижніші. Зазвичай, це новини для вузького кола фахівців, які зможуть оцінити всю значущість того чи іншого дослідження. Але, як не дивно, математика і досі має величезний вплив на розвиток багатьох прикладних наук. Тому інколи буду годувати вас найцікавішими математичними відкриттями.

Історія цього доведення вельми цікава. Раджу почитати навіть людям, далеким від математики. Перша особливість – незважаючи на зовнішню простоту цієї проблеми  довести її із коректним математичним обґрунтуванням вдалося лише через 400 років. Між першим доведенням і остаточним математичним оформленням пройшло майже 17 років. Доведення для 8- та 24-вимірного простору було зроблене українським математиком Мариною Вязовською у 2016 році. Доведення цієї гіпотези виявилось найбільш важким і найбільшим з усіх подібних, отриманих комп’ютерним методом.

Зацікавились? Тоді читайте більш докладно за посиланням!


Астрономія

Новини астрономії інколи дуже важко відокремити від фізичних новин. Найчастіше астрономічні повідомлення висвітлюють відкриття нових космічних об’єктів або повідомляють нові факти про вже відомі об’єкти. В цьому розділі ми будемо пропонувати найбільш резонансні та значущі події, які впливають на подальший розвиток астрономічної науки і осмислення будови Всесвіту.

Виявлено складну за структурою туманність, у «голові» якої міститься пульсар. Цей астрономічний об’єкт представляє цікавість особливостями свого випромінювання і своєю структурою.

Поверхня Сонця покрита мільйонами «волосків» з газу, що називаються спікулами. Хоча про їх існування було відомо з XIX століття, причина їх виникнення залишалася невідомою. Згідно з даними дослідження французьких вчених, опублікованого в журналі Science, спікули виникають на поверхні Сонця через магнітні поля, які швидко «випрямляють» газові потоки в атмосфері світила.

Важливість цього спостереження полягаю у тому, що по-перше, це справді дуже рідкісне явище – дві чорні діри поряд. По-друге, таке розташування дозволить дослідити особливості взаємодії об’єктів із надпотужними масами.


Фізика

Новини фізики з одного боку інколи схожі на математичні, а інколи майже не відрізняються від астрономічних. Що поробиш – так впорядковано оточуючий нас світ. Між тим, є суто фізичні цікавинки, що впливають на подальший розвиток не лише наукової думки, а й на суто практичні аспекти нашого життя. Намагатимемось максимально представляти в цій рубриці різноманітні напрями фізики.

У даному повідомленні обговорюється можливість визначення за особливостями гравітаційних хвиль параметрів багатомірності Всесвіту. Поки що остаточно не доведено, чи Всесвіт має лише чотиривимірну структуру, чи багатовимірну. Вчені мають надію відповісти на це питання досліджуючи гравітаційні хвилі.

Ця інформація для поціновувачів квантової фізики. Сутність теорії, яку висувають автори, полягає в припущені, що на квантовому рівні закон причинності діє як у прямому, так і в зворотному напрямку. Висунуто гіпотезу, що квантовій системі відповідає не одна, як у стандартній, а пара хвильових функцій. Одна з них описує еволюцію системи в прямому напрямку, а інша – у зворотному. Ця модель в цілому не суперечить ані логічній структурі квантової механіки, ані співвідношенням невизначеності. Хоча багато хто з фізиків піддає цю теорію критиці.


Технології

Цей розділ найпривабливіший для пересічного читача. Технології, які охоплюють практично всі наукові напрями, найбільш близькі до життя. Саме через технології у практику впроваджуються різні наукові концепції та розробки. Сучасні технології показують практичну значущість науки. Отже тут ви зможете ознайомитись із новинками, які, можливо, через кілька років стануть звичайним нашим оточенням.

Новий вид кукурудзи виділяє пестицид на основі молекули РНК який пригнічує певний ген у кукурудзяного жука, що згодом призводить до смерті шкідника.

Прихильники генмодифікованих організмів отримали ще один вагомий аргумент на свою користь. Річ у тім, що РНК-пестицид – ідеальний засіб захисту рослин: його можна «налаштувати» на певні гени саме шкідників, тоді як інші комахи будуть неушкодженими. До того ж, РНК-пестицид абсолютно нешкідливий для людини і тварин, він перетравлюється у травній системі.

Маленьке P.S. Дискусія щодо застосування генмодифікованих організмів, на мій погляд, себе давно вичерпала. Вона мені чомусь нагадує дискусії щодо сланцевого газу.

Сутність технології, звичайно, не розкривається. Відомо лише, що основними компонентами майбутнього палива стануть оксид вуглецю і водень. Зверну вашу увагу на те, що подібні дослідження проводяться по всьому світові і стають дедалі успішнішими. З цього можна зробити важливі висновки. Зокрема про подальшу долю держави-бензоколонки і про активізацію США на ринку енергоносіїв.

Революційне відкриття, яке дозволить позбутися громіздких «аналогів». Перший беззаперечний висновок – моделювати процеси роботи нервової тканини стане набагато легше та ефективніше. Другий висновок – людство зробило ще один крок до створення повноцінного штучного інтелекту. Чекаємо.

Перша вдала спроба відтворити шкіру рептилій. Має велике значення для запобігання вірусних інфекцій і ракових пухлин у рідкісних видів морських рептилій.


Медицина

Новини в галузі медицини ми обмежимо тими, які більш-менш торкаються нашого повсякденного життя.

Тут маже без коментарів. Медицина і сучасні технології дають все більше підстав сподіватися на оптимістичний сценарій для людства. Звичайно, все це лише «концепт-кари», але, маю надію, що незабаром плодами цих сучасних технологій користуватиметься все людство.

Проведені дослідження показали по-перше, зв’язок даної мутації з рецептором гормону росту. А по-друге, що ця мутація дійсно подовжує тривалість життя 12% чоловіків. На жаль, ця мутація ніяк не позначається на тривалості життя жінок. Цей факт опосередковано доводить те, що процеси старіння у жінок і чоловіків розвиваються різними шляхами.


Різне

У цьому розділі ви будете читати наукові новини, або не підпадають під якусь конкретну наукову галузь, або виявляються комплексними.

Паралельні дослідження німецьких та швейцарських вчених виявили, що багато хто з сучасних європейців – родичі прадавніх єгиптян. З іншого боку – сучасні мешканці Єгипту за генетичними ознаками дуже далекі до геному давніх мумій. Вони не мають з ними, своїми давніми правителями, майже нічого спільного. Самі ж фараони – не місцеві. Вважається, що загальний предок єгипетських царів і європейців жив на Кавказі приблизно 9500 років тому. Близько 7 тисяч років тому його прямі нащадки розселилися по Європі. A хтось дістався до Єгипту і вибився в фараони.

Автор